NEODOLJIVE IDEJE

Od slatkih zalogaja do slanih užitaka: Recepti s pistacijama u kojima ćeš uživati

Pistacija nije samo slasna grickalica – u kuhinji postaje sofisticiran sastojak koji svakom jelu daje dozu elegancije, boje i okusa kojem je teško odoljeti

shutterstock_2468346615.jpg
Foto: Shutterstock

Pesto od pistacija

Zaboravi na trenutak klasični pesto od bosiljka i pinjola – vrijeme je da isprobaš ovu fantastičnu, orašastu inačicu s pistacijama! Ovaj pesto je nevjerojatno aromatičan, kremast i daje poseban pečat svakom jelu. Savršen je uz tjesteninu, kao namaz na prepečenom kruhu, dodatak sendvičima ili kao umak uz pečeno meso ili ribu. Njegova priprema je brza i jednostavna, a rezultat će te oduševiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci:

  • 2 šalice svježih listova bosiljka
  • ½ šalice očišćenih, neslanih pistacija (lagano tostiranih za jaču aromu)
  • 2 režnja češnjaka
  • ½ šalice naribanog sira Parmigiano Reggiano
  • ¼ šalice kvalitetnog maslinovog ulja (plus još po potrebi)
  • sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
  • po želji malo soka od limuna

Priprema:

  • U multipraktik ili blender stavi svježe listove bosiljka, lagano tostirane pistacije, očišćene režnjeve češnjaka i naribani Parmigiano Reggiano. Pulsiraj nekoliko puta dok se sastojci grubo ne usitne.
  • Zatim, dok motor radi na manjoj brzini, polako ulijevaj maslinovo ulje u tankom mlazu dok ne dobiješ glatku, ali i dalje lagano teksturiranu smjesu željene gustoće. Ako je pesto pregust, možeš dodati još malo maslinovog ulja ili žlicu-dvije hladne vode.
  • Na kraju začini solju i svježe mljevenim crnim paprom po ukusu. Ako želiš dodatnu svježinu, umiješaj i malo svježe iscijeđenog limunovog soka. Ovaj pesto možeš odmah koristiti ili ga pohraniti u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi, prekriven tankim slojem maslinovog ulja kako bi zadržao boju i svježinu.
3/4