Pesto od pistacija
Zaboravi na trenutak klasični pesto od bosiljka i pinjola – vrijeme je da isprobaš ovu fantastičnu, orašastu inačicu s pistacijama! Ovaj pesto je nevjerojatno aromatičan, kremast i daje poseban pečat svakom jelu. Savršen je uz tjesteninu, kao namaz na prepečenom kruhu, dodatak sendvičima ili kao umak uz pečeno meso ili ribu. Njegova priprema je brza i jednostavna, a rezultat će te oduševiti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sastojci:
- 2 šalice svježih listova bosiljka
- ½ šalice očišćenih, neslanih pistacija (lagano tostiranih za jaču aromu)
- 2 režnja češnjaka
- ½ šalice naribanog sira Parmigiano Reggiano
- ¼ šalice kvalitetnog maslinovog ulja (plus još po potrebi)
- sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
- po želji malo soka od limuna
Priprema:
- U multipraktik ili blender stavi svježe listove bosiljka, lagano tostirane pistacije, očišćene režnjeve češnjaka i naribani Parmigiano Reggiano. Pulsiraj nekoliko puta dok se sastojci grubo ne usitne.
- Zatim, dok motor radi na manjoj brzini, polako ulijevaj maslinovo ulje u tankom mlazu dok ne dobiješ glatku, ali i dalje lagano teksturiranu smjesu željene gustoće. Ako je pesto pregust, možeš dodati još malo maslinovog ulja ili žlicu-dvije hladne vode.
- Na kraju začini solju i svježe mljevenim crnim paprom po ukusu. Ako želiš dodatnu svježinu, umiješaj i malo svježe iscijeđenog limunovog soka. Ovaj pesto možeš odmah koristiti ili ga pohraniti u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi, prekriven tankim slojem maslinovog ulja kako bi zadržao boju i svježinu.