NEODOLJIVE IDEJE

Od slatkih zalogaja do slanih užitaka: Recepti s pistacijama u kojima ćeš uživati

Pistacija nije samo slasna grickalica – u kuhinji postaje sofisticiran sastojak koji svakom jelu daje dozu elegancije, boje i okusa kojem je teško odoljeti

shutterstock_2468346615.jpg
Foto: Shutterstock
VOYO logo

Pistacije, ti mali, vibrantno zeleni oraščići, mnogo su više od obične grickalice. One su pravi kulinarski dragulj, svestrani sastojak koji može transformirati i obogatiti kako slatka, tako i slana jela. Svojom jedinstvenom, blago slatkastom aromom, prepoznatljivom bojom i ugodnom teksturom, pistacije unose dašak elegancije i profinjenosti u svaku kuhinju.

Osim što su izuzetno ukusne, bogate su zdravim mastima, vlaknima, antioksidansima i proteinima, čineći ih i nutritivno vrijednim dodatkom tvojoj prehrani. U ovom članku vodimo te na putovanje kroz četiri različita recepta s pistacijama koji će te zasigurno inspirirati da ovom čudesnom oraščiću daš zasluženo mjesto u svojim kulinarskim avanturama.

Kolač od pistacija s osvježavajućom kremom od sira

Postoji nešto u pistacijama što ih čini malo otmjenijima od drugih orašastih plodova, zar ne? Stoga je ovaj kolač od pistacija poseban, dostojan posluživanja u svakoj prilici, od opuštenog popodnevnog druženja do svečanih trenutaka. Krasi ga prekrasna, meka tekstura i bogat, autentičan okus pistacija, što nije uvijek lako postići.

Tajna je u korištenju veće količine pistacija nego što je uobičajeno te u prethodnom tostiranju kako bi se maksimalno istaknula njihova aroma. Završni dodir je oblak kreme od sira – zamisli tučeno vrhnje s blagom, osvježavajućom notom sira. Sanjivo!

Image
Foto: Pexels

Sastojci za biskvit:

  • 125g očišćenih, neslanih pistacija
  • 1 šalica glatkog brašna
  • 1 ¼ žličice praška za pecivo
  • ¼ žličice sode bikarbone
  • ¼ žličice soli
  • ¾ šalice čvrstog jogurta (sobne temperature)
  • 60g otopljenog i blago prohlađenog maslaca
  • ¼ šalice biljnog ulja
  • ¾ šalice sitnog šećera
  • ½ žličice ekstrakta vanilije
  • 1 veliko jaje (sobne temperature)
  • po želji par kapi zelene prehrambene boje

Sastojci za kremu od sira:

  • 100g krem sira (sobne temperature)
  • ¾ šalice vrhnja za šlag (dobro ohlađenog)
  • 3 žlice sitnog šećera
  • ½ žličice ekstrakta vanilije
  • 2 žličice limunovog soka (po želji)
  • prstohvat soli

Priprema:

  • Zagrij pećnicu na 180°C (160°C s ventilatorom) i obloži okrugli kalup promjera 20 cm papirom za pečenje. Prvo pripremi pistacije: rasporedi ih na lim i tostiraj u pećnici 10-12 minuta, dok ne zamirišu i postanu hrskave. Potpuno ih ohladi, a zatim ih usitni u fini prah pomoću blendera ili sjeckalice, pazeći da ne postanu pasta (nekoliko sitnih komadića je u redu). Sačuvaj malo sjeckanih pistacija za ukras.
  • Za biskvit, u velikoj zdjeli pomiješaj brašno s prahom od pistacija, pa prstima razmrvi veće grudice pistacija. Dodaj preostale suhe sastojke (prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol) i promiješaj. U drugoj zdjeli pjenjačom sjedini sve mokre sastojke (jogurt, otopljeni maslac, ulje, šećer, vaniliju i jaje).
  • Ulij mokre sastojke u suhe i lagano promiješaj špatulom tek toliko da se sastojci povežu. Ako koristiš, dodaj prehrambenu boju i dovrši miješanje dok ne dobiješ jednoličnu smjesu. Izlij tijesto u pripremljeni kalup i peci oko 40 minuta, ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Ostavi biskvit da se hladi u kalupu 10 minuta, a zatim ga prebaci na rešetku da se potpuno ohladi.
  • Za kremu, mikserom prvo dobro izradi krem sir dok ne postane pjenast i gladak (oko 2 minute). Zatim dodaj hladno vrhnje za šlag, šećer, vaniliju, limunov sok i sol, pa nastavi miksati dok ne dobiješ mekanu, mazivu kremu. Premaži ohlađeni kolač kremom, napravi lijepe valove špatulom i pospi rezerviranim sjeckanim pistacijama.

Sicilijanska tjestenina s kremastim umakom od pistacija

Ovo je jedno od najlakših jela od tjestenine koje ćeš ikada napraviti, a gotovo je za vrijeme potrebno da se tjestenina skuha! Jednostavan, a opet dekadentan recept s nasjeckanim pistacijama u kremastom umaku s pirjanom pancetom – kremasto, hrskavo, slano i nevjerojatno zadovoljavajuće.

Sicilija je poznata po proizvodnji pistacija, koje nazivaju i "zelenim zlatom" zbog njihove vibrantne boje, a koje rastu u podnožju Etne u mjestu Bronte. Ovaj recept savršen je za brze večere tijekom tjedna, a dovoljno elegantan i za goste.

Sastojci:

  • 500g tjestenine po izboru (penne, rigatoni ili slično)
  • 150g pancete narezane na kockice
  • 1 manji luk (sitno sjeckan)
  • ¾ šalice nasjeckanih neslanih pistacija
  • 2 šalice vrhnja za kuhanje (35% m.m.)
  • 2 žlice naribanog sira Parmigiano Reggiano ili Pecorino Romano (plus dodatno za posluživanje)
  • sol

Priprema:

  • Prvo lagano tostiraj nasjeckane pistacije na suhoj tavi dok ne zamirišu, pa ih stavi sa strane. Zakuhaj veliki lonac posoljene vode i skuhaj tjesteninu "al dente", otprilike 2 minute kraće od preporučenog vremena. Sačuvaj malo vode od kuhanja prije nego što procijediš tjesteninu.
  • U međuvremenu, u velikoj tavi zagrijanoj na srednje jakoj vatri prži kockice pancete dok ne postanu hrskave i ne otpuste masnoću, oko 5 minuta. Izvadi pancetu iz tave i stavi je u zdjelicu. Na masnoći od pancete pirjaj sitno sjeckani luk dok ne omekša, oko 3 minute.
  • Umiješaj otprilike polovicu tostiranih pistacija i kratko promiješaj. Ulij vrhnje za kuhanje i kuhaj na srednjoj vatri 1 minutu. Procijeđenu tjesteninu dodaj u tavu s umakom, vrati unutra i hrskavu pancetu te sve dobro promiješaj da se tjestenina obloži umakom.
  • Dodaj 2 žlice naribanog sira kako bi umak postao kremastiji. Ako je umak pregust, dodaj malo sačuvane vode od kuhanja tjestenine dok ne dobiješ željenu konzistenciju. Posluži odmah, posuto preostalim nasjeckanim pistacijama i dodatnim naribanim sirom.

Pesto od pistacija

Zaboravi na trenutak klasični pesto od bosiljka i pinjola – vrijeme je da isprobaš ovu fantastičnu, orašastu inačicu s pistacijama! Ovaj pesto je nevjerojatno aromatičan, kremast i daje poseban pečat svakom jelu. Savršen je uz tjesteninu, kao namaz na prepečenom kruhu, dodatak sendvičima ili kao umak uz pečeno meso ili ribu. Njegova priprema je brza i jednostavna, a rezultat će te oduševiti.

Sastojci:

  • 2 šalice svježih listova bosiljka
  • ½ šalice očišćenih, neslanih pistacija (lagano tostiranih za jaču aromu)
  • 2 režnja češnjaka
  • ½ šalice naribanog sira Parmigiano Reggiano
  • ¼ šalice kvalitetnog maslinovog ulja (plus još po potrebi)
  • sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
  • po želji malo soka od limuna

Priprema:

  • U multipraktik ili blender stavi svježe listove bosiljka, lagano tostirane pistacije, očišćene režnjeve češnjaka i naribani Parmigiano Reggiano. Pulsiraj nekoliko puta dok se sastojci grubo ne usitne.
  • Zatim, dok motor radi na manjoj brzini, polako ulijevaj maslinovo ulje u tankom mlazu dok ne dobiješ glatku, ali i dalje lagano teksturiranu smjesu željene gustoće. Ako je pesto pregust, možeš dodati još malo maslinovog ulja ili žlicu-dvije hladne vode.
  • Na kraju začini solju i svježe mljevenim crnim paprom po ukusu. Ako želiš dodatnu svježinu, umiješaj i malo svježe iscijeđenog limunovog soka. Ovaj pesto možeš odmah koristiti ili ga pohraniti u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi, prekriven tankim slojem maslinovog ulja kako bi zadržao boju i svježinu.

Domaći sladoled od pistacija

Osvježi se i zasladi nepca neodoljivo kremastim domaćim sladoledom od pistacija. Ovaj recept donosi pravi, intenzivan okus pistacija, za razliku od mnogih kupovnih verzija. Priprema je jednostavnija nego što misliš, a rezultat je luksuzni desert koji će impresionirati svakoga.

Bilo da ga poslužiš samostalno ili kao pratnju omiljenom kolaču, ovaj sladoled je čista rapsodija okusa.

Image
Foto: Pexels

Sastojci:

  • 2 šalice vrhnja za šlag (s visokim postotkom mliječne masti)
  • 1 šalica punomasnog mlijeka
  • ¾ šalice šećera
  • ½ šalice kvalitetne paste od pistacija (ili vrlo fino mljevenih pistacija)
  • ¼ žličice ekstrakta vanilije (ili srž jednog vanilin štapića)
  • prstohvat soli
  • nasjeckane pistacije za ukras (po želji)

Priprema:

  • U loncu srednje veličine pomiješaj vrhnje za šlag, punomasno mlijeko, šećer i prstohvat soli. Zagrijavaj na srednje jakoj vatri, neprestano miješajući, dok se šećer potpuno ne otopi i smjesa ne bude vruća, ali pazi da ne proključa. Makni lonac s vatre.
  • U manjoj zdjeli razmuti pastu od pistacija s malo vruće mliječne smjese kako bi se lakše sjedinila, a zatim tu smjesu umiješaj natrag u lonac. Dodaj i ekstrakt vanilije. Dobro promiješaj, prelij smjesu u čistu zdjelu, pokrij prozirnom folijom tako da dodiruje površinu (kako se ne bi stvorila korica) i ostavi da se potpuno ohladi u hladnjaku, najmanje 4 sata, a najbolje preko noći.
  • Ohlađenu smjesu ulij u aparat za sladoled i slijedi upute proizvođača dok sladoled ne postane kremast i zgusnut. Ako nemaš aparat za sladoled, smjesu možeš uliti u plitku posudu pogodnu za zamrzavanje, pa svakih 30-45 minuta tijekom prvih 2-3 sata zamrzavanja energično promiješati vilicom ili pjenjačom kako bi se razbile kristale leda i postigla kremastija tekstura.
  • Gotov sladoled prebaci u posudu za zamrzavanje, pokrij i zamrzni još najmanje 2 sata prije posluživanja kako bi se potpuno stegnuo.
  • Prije posluživanja, po želji ukrasi nasjeckanim pistacijama.

Nadamo se da su te ovi recepti inspirirali da istražiš čarobni svijet pistacija. Bilo da se odlučiš za slatko ili slano, ovaj svestrani oraščić sigurno će unijeti novu dimenziju okusa i elegancije u tvoja jela. Uživaj u kuhanju i otkrivanju novih načina kako koristiti ovaj zeleni dragulj!

Image
SVI JE VOLE

Rolada s jagodama je kraljica proljetnih slastica - imamo recept