ZA SVAKU PRILIKU

Brzo i zdravo: Šparoge u laganim proljetnim obrocima

Šparoge su nevjerojatno svestrane. Možeš ih jesti sirove, kuhati na pari, blanširati, pirjati, peći u pećnici, grilati ili dodavati juhama, rižotima, tjesteninama i salatama

šparoge
Foto: Shutterstock

Fritaja sa šparogama i pršutom

Klasično proljetno jelo koje spaja nježne šparoge, jaja i slani pršut. Idealno za brzi ručak ili večeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci:

  • 1 vezica (oko 300g) svježih šparoga
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 50g pršuta ili pancete, narezane na kockice (po želji)
  • 1 manji luk ili mladi luk, sitno nasjeckan (po želji)
  • 4-5 jaja
  • Sol i papar po ukusu
  • Malo naribanog sira (npr. Paški sir ili parmezan, po želji)

Priprema: Pripremi šparoge (operi, odreži tvrde krajeve) i nareži ih na komadiće duge oko 2-3 cm. U tavi zagrij maslinovo ulje. Ako koristiš, dodaj pršut/pancetu i kratko poprži dok ne postane hrskav. Dodaj nasjeckani luk (ako koristiš) i pirjaj minutu-dvije dok ne omekša. Dodaj narezane šparoge i pirjaj 5-7 minuta dok ne omekšaju, ali ostanu lagano hrskave. U zdjeli razmuti jaja, posoli i popapri. Prelij jaja preko šparoga u tavi. Smanji vatru, poklopi i peci dok se jaja ne stisnu (oko 5-10 minuta). Po želji, pred kraj pospi naribanim sirom. Posluži toplo.

3/5