Fritaja sa šparogama i pršutom
Klasično proljetno jelo koje spaja nježne šparoge, jaja i slani pršut. Idealno za brzi ručak ili večeru.
Sastojci:
- 1 vezica (oko 300g) svježih šparoga
- 1 žlica maslinovog ulja
- 50g pršuta ili pancete, narezane na kockice (po želji)
- 1 manji luk ili mladi luk, sitno nasjeckan (po želji)
- 4-5 jaja
- Sol i papar po ukusu
- Malo naribanog sira (npr. Paški sir ili parmezan, po želji)
Priprema: Pripremi šparoge (operi, odreži tvrde krajeve) i nareži ih na komadiće duge oko 2-3 cm. U tavi zagrij maslinovo ulje. Ako koristiš, dodaj pršut/pancetu i kratko poprži dok ne postane hrskav. Dodaj nasjeckani luk (ako koristiš) i pirjaj minutu-dvije dok ne omekša. Dodaj narezane šparoge i pirjaj 5-7 minuta dok ne omekšaju, ali ostanu lagano hrskave. U zdjeli razmuti jaja, posoli i popapri. Prelij jaja preko šparoga u tavi. Smanji vatru, poklopi i peci dok se jaja ne stisnu (oko 5-10 minuta). Po želji, pred kraj pospi naribanim sirom. Posluži toplo.