Kolač s jagodama i krem sirom
Ako voliš kombinaciju prhkog tijesta, kremastog nadjeva i svježih jagoda, ovaj kolač (nalik piti ili tartu) će te osvojiti na prvi zalogaj. Savršena ravnoteža slatkoće, kiselosti i različitih tekstura.
Sastojci:
Za tijesto:
- 200 g glatkog brašna
- 100 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
- 50 g šećera u prahu
- 1 jaje
- prstohvat soli
Za nadjev:
- 250 g krem sira (poput Philadelphia sira), sobne temperature
- 50 g šećera
- 1 jaje
- 1 vrećica vanilin šećera
- 500 g svježih jagoda
Priprema:
Prvo pripremi prhko tijesto. U većoj posudi pomiješaj brašno, šećer u prahu i sol. Dodaj hladni maslac narezan na kockice pa ga prstima utrljaj u brašno dok ne dobiješ mrvičastu smjesu. Dodaj razmućeno jaje i brzo umijesi glatko tijesto. Nemoj mijesiti predugo. Oblikuj tijesto u kuglu, spljošti je u disk, zamotaj u prozirnu foliju i ostavi u hladnjaku najmanje 30 minuta. Dok se tijesto hladi, pripremi nadjev. U posudi mikserom kremasto izmiješaj krem sir, šećer, jaje i vanilin šećer dok ne dobiješ glatku smjesu. Zagrij pećnicu na 180°C. Rashlađeno tijesto izvadi iz hladnjaka, pa ga na lagano pobrašnjenoj površini razvaljaj u krug malo veći od promjera kalupa za pitu (cca 24-26 cm). Pažljivo prenesi tijesto u kalup, utisni ga uz dno i rubove, a višak odreži. Dno tijesta izbodi vilicom na nekoliko mjesta. Preko tijesta ravnomjerno rasporedi pripremljeni nadjev od krem sira. Jagode operi, očisti, posuši i nareži na polovice ili deblje ploške. Posloži narezane jagode po vrhu nadjeva od sira. Peci kolač u zagrijanoj pećnici oko 35-45 minuta, dok rubovi tijesta ne postanu zlatnosmeđi, a nadjev se stisne. Pusti da se kolač potpuno ohladi prije rezanja i posluživanja.