Sočni kolač od jogurta s jagodama
Jogurt u biskvitu uvijek garantira posebnu mekoću i sočnost. Ovaj kolač je lagan, osvježavajući i topi se u ustima, a jagode mu daju onu neodoljivu voćnu notu. Mjera je čaša od jogurta (200 ml), što ga čini izuzetno jednostavnim za pripremu.
Sastojci:
- 2 čaše (od 200 ml) glatkog brašna
- 1 čaša šećera
- 1 čaša čvrstog jogurta
- 1/2 čaše ulja
- 3 jaja
- 1 prašak za pecivo
- 500 g svježih jagoda
- šećer u prahu za posipanje (po želji)
Priprema:
Zagrij pećnicu na 180°C i pripremi kalup za pečenje (namasti ga i pobrašni ili obloži papirom za pečenje). Jaja pjenasto umuti sa šećerom dok smjesa ne postane svijetla i udvostruči volumen. Dodaj jogurt i ulje, pa kratko promiješaj mikserom na najmanjoj brzini. U posebnoj posudi pomiješaj brašno i prašak za pecivo, pa ih postepeno dodaj smjesi s jajima, lagano miješajući špatulom ili kuhačom dok ne dobiješ jednoličnu smjesu. Pazi da ne premiksaš tijesto. Ulij smjesu u pripremljeni kalup i poravnaj površinu. Jagode operi, očisti, posuši i nareži na manje komade ili polovice. Posloži jagode po vrhu tijesta. Peci kolač u prethodno zagrijanoj pećnici oko 35-45 minuta, odnosno dok ne dobije lijepu zlatnožutu boju i dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Ohlađeni kolač po želji pospi šećerom u prahu. Odlično pristaje uz kuglicu sladoleda od vanilije.