SOČNO I SEZONSKI

Vrijeme je za kolače s jagodama - donosimo 5 odličnih recepata

Proljeće donosi svježinu i mirise, a jagode su svakako jedan od njegovih najslađih darova — u nastavku donosimo najukusnije recepte za kolače s jagodama

jagode
Foto: Shutterstock

Proljeće i rano ljeto donose nam obilje boja, mirisa i okusa, a među najiščekivanijim plodovima svakako su jagode. Te sočne, crvene ljepotice nisu samo praznik za oči i nepce, već su i prava riznica vitamina C, antioksidansa i vlakana. Sezona domaćih jagoda relativno je kratka, stoga je pravo vrijeme da iskoristiš njihovu svježinu i pripremiš neodoljive slastice koje će oduševiti tebe i tvoje najdraže. Bilo da ih voliš svježe, u voćnim salatama, smoothiejima ili kao zvijezdu slastica, jagode su uvijek pun pogodak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku ti donosimo pet provjerenih recepata za kolače s jagodama – od jednostavnih i brzih do malo bogatijih – među kojima ćeš sigurno pronaći svog favorita. Zasuči rukave i neka tvoja kuhinja zamiriše na jagode!

Image
Foto: Pexels

Jednostavni kolač s jagodama

Ovaj kolač idealan je za one dane kad ti se jede nešto slatko, a nemaš previše vremena ili si tek početnik u pripremi slastica. Brzo se priprema, a rezultat je sočan i mirisan kolač koji savršeno paše uz popodnevnu kavu ili čaj.

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 150 g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 125 ml biljnog ulja
  • 2 jaja
  • 125 ml mlijeka
  • 500 g svježih jagoda

Priprema:

Najprije zagrij pećnicu na 180°C te namasti i pobrašni kalup za pečenje (okrugli promjera cca 24 cm ili pravokutni manjih dimenzija). U jednoj posudi pjenjačom izmiješaj suhe sastojke: brašno, šećer, vanilin šećer i prašak za pecivo. U drugoj posudi lagano umuti jaja, zatim dodaj ulje i mlijeko pa sve sjedini. Mokre sastojke postepeno dodaj suhima, miješajući tek toliko da se sastojci povežu i dobiješ glatku smjesu bez grudica. Ulij smjesu u pripremljeni kalup. Jagode operi, dobro posuši, očisti od peteljki i nareži na polovice ili četvrtine, ovisno o veličini. Narezane jagode ravnomjerno rasporedi po vrhu tijesta, lagano ih utiskujući. Peci kolač u zagrijanoj pećnici oko 30-40 minuta. Najbolji način za provjeru je test čačkalicom – ako izađe čista kada je zabodeš u sredinu kolača, gotov je. Pusti kolač da se malo ohladi u kalupu prije rezanja i posluživanja. Po želji ga možeš posuti šećerom u prahu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
1/5