Jelo je pripremljeno u jednoj tavi, tako da nećeš imati puno posla s pranjem, a možeš ga pripremiti i tijekom tjedna kada obično nemaš puno vremena za kuhanje. Jamčimo ti da ćeš obrisati tavu i tanjure do zadnje kapi! Jelo je za 4 osobe, a za pripremu ti treba samo 30 minuta.
Sastojci:
- 250 g svježih lisičarki
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica maslinovog ulja
- 400 g mini pilećih fileta
- 2-3 poriluka
- 1 češanj češnjaka
- 200 g opranog svježeg špinata
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 1,5 dl pilećeg temeljca
- Sol i mljeveni papar
- Po želji svježe začinsko bilje (peršin, kopar itd.)
Priprema:
- Lisičarke očisti vlažnom krpom. Ako su jako prljave, brzo ih isperi hladnom vodom i osuši papirnatim ručnicima. Veće gljive natrgaj ili nareži na komade, dok manje gljive ostavi cijele. Poriluk i češnjak oguli i sitno nasjeckaj zasebno. Ako nemaš svježe lisičarke pri ruci, možeš koristiti i šampinjone ili bukovače.
- Zagrij tavu na štednjaku. Dodaj pola žlice maslaca i pola žlice maslinovog ulja te pričekaj da se masnoća zagrije. Dodaj lisičarke i brzo ih poprži.
- Popržene gljive izvadi iz tave i stavi ih na tanjur. U tavu ponovno dodaj pola žlice maslaca i pola žlice ulja. Na zagrijanoj masnoći poprži pileće filete koje si prethodno začinila solju i paprom. Peci ih otprilike 2 minute sa svake strane.
- Pečeno meso izvadi iz tave i stavi na tanjur, a u tavu dodajte poriluk. Kad postane sjajan, dodaj češnjak i špinat te povremeno miješaj dok špinat ne uvene i omekša.
- Ulij vrhnje za kuhanje i pileći temeljac te kuhačom dobro istrljaj dno tave kako bi odlijepila sve karamelizirane komadiće. Umak začini solju i paprom, zatim umiješaj popržene gljive i pečeno meso. Pusti da zavrije, a zatim po potrebi smanji temperaturu i kuhaj još otprilike 5 minuta. Ako se umak previše zgusne, razrijedi ga s malo vode ili pilećeg temeljca.
- Začinsko bilje isperi pod tekućom vodom, dobro protresi i nasjeckaj. Pospi ga po pripremljenom jelu, koje možeš poslužiti izravno u tavi u kojoj si pripremila. Uz jelo posluži prilog po izboru, piše Okusno.je