U JEDNOJ TAVI

Recept za ukusnu piletinu s lisičarkama i špinatom u kremastom umaku

Ako tražiš savršen recept koji kombinira bogate okuse i jednostavnu pripremu, piletina s lisičarkama i špinatom u kremastom umaku je idealan izbor

shutterstock_1801923952.jpg
Foto: Shutterstock

Jelo je pripremljeno u jednoj tavi, tako da nećeš imati puno posla s pranjem, a možeš ga pripremiti i tijekom tjedna kada obično nemaš puno vremena za kuhanje. Jamčimo ti da ćeš obrisati tavu i tanjure do zadnje kapi! Jelo je za 4 osobe, a za pripremu ti treba samo 30 minuta.

Sastojci:

  • 250 g svježih lisičarki
  • 1 žlica maslaca
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 400 g mini pilećih fileta
  • 2-3 poriluka
  • 1 češanj češnjaka
  • 200 g opranog svježeg špinata
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 1,5 dl pilećeg temeljca
  • Sol i mljeveni papar
  • Po želji svježe začinsko bilje (peršin, kopar itd.)

Priprema:

  • Lisičarke očisti vlažnom krpom. Ako su jako prljave, brzo ih isperi hladnom vodom i osuši papirnatim ručnicima. Veće gljive natrgaj ili nareži na komade, dok manje gljive ostavi cijele. Poriluk i češnjak oguli i sitno nasjeckaj zasebno. Ako nemaš svježe lisičarke pri ruci, možeš koristiti i šampinjone ili bukovače.
  • Zagrij tavu na štednjaku. Dodaj pola žlice maslaca i pola žlice maslinovog ulja te pričekaj da se masnoća zagrije. Dodaj lisičarke i brzo ih poprži.
  • Popržene gljive izvadi iz tave i stavi ih na tanjur. U tavu ponovno dodaj pola žlice maslaca i pola žlice ulja. Na zagrijanoj masnoći poprži pileće filete koje si prethodno začinila solju i paprom. Peci ih otprilike 2 minute sa svake strane.
  • Pečeno meso izvadi iz tave i stavi na tanjur, a u tavu dodajte poriluk. Kad postane sjajan, dodaj češnjak i špinat te povremeno miješaj dok špinat ne uvene i omekša.
  • Ulij vrhnje za kuhanje i pileći temeljac te kuhačom dobro istrljaj dno tave kako bi odlijepila sve karamelizirane komadiće. Umak začini solju i paprom, zatim umiješaj popržene gljive i pečeno meso. Pusti da zavrije, a zatim po potrebi smanji temperaturu i kuhaj još otprilike 5 minuta. Ako se umak previše zgusne, razrijedi ga s malo vode ili pilećeg temeljca.
  • Začinsko bilje isperi pod tekućom vodom, dobro protresi i nasjeckaj. Pospi ga po pripremljenom jelu, koje možeš poslužiti izravno u tavi u kojoj si pripremila. Uz jelo posluži prilog po izboru, piše Okusno.je

Image
PROBAJ NEŠTO NOVO

Što je sutra za ručak? Donosimo 10 izvrsnih ideja s receptima