SLANI KOLAČ

Recept za ukusni quiche od rajčica, feta sira i špinata

Francuzi imaju raznolik izbor gastronomskih delicija, a quiche je jedna od onih u kojoj možeš uživati bez grižnje savjesti

shutterstock_561435706.jpg
Foto: Shutterstock

Francuska gastronomija rijetko kome ne odgovara. Od finih vina, sireva, slastica pa sve do slanih pita. Francuzi su zaista pravi hedonisti i znaju uživati u svakom zalogaju i trenutku. Francuska tradicionalna kuhinja poznata je po juhi od luka, puževima i macaronsima. A poznata je i po prhkoj slanoj piti Quiche. Omiljena slana varijanta je sa sirom i slaninom (quiche Lorraine), a popularni su i oni s lukom, porilukom, špinatom, tikvicama. Mi vam donosimo recept za light zdraviju verziju u kojoj će se savršeno nadopunjavati kremasti feta sir, špinat i cherry rajčice. Iako je ova pita zasitna i mi bismo je uglavnom jeli kao glavno jelo ili prilog, Francuzima je ona isključivo slani desert koji jedu nakon glavnog obroka.

Sastojci:

  • 225 g brašna
  • 2 prstohvata soli
  • 150 g hladnog maslaca, narezanog na kocke
  • 1 jaje
  • 2 do 3 žlice hladne vode
  • 2 jaja
  • 1 žumanjak
  • 400 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 1 žlica naribanog parmezana
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 450 g baby špinata
  • 200 g feta sira
  • 125 g cherry rajčica
  • sol i svježe mljeveni papar

Priprema:

  • Najprije pripremi tijesto. U zdjelu prosij brašno i pomiješaj ga sa soli. Na brašno pospi hladni maslac narezan na kocke. Masnoću prstima umijesi u suhe sastojke, podižući mješavinu kako bi postala prozračna. Dodaj žumanjak i toliko hladne vode da možeš tijesto rukama umijesiti u lopticu, koju kasnije umotaj u plastičnu foliju i stavi u hladnjak na 1 sat.
  • Očisti, operi i posuši špinat. U tavi zagrij malo ulja i dinstaj špinat. Kad omekša, prži ga još malo uz povremeno miješanje dok većina tekućine koju je ispustio ne ispari. Makni s vatre i ohladi.
  • Zagrij pećnicu na 190 °C. Okrugli kalup za pitu s odvojivim dnom (promjera 23 cm) lagano namasti maslacem. Radnu površinu pospi brašnom i na njoj razvaljaj tijesto u krug promjera oko 28 cm. Razvaljano tijesto pažljivo stavi u pripremljeni kalup; prstima ga nježno pritisni uz dno i rubove kalupa te vilicom nekoliko puta probodi. Višak tijesta ukloni s pomoću valjka. Tijesto prekrij aluminijskom folijom (ili papirom za pečenje) i po njemu rasporedi kuglice za slijepo pečenje (suha zrna graha). Stavi u pećnicu na 15 minuta.
  • Izvadi kalup iz pećnice i pažljivo ukloni kuglice i aluminijsku foliju. Tijesto premaži bjelanjkom, a zatim kalup vrati u pećnicu na još 6 do 10 minuta (samo dok se tijesto lagano ne zapeče do zlatno smeđe boje).
  • Dok se tijesto peče, pripremi nadjev. U zdjeli žicom za miješanje izmuti jaja i pomiješaj ih sa slatkim vrhnjem, naribanim parmezanom i nasjeckanim češnjakom. Ohlađeni špinat dobro ocijedi rukama i dodaj u zdjelu s mješavinom od jaja. Dodaj polovicu izmrvljene fete i dobro promiješaj. Po okusu začini s paprom i soli.
  • Nadjev ulij u kalup. Na vrh rasporedi polovice rajčica i preostale komadiće feta sira. Posoli i popapri po želji, a zatim kalup stavi u prethodno zagrijanu pećnicu na 35 do 45 minuta. Kada se nadjev stisne i na vrhu postane zlatno smeđi, izvadit ćeš quiche iz pećnice. Ostaviti da se hladi 10 minuta, a zatim pažljivo ukloni iz kalupa, poslužite na tanjuru i odmah poslužite. Uz to odlično ide i zdjela salate, piše Okusno.je.

Image
OKUSI TRADICIJE

Bogata pastirska pita - recept za omiljeno britansko jelo