TALIJANSKI KLASIK

Tiramisu semifreddo odličan je desert za ljubitelje kave

Tiramisu semifreddo pruža kremastu, a njegov spoj okusa kave i kakaa čini ga nezaboravnim desertom koji će osvojiti sve ljubitelje klasičnih talijanskih poslastica

tiramisu
Foto: Shutterstock

Tiramisu semifreddo savršeno spaja dva talijanska klasika – tiramisu i semifreddo – u desert koji oduševljava bogatstvom okusa i kremastom teksturom. Ovaj osvježavajući, smrznuti desert savršen je za posebne prigode kada želite impresionirati goste, a istovremeno uživati u poznatom okusu tiramisua. Kombinacija mascarponea, kave, kakaa i piškota u tiramisu stilu, s laganom, zamrznutom teksturom semifredda, donosi nevjerojatan doživljaj koji balansira između bogatstva i osvježenja. Priprema tiramisu semifredda jednostavnija je nego što se čini, a rezultat je desert koji se može pripremiti unaprijed i poslužiti kada želite savršen završetak obroka. Ovaj recept dovoljan je za 10 osoba, a za pripremu ti treba 4 sata i 40 min.

Sastojci:

  • 4 svježa jaja
  • 100 g šećera
  • 250 g mascarponea
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 250 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 200 ml ohlađenog espressa
  • 100 ml marsala vina
  • Otprilike 18 piškota za tiramisu
  • Nezaslađeni kakao u prahu za posip

Postupak:

  • U dvije posude odvojimo žumanjke i bjelanjke. Žumanjcima dodamo polovicu šećera i mikserom ih mutimo dok ne dobijemo gustu, blijedo žutu kremu.
  • U trećoj posudi ručnom pjenjačom pomiješamo mascarpone i ekstrakt vanilije. Dodamo slatko vrhnje i mutimo dok ne dobijemo srednje gustu kremu, koju zatim pomiješamo s tučenim žumanjcima.
  • Bjelanjke mutimo dok ne postanu pjenasti, zatim im postupno, uz miješanje, dodajemo preostali šećer. Važno je da bjelanjke mutimo dok se sav šećer potpuno ne otopi te dok ne dobijemo gust i sjajan snijeg. U dva ili tri dijela nježno i polako umiješamo snijeg u mascarpone kremu.
  • Uski, duguljasti kalup obložimo prozirnom folijom, koja bi trebala viriti iz kalupa kako bismo na kraju njome pokrili desert. U plitku posudu ulijemo kavu i umiješamo marsala vino. U kavu kratko umočimo piškote s obje strane, koje zatim slažemo jedan pored drugoga u kalup.
  • Kada piškotima prekrijemo cijelo dno kalupa, nanesemo polovicu kreme, koju stražnjom stranom žlice ili lopaticom ravnomjerno rasporedimo i poravnamo po vrhu.
  • Slijedi novi sloj piškota umočenih u kavu, koji prekrivamo preostalom kremom. Slaganje završavamo slojem piškota umočenih u kavu. Lagano potresemo kalup nekoliko puta o podlogu kako bismo uklonili eventualne mjehuriće zraka, a zatim preklopimo foliju preko piškota. Desert stavimo u zamrzivač na 3 do 4 sata da se napola zamrzne. Krema u sredini će i dalje biti vrlo mekana.
  • Desert izvadimo iz zamrzivača otprilike 10 minuta prije posluživanja i ostavimo ga da se malo ugrije na sobnoj temperaturi. Zatim ga preokrenemo na pladanj, pospemo kakaom po vrhu, narežemo na komade i odmah poslužimo, piše Okusno.je.

Image
Desert s bademima

Kremasti kolači s bademima desert s kojim ne možete pogriješiti