Ova voćna slastica brzo se priprema i nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a miris sočnih jabuka, cimeta i slatkih kupina koji će se tijekom pečenja širiti kućom probudit će sjećanja na ugodne jesenske večeri provedene u krugu obitelji ili prijatelja.
Ovaj drobljenac bit će dovoljan za 4 osobe, a za pripremu će ti trebati 35 minuta.
Sastojci:
- 120 g brašna
- 60 g šećera
- 1 prstohvat soli
- 60 g maslaca narezanog na komadiće
- 300 g jabuka
- 40 g maslaca
- 60 g smeđeg šećera
- 150 g kupina
- 0,25 žličice mljevenog cimeta
Postupak:
- Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva Celzijusa, a vatrostalnu posudu obložite papirom za pečenje. U zdjeli pomiješajte brašno, sol i šećer. Po smjesi pospite maslac narezan na komadiće i prstima ga umijesite u suhe sastojke, tako da dobijete smjesu nalik mrvicama. Smjesu rasporedite po pripremljenom plehu i stavite u zagrijanu pećnicu 10 do 15 minuta, dok mrvice od maslaca lagano ne porumene. Pazite da se mrvice sa strane ne prepeku tijekom pečenja.
- U međuvremenu pripremite voće. Po potrebi operite kupine. Jabuke operite, ogulite i narežite na četvrtine. Uklonite peteljke i koštice, a kriške narežite na komadiće veličine oko 2 cm. Na štednjak stavite tavu s maslacem i šećerom. Kuhajte na umjerenoj vatri otprilike 4 minute dok ne dobijete blago smeđi karamel. Zatim dodajte jabuke i povremeno miješajući kuhajte 3 minute. Na kraju dodajte kupine i cimet, te kuhajte još 3 minute. Tavu pokrijte, maknite s vatre i pustite da se voće pirja još 2 do 3 minute.
- Voće iz tave prebacite u vatrostalnu posudu, po vrhu pospite zapečene mrvice i sve zajedno vratite u pećnicu na 5 do 10 minuta.
- Slastica se može poslužiti topla ili ohlađena. Poslužite je uz sladoled, kremu od jaja, grčki jogurt ili tučeno vrhnje, piše Okusno.je.