POPODNEVNI UŽITAK

Recept za savršen kolač od šljiva za cijelu obitelj

Izvrstan kolač koji je jednostavan za pripremu, a vrlo ukusan i savršeno odgovara uz šalicu toplog napitka. Ovaj kolač je sve što trebate ove jeseni

šljiva kolač
Foto: Shutterstock

Kolač od šljiva s posipom savršen je desert koji spaja slatkoću sočnih šljiva i hrskavu teksturu posipa. Ovaj tradicionalni kolač nezaobilazan je dio jesenskih obroka, a njegova jednostavna priprema i bogat okus čine ga omiljenim među ljubiteljima domaćih slastica.

Ako tražiš desert koji će te podsjetiti na bakine recepte i ispuniti kuću mirisima jeseni, kolač od šljiva s drobljencem pravi je izbor. Ovaj kolač bit će dovoljan za 12 osoba, a za pripremu ti treba 55 minuta.

Sastojci:

  • 1 kg šljiva
  • 250 g omekšalog maslaca
  • 200 g šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 0,25 žličice soli
  • 5 jaja sobne temperature
  • 360 g brašna
  • 3 žličice praška za pecivo

Sastojci za posip:

  • 170 g brašna
  • 100 g šećera
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 1 prstohvat soli
  • 100 g hladnog maslaca, narezanog na kockice

Postupak:

  • Prvo pripremimo posip. U zdjeli pomiješamo brašno, šećer, mljeveni cimet i sol. Preko smjese posipamo hladni maslac narezan na manje kockice. Maslac trljamo prstima zajedno s ostalim sastojcima dok ne dobijemo mrvičastu, pješčanu smjesu. Mogu ostati i veći komadići tijesta. Zdjele s posipom stavimo u hladnjak dok ga ne upotrijebimo.
  • Pećnicu zagrijemo na 180 stupnjeva Celzija. Pravokutni kalup veličine približno 38 x 27 centimetara obložimo papirom za pečenje. Šljive operemo, osušimo i narežemo na četvrtine, a koštice bacimo.
  • U većoj zdjeli kremasto izmiksamo maslac i šećer. Dodamo ekstrakt vanilije i sol. Tijekom miksanja, jedno po jedno, umiješamo jaja.
  • Brašno i prašak za pecivo zajedno prosijemo na smjesu od maslaca, šećera i jaja. Lopaticom sve zajedno promiješamo dok ne dobijemo jednoličnu smjesu koja će biti prilično gusta. Pazimo da ne miješamo predugo, već samo dok se sastojci dobro ne povežu.
  • Pripremljenu smjesu ravnomjerno razmažemo po kalupu. Po tijestu najprije rasporedimo četvrtine šljiva, a zatim posipamo mrvice.
  • Kolač pečemo u zagrijanoj pećnici oko 35 minuta. Pečen je kada na čačkalici ne ostane tragova tijesta kad je izvučemo, a posip poprimi zlatno-smeđu boju. Kolač ohladimo prije posluživanja, a ohlađen posipamo šećerom u prahu, narežemo na komade i poslužimo, piše Okusno.je.

Image
Desert

Brzi suhi kolači gotov za manje od sat vremena