Recepti
ZA LJUBITELJE LIMUNA

Recept za sočni biskvit od maka s kremom od limuna

Recept za sočni biskvit od maka s kremom od limuna
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Limun je ključni sastojak koji ovom kolaču daje nevjerojatan svježi i osvježavajući okus

Savršen desert za sve ljubitelje limuna! Biskvit je pun svježeg okusa koji se savršeno slaže s mekanim biskvit od maka i bogatom kremastom glazurom. Svaka žlica ovog deserta donosi ravnotežu između kiselkastog limuna i blage slatkoće biskvita, a sjemenke maka dodaju posebnu teksturu i dubinu okusa. Svi sastojci se savršeno nadopunjuju, stvarajući nezaboravan doživljaj okusa.

Ovaj desert nije samo ukusan, već je i zabavan za pripremu – savršen za obiteljske okupljanja ili kao sladak završetak svakog obroka. Kad ga jednom probaš, bit će teško odoljeti još jednom komadiću!

Sastojci:

Krema:

100 g šećera

3 žumanjka

1 žličica kukuruznog škroba

2-3 bio limuna (sok i sitno naribana kora)

50 g maslaca

Biskvit:

350 g brašna

2.5 žličice praška za pecivo

pola žličice sode bikarbone

1-2 prstohvata soli

2 žlice maka

250 g šećera

sitno naribana kora 2 bio limuna

120 ml ulja

120 g maslaca (otopljenog)

4 velika jaja

sok od 1 limuna

1 žličica ekstrakta od vanilije

120 ml mlijeka

60 g kiselog vrhnja

Glazura:

350 g krem sira (na sobnoj temperaturi)

80 g maslaca (na sobnoj temperaturi)

1.5 žličica ekstrakta od vanilije

100 g šećera u prahu

mljeveni mak za dekoraciju

Postupak:

Prvo pripremi kremu od limuna. Limune dobro operi pod tekućom vodom i osuši papirnatim ručnicima. Sitno naribaj koru dva limuna, a zatim ih prereži na pola i istisni sok. Za kremu ćeš trebati 60 ml procijeđenog soka.

U manjoj posudi pjenjačom dobro pomiješaj žumanjke, šećer i kukuruzni škrob. Kada dobiješ potpuno glatku smjesu, umiješaj limunov sok i naribanu koru. Stavi na štednjak i na srednjoj vatri, uz stalno miješanje, zagrijavaj dok se krema ne zgusne – kad povučeš prst po žlici ili kuhači, trebala bi ostati vidljiva crta.

Makni kremu s vatre i umiješaj narezani maslac. Ako želiš, možeš je procijediti ili samo preliti u čistu posudu. Na površinu stavi plastičnu foliju da se ne stvori korica, te ostavi da se ohladi.

Zagrij pećnicu na 180°C. Pravokutnu posudu za pečenje (oko 23 x 33 cm) premaži maslacem i obloži papirom za pečenje.

U posudi prosij brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Dodaj sol i mak, pa sve dobro promiješaj. U drugoj posudi pomiješaj mlijeko i vrhnje.Šećeru dodaj naribanu limunovu koru i dobro je utrljaj u šećer prstima kako bi otpustila više arome.

U većoj posudi pomiješaj ulje, otopljeni maslac, jaja, sok od limuna i vaniliju. Umiješaj polovicu suhe smjese, a zatim, prije nego što se sve sjedini, dodaj smjesu mlijeka i vrhnja. Na kraju dodaj preostalu suhe smjesu i dobro promiješaj dok ne dobiješ glatku i ujednačenu masu.

Smjesu izlij u pripremljenu posudu i peci u zagrijanoj pećnici 30-35 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Ohladi pečeni biskvit.

Pripremi glazuru. Krem sir i maslac pomiješaj u glatku smjesu. Dodaj vaniliju, a potom šećer u prahu.Ohlađeni biskvit izvadi iz posude i stavi na pladanj. Premaži ga glazurom, a zatim stavi hrpice ohlađene limun kreme na vrh. Limun kremu lagano izmiješaj sa glazurom kako bi dobila lijepi mramorni uzorak.

Po vrhubiskvita pospi malo maka, zatim nareži na komade i posluži. Po želji dodaj još malo sačuvane limun kreme prilikom posluživanja, piše Okusno.je

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx