
Ovog Uskrsa napravi najsočniju pincu. Tajna je u ovom koraku

Za ovaj Uskrs, tema je ručni rad i domaće - od ukrasa do jela koja ćeš poslužiti svojim gostima. Nije problem napraviti pisanice koje su bojane prirodnim bojama, niti držače za salvete u obliku zečica, no što je s tradicionalnim jelima koje su dosad kupovala u dućanu? Ako ove godine planiraš kuhati šunku i raditi francusku salatu, mogla bi se okušati i u izradi tradicionalne pince.
Istražili smo što ti treba i koliko je komplicirano raditi domaću pincu.
Uskrsna pinca
Možda se čini kao komplicirani postupak, ali izrada pince nije ništa zahtjevnije od izrade kruha. A ako ti je to uspjelo barem jednom u žviotu, nemaš brige ni problema. No čak i ako si s pećnicom na "vi", uz ovaj recept, kuhinja (a i cijeli dom) ovog Uskrsa će ti mirisati na pincu. U ovom receptu dodajemo malo ruma, no slobodno možeš napraviti i bezalkoholnu verziju.
Uskrsna pinca sastojci:
200 ml mlijeka
1 suhi kvasac
550 g glatkog brašna
50 ml ulja
3 žumanjka
120 g šećera
2 vanilin šećera
50 g otopljenog maslaca
2-3 prstohvata soli
korica 1 limuna
korica 1 naranče
1 žlica ruma ili rakije
1 veća sitno naribana jabuka
Uskrsna pinca priprema:
U posudu za miješenje odmah dodaj sve sastojke pa zamijesi tijesto. Mijesi ga barem pet minuta kako bi postalo skroz glatko i samo se odlijepilo od posude.
Naribaj jabuku na sitni ribež i sve poveži, a zatim zamiješano tijesto prebaci u blago nauljenu posudu i ostavi da se diže otprilike tri sata na toplom.
Kada se tijesto diglo, ponovno ga premijesti i podijeli na dva jednaka dijela.
Oblikuj dvije kugle i stavi pince na tepsiju, a zatim ih premaži razmućenim jajem.
Kada je tijesto spremno, na samom vrhu ga razreži u obliku križa i po želji pospi listićima badema.
Ostavi tijesto tako spremno da naraste barem još sat vremena.
Nakon što se još jednom diglo, tijesto premijesti u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva te ostavi da se peće oko 45 minuta.
Kada porumene, prekrij ih masnim papirom kako ne bi izgorjele.
Nakon 45 minuta i provjere vilicom je li tijesto pečeno, možeš ih izvaditi iz pećnice.

Tradicijski hrvatski nakit: Šibenski botuni su klasik koji će svaku kombinaciju učiniti posebnom

Najpoznatije slip haljine svih vremena – od 90-ih do danas

Mentalni trening: Kako križaljke i igre za mozak čuvaju kognitivno zdravlje
