Pileći medaljoni u umaku od vrhnja odličan su ručak za dane kad si u žurbi, a ipak želiš nešto dobro pojesti. Priprema je brza i nema previše rezanja i sjeckanja, a sve možeš napraviti u jednoj tavi. Ova kombinacija sočne piletine, kremastog umaka od vrhnja spoj je koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
Možeš ju pripremiti uz prilog po želji, a najbolje će se slagati u kombinaciji s rižom ili tjesteninom. S nekoliko osnovnih sastojaka napravit ćeš jelo koje nećeš moći prestati jesti.
Sastojci:
- 500 g pilećih medaljona
- sol i mljeveni papar
- 1.5 žlice ulje
- 30 g maslaca
- sušeni timijan (po ukusu)
- 150 ml temeljca za juhu od piletine
- 250 ml slatkog vrhnja
- 1 čajna žlica senfa (više po želji)
Priprema:
- Pileće medaljone posoli i popapri s obje strane. U tavi zagrij ulje i na brzinu poprži začinjene medaljone s obje strane. Smanji temperaturu i u tavu dodaj maslac. Peci medaljone još oko 5 minuta, da se meso malo karamelizira. Dok se peku začini timijanom, a kad su pečeni stavi ih na tanjur i ostavi poklopljene da odmaraju dok pripremaš umak.
- Jušni temeljac ulij u posudu u kojoj se kuhalo meso. Kuhinjskom žlicom dobro ostruži dno kako bi odstranila sve karamelizirane komadiće koji su nastali tijekom kuhanja mesa. Pojačaj temperaturu i kuhaj samo dok se umak malo reducira. Ulij vrhnje i u umak umiješaj senf.
- Kuhaj na umjerenoj vatri dok se malo ne zgusne i dobije lijepu baršunastu teksturu (od 5 do 6 minuta). Zadnju minutu pečene medaljone vrati u posudu sa sokom koji je meso pustilo odmaranjem. Medaljone u umaku posluži uz odabrani prilog.
- Uz nju dobro pristaju kuhana heljdina kaša, njoki, kroketi, pire ili pečeni krumpir, palenta, okruglice od kruha, te kuhana riža ili tjestenina, piše Okusno.je.