
Imamo recept za sočnu piletinu u umaku gotovu za 20 minuta

Pileći medaljoni u umaku od vrhnja odličan su ručak za dane kad si u žurbi, a ipak želiš nešto dobro pojesti. Priprema je brza i nema previše rezanja i sjeckanja, a sve možeš napraviti u jednoj tavi. Ova kombinacija sočne piletine, kremastog umaka od vrhnja spoj je koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
Možeš ju pripremiti uz prilog po želji, a najbolje će se slagati u kombinaciji s rižom ili tjesteninom. S nekoliko osnovnih sastojaka napravit ćeš jelo koje nećeš moći prestati jesti.
Sastojci:
500 g pilećih medaljona
sol i mljeveni papar
1.5 žlice ulje
30 g maslaca
sušeni timijan (po ukusu)
150 ml temeljca za juhu od piletine
250 ml slatkog vrhnja
1 čajna žlica senfa (više po želji)
Priprema:
Pileće medaljone posoli i popapri s obje strane. U tavi zagrij ulje i na brzinu poprži začinjene medaljone s obje strane. Smanji temperaturu i u tavu dodaj maslac. Peci medaljone još oko 5 minuta, da se meso malo karamelizira. Dok se peku začini timijanom, a kad su pečeni stavi ih na tanjur i ostavi poklopljene da odmaraju dok pripremaš umak.
Jušni temeljac ulij u posudu u kojoj se kuhalo meso. Kuhinjskom žlicom dobro ostruži dno kako bi odstranila sve karamelizirane komadiće koji su nastali tijekom kuhanja mesa. Pojačaj temperaturu i kuhaj samo dok se umak malo reducira. Ulij vrhnje i u umak umiješaj senf.
Kuhaj na umjerenoj vatri dok se malo ne zgusne i dobije lijepu baršunastu teksturu (od 5 do 6 minuta). Zadnju minutu pečene medaljone vrati u posudu sa sokom koji je meso pustilo odmaranjem. Medaljone u umaku posluži uz odabrani prilog.
Uz nju dobro pristaju kuhana heljdina kaša, njoki, kroketi, pire ili pečeni krumpir, palenta, okruglice od kruha, te kuhana riža ili tjestenina, piše Okusno.je.

Tradicijski hrvatski nakit: Šibenski botuni su klasik koji će svaku kombinaciju učiniti posebnom

Najpoznatije slip haljine svih vremena – od 90-ih do danas

Mentalni trening: Kako križaljke i igre za mozak čuvaju kognitivno zdravlje
