POVRĆE I MESO

Mongolska govedina - donosimo recept za ovo jednostavno jelo

Iako nema veze s Mongolijom, mongolska govedina postala je omiljeno jelo u kineskim restoranima diljem svijeta. Radi se o ukusnom i brzom jelu koje kombinira govedinu s hrskavim povrćem u slatko-slanom umaku

mongolska govedina
Foto: Profimedia

Mongolska govedina je popularno jelo koje, unatoč svom imenu, zapravo nema veze s mongolskom kuhinjom. Radi se o kinesko-američkom jelu koje je nastalo u restoranima brze hrane u Sjedinjenim Državama, a ne u Mongoliji. Mongolska govedina je osmišljena u kineskim restoranima u SAD-u kao varijacija na tradicionalna kineska jela s govedinom. Ime "mongolska" je dodano vjerojatno kako bi zvučalo egzotično i privuklo goste, ali nema nikakve veze sa stvarnom mongolskom kuhinjom.

Pravo porijeklo ovog jela može se pratiti do tajvanske kuhinje iz 1950-ih godina. Tajvanski komičar i ugostitelj Wu Zhaonan osmislio je jelo koje je nazvao "mongolski roštilj", iako nije imalo veze s Mongolijom. Wu je želio nazvati jelo "pekinški roštilj", ali zbog političke osjetljivosti vezane uz Peking, odlučio se za "mongolski" naziv.

Tipična mongolska govedina sastoji se tanko narezanih komadića govedine, luka, mrkve, gljive, umaka od soje, češnjaka i đumbira, a priprema je vrlo jednostavna. Cijeli proces prženja obično traje manje od 5 minuta, što ovo jelo čini idealnim za brzu pripremu.

Unatoč tome što nema veze s Mongolijom, mongolska govedina postala je izuzetno popularno jelo u kineskim restoranima diljem svijeta. Mnogi restorani nude i varijacije s piletinom, svinjetinom ili morskim plodovima umjesto govedine. Jelo je posebno popularno u SAD-u, gdje su nastali i lanci restorana specijalizirani za "mongolski roštilj". U tim restoranima gosti sami biraju sastojke koje kuhari zatim pripremaju pred njima na velikim okruglim roštiljima.

Image
Foto: Unsplash

Mongolsku govedinu lako je pripremiti i kod kuće. Evo jednostavnog recepta:

Sastojci:

  • 500 g tanko narezane govedine
  • 2 žlice soja umaka
  • 1 žličica naribanog đumbira
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žlica gustina
  • 1 luk
  • 1 mrkva
  • 100 g gljiva
  • 2 mlada luka
  • ulje za prženje

Priprema:

  • Pomiješajte govedinu sa soja umakom, đumbirom, češnjakom i kukuruznim škrobom. Ostavite marinirati 30 minuta.
  • Nasjeckajte povrće na trakice, osim mladog luka.
  • Zagrijte wok ili veliku tavu na jakoj vatri. Dodajte malo ulja.
  • Kratko propržite povrće 1-2 minute. Izvadite iz tave.
  • Dodajte još malo ulja i propržite mariniranu govedinu 2-3 minute.
  • Vratite povrće u tavu, dodajte još malo soja umaka po želji i narezani mladi luk.
  • Sve zajedno propržite još minutu i poslužite vruće.

Image
PROBAJ NEŠTO NOVO

Što je sutra za ručak? Donosimo 10 izvrsnih ideja s receptima