Najpahuljastije palačinke (bez mlaćenice)
Ovaj recept dokazuje da i bez mlaćenice možeš dobiti nevjerojatno mekane i visoke palačinke. Tajna je u omjerima i pažljivoj pripremi.
Sastojci:
- 250 g glatkog brašna
- 50 g šećera
- 4 žličice praška za pecivo
- 1/4 žličice sode bikarbone (opcionalno, za dodatnu pahuljastost)
- 1/2 žličice soli
- 420 ml mlijeka
- 60 ml otopljenog maslaca, malo ohlađenog
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 1 veliko jaje
Priprema: U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu (ako koristiš) i sol. Napravi udubljenje u sredini pa dodaj mlijeko, otopljeni maslac, vaniliju i jaje. Prvo pjenjačom sjedini mokre sastojke u udubljenju, a zatim ih polako umiješaj u suhe sastojke dok ne dobiješ glatko tijesto (poneka grudica je u redu). Tijesto treba biti gusto i kremasto. Ostavi tijesto da odstoji nekoliko minuta. Zagrij tavu na niskoj do srednje jakoj vatri i lagano je namasti. Izlijevaj po 1/4 šalice tijesta za svaku palačinku. Kada donja strana porumeni i na površini se pojave mjehurići, okreni i peci do zlatne boje.