TRIKOVI I RECEPTI

Savršeno mekane: 4 recepta za američke palačinke koje ćeš obožavati

Tko može odoljeti mirisu svježe pečenih američkih palačinki – mekanih, pjenastih i idealnih za vikend doručak uz javorov sirup, svježe voće ili omiljeni namaz?

palačinke
Foto: Shutterstock

Najpahuljastije palačinke (bez mlaćenice)

Ovaj recept dokazuje da i bez mlaćenice možeš dobiti nevjerojatno mekane i visoke palačinke. Tajna je u omjerima i pažljivoj pripremi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 50 g šećera
  • 4 žličice praška za pecivo
  • 1/4 žličice sode bikarbone (opcionalno, za dodatnu pahuljastost)
  • 1/2 žličice soli
  • 420 ml mlijeka
  • 60 ml otopljenog maslaca, malo ohlađenog
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 1 veliko jaje

Priprema: U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu (ako koristiš) i sol. Napravi udubljenje u sredini pa dodaj mlijeko, otopljeni maslac, vaniliju i jaje. Prvo pjenjačom sjedini mokre sastojke u udubljenju, a zatim ih polako umiješaj u suhe sastojke dok ne dobiješ glatko tijesto (poneka grudica je u redu). Tijesto treba biti gusto i kremasto. Ostavi tijesto da odstoji nekoliko minuta. Zagrij tavu na niskoj do srednje jakoj vatri i lagano je namasti. Izlijevaj po 1/4 šalice tijesta za svaku palačinku. Kada donja strana porumeni i na površini se pojave mjehurići, okreni i peci do zlatne boje.

3/5