Bogate američke palačinke s mlaćenicom
Za one koji traže dodatnu pahuljastost i bogatiji okus, ovaj recept s mlaćenicom je pun pogodak.

Sastojci:
- 250 g glatkog brašna
- 3 žlice šećera
- 2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1/2 žličice soli
- 530 ml mlaćenice (ili zamjene)
- 2 velika jaja, lagano umućena (po mogućnosti sobne temperature)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 57 g neslanog maslaca, otopljenog i malo ohlađenog
Priprema: U velikoj zdjeli pjenjačom pomiješaj brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. U drugoj, srednjoj zdjeli, pjenjačom umuti mlaćenicu, jaja i ekstrakt vanilije. Polako ulijevaj otopljeni maslac u mokre sastojke, neprestano miješajući. Prelij mokre sastojke u suhe i drvenom žlicom ili špatulom vrlo nježno miješaj dok se tek ne sjedine. Nemoj previše miješati! Ostavi tijesto da odstoji nekoliko minuta dok zagrijavaš tavu na srednje laganoj vatri, lagano nauljenu. Izlijevaj oko 1/2 do 2/3 šalice tijesta po palačinki. Peci dok rubovi ne izgledaju pečeno i mjehurići na površini ne počnu pucati, zatim pažljivo okreni i peci do zlatno-smeđe boje.