TRIKOVI I RECEPTI

Savršeno mekane: 4 recepta za američke palačinke koje ćeš obožavati

Tko može odoljeti mirisu svježe pečenih američkih palačinki – mekanih, pjenastih i idealnih za vikend doručak uz javorov sirup, svježe voće ili omiljeni namaz?

palačinke
Foto: Shutterstock

Američke palačinke, te male, neodoljivo mekane i pufaste poslastice, odavno su prešle granice svog rodnog kontinenta i osvojile srca i nepca sladokusaca diljem svijeta. Za razliku od tankih, čipkastih europskih palačinki koje poznajemo kao palačinke ili crepes, američka verzija ponosi se svojom debljinom, spužvastom teksturom i sposobnošću da upije svaki preljev kojim je počastiš. One su sinonim za lijena vikend jutra, bogate bruncheve s prijateljima ili čak brzi, utješni desert nakon napornog dana. Njihova priprema je iznenađujuće jednostavna, a mogućnosti za personalizaciju su beskrajne. Bilo da si ljubitelj klasične kombinacije s javorovim sirupom i maslacem, ili pak voliš eksperimentirati sa svježim voćem, čokoladom, orašastim plodovima ili čak slanim dodacima, američke palačinke su platno za tvoju kulinarsku maštu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U čemu je tajna savršenih američkih palačinki?

Postići onu savršenu, laganu i prozračnu teksturu američkih palačinki nije znanstvena fantastika, već stvar nekoliko ključnih koraka i trikova. Uz malo pažnje, i tvoje palačinke mogu biti kao iz najboljih američkih zalogajnica.

Image
Foto: Pexels
  • Kvalitetni sastojci su temelj: Koristi svježe sastojke. Provjeri rok trajanja praška za pecivo i sode bikarbone jer su oni glavni "krivci" za pufastu teksturu. Ako recept zahtijeva mlaćenicu, a nemaš je, ne brini – lako možeš napraviti zamjenu (o tome više u receptu).
  • Temperatura sastojaka: Idealno bi bilo da su jaja i mlijeko (ili mlaćenica) sobne temperature. To pomaže u stvaranju homogenije smjese.
  • Prosij suhe sastojke: Prosijavanjem brašna, praška za pecivo, soli i šećera unosiš zrak u smjesu i razbijaš eventualne grudice, što doprinosi lakoći palačinki.
  • Ne miješaj previše! Ovo je zlatno pravilo. Nakon što spojiš mokre i suhe sastojke, miješaj samo dok se ne sjedine. Malo grudica je sasvim u redu; zapravo, previše miješanja razvija gluten u brašnu, što rezultira žilavim, a ne pufastim palačinkama.
  • Odmori tijesto: Pusti smjesu da odstoji barem 5-10 minuta prije pečenja. Ovo daje vremenu prašku za pecivo da počne djelovati i glutenu da se opusti, što doprinosi mekšoj teksturi.
  • Prava temperatura tave: Idealna je srednje zagrijana tava. Previsoka temperatura će brzo zapeći vanjski dio dok unutrašnjost ostaje sirova, a preniska neće dati onu lijepu zlatnosmeđu boju i pufastost. Kapljica vode bi trebala zaplesati prije nego ispari.
  • Masnoća za pečenje: Koristi malo maslaca ili neutralnog ulja za premazivanje tave. Previše masnoće učinit će palačinke masnima izvana.
  • Strpljenje kod pečenja: Peci palačinke dok se na površini ne pojave mjehurići i rubovi ne postanu mat i lagano suhi. Tek tada ih pažljivo okreni i peci s druge strane do zlatnosmeđe boje. Nemoj ih pritiskati lopaticom dok se peku, jer će tako izgubiti na pufastosti!
  • Ne pretrpavaj tavu: Peci palačinke u serijama, ostavljajući dovoljno prostora između njih. Pretrpavanje tave snižava temperaturu i rezultira nejednako pečenim i manje pufastim palačinkama.

Sada kada znaš osnove, vrijeme je za akciju! U nastavku izdvajamo četiri različita recepta koja će zadovoljiti svačiji ukus.

Klasične američke palačinke

Ovo je temeljni recept, jednostavan i uvijek uspješan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci:

  • 150 g glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice soli
  • 1 žlica šećera
  • 1 jaje
  • 240 ml mlijeka
  • 30 g rastopljenog maslaca
  • ulje ili maslac za pečenje

Priprema: U velikoj posudi pomiješaj brašno, prašak za pecivo, sol i šećer. U drugoj posudi lagano umuti jaje, zatim dodaj mlijeko i rastopljeni maslac. Mokre sastojke ulij u suhe i kratko promiješaj tek toliko da se sastojci sjedine – zapamti, grudice su u redu! Zagrij tavu na srednje laganoj vatri i lagano je namasti uljem ili maslacem. Za svaku palačinku izlij oko 60 ml (otprilike 1/4 šalice) smjese na vruću tavu. Peci dok se na površini ne pojave mjehurići, a rubovi ne postanu suhi. Zatim okreni i peci s druge strane dok ne porumeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
1/5