Osvježavajuća krumpir salata s jajima
Ova verzija krumpir salate, poznata kao krompir salata, popularna je diljem Balkana, posebice kao prilog ribljim jelima. Bez majoneze, s laganim preljevom od maslinovog ulja i limuna ili octa, odličan je izbor za toplije dane.

Sastojci:
- 750 g krumpira (Yukon Gold ili crveni krumpir)
- 4-5 tvrdo kuhanih jaja
- 1 srednji luk (bijeli ili žuti)
- 7 žlica maslinovog ulja (ili suncokretovog)
- 2 žlice limunovog soka (ili jabučnog octa)
- 1 žličica sušenog peršina (ili 1 žlica svježeg)
- Sol, svježe mljeveni papar po ukusu
Priprema:
Krumpir skuhaj (u ljusci ili oguljen i narezan, ovisno o preferenciji). Jaja skuhaj u tvrdo. Ako si kuhao krumpir u ljusci, malo ga prohladi i oguli. Nareži ga na ploške ili veće kocke. Jaja oguli i nareži na ploške. Luk oguli i nareži na tanke polumjesece. U manjoj zdjelici pjenjačom umuti maslinovo ulje, limunov sok (ili ocat), peršin, sol i papar dok ne dobiješ emulziju (vinaigrette). U većoj zdjeli pažljivo pomiješaj narezani krumpir, jaja i luk. Prelij pripremljenim vinaigretteom i nježno promiješaj da se svi sastojci oblože. Salatu možeš poslužiti toplu ili hladnu. Odlično se slaže s pečenom ili prženom ribom.