JEDNOSTAVNE I UKUSNE

Najbolje salate s kuhanim jajima: Recepti za svaku priliku

Donosimo četiri provjerena recepta za salate s kuhanim jajima koje će zadovoljiti različite ukuse i prigode

salate
Foto: Shutterstock

Kuhana jaja su pravi kulinarski dragulj – jednostavna za pripremu, iznimno hranjiva i nevjerojatno svestrana. Jedan od najpopularnijih načina kako uživati u njihovoj punoći okusa i teksture jest upravo u salatama. Bilo da tražiš brz i zasitan ručak, laganu večeru ili ukusan prilog glavnom jelu, salate s kuhanim jajima nude bezbroj mogućnosti. Od kremastih klasika s majonezom do laganih mediteranskih inačica s obiljem svježeg povrća i začinskog bilja, jaja pružaju savršenu proteinsku osnovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što su ukusna, jaja su i nutritivno bogata. Jedno veće jaje sadrži oko 6 grama visokokvalitetnih proteina te je dobar izvor esencijalnih nutrijenata poput kolina, važnog za zdravlje mozga, te luteina i zeaksantina koji doprinose zdravlju očiju. Uklapaju se u različite prehrambene stilove, uključujući mediteransku prehranu i prehranu baziranu na biljnim namirnicama (gdje pomažu boljoj apsorpciji vitamina iz povrća).

U nastavku ti donosimo četiri provjerena recepta za salate s kuhanim jajima koje će zadovoljiti različite ukuse i prigode.

Klasična francuska salata

Gotovo da nema svečanog stola u Hrvatskoj bez popularne francuske salate. Iako zahtijeva malo više vremena za pripremu zbog kuhanja i sjeckanja povrća, rezultat je bogata, kremasta salata koja savršeno nadopunjuje nareske, pečenja ili druga glavna jela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci:

  • 3-4 krumpira srednje veličine
  • 3 mrkve
  • 4 tvrdo kuhana jaja
  • 200 g kiselih krastavaca
  • 1 manja konzerva (oko 150 g) graška iz konzerve
  • 1 manja jabuka (kiselija sorta)
  • 200 g majoneze
  • 100 g kiselog vrhnja
  • Sol, papar po ukusu
  • Po želji: malo senfa

Priprema:

Krumpir skuhaj u ljusci dok ne omekša (provjeri čačkalicom, oko 40-60 min). Mrkvu oguli i skuhaj cijelu (oko 35 min, dok ne omekša). Jaja skuhaj u tvrdo (12 minuta u kipućoj vodi), zatim ih ohladi u ledenoj vodi radi lakšeg guljenja. Ohlađeni krumpir oguli i nareži na kockice veličine otprilike kao za igru "Čovječe, ne ljuti se". Mrkvu nareži na malo sitnije kockice od krumpira. Jaja također nareži na kockice slične veličine kao krumpir. Kisele krastavce nasjeckaj što sitnije kako njihova kiselost ne bi dominirala. Jabuku oguli i naribaj na krupniji ribež (nemoj je rezati na kockice). Grašak ocijedi i isperi. Sve nasjeckane sastojke pažljivo pomiješaj u velikoj zdjeli. Dodaj majonezu, kiselo vrhnje, sol, papar i po želji malo senfa. Sve dobro, ali nježno promiješaj. Kušaj i po potrebi dodatno začini. Salatu dobro ohladi u hladnjaku najmanje 4 sata, a idealno preko noći, kako bi se okusi proželi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
1/4