Bilo da trebaš ukusni međuobrok, umak za grickalice ili laganu večeru, humus će ispuniti sve zadaće. Namaz s Bliskog Istoka od slanutka i sezamovih sjemenki, s dodatkom maslinovog ulja, češnjaka i limunovog soka popularan je zbog jednostavnosti pripreme, odličnog okusa i nutritivnih svojstava.
"Humus je ukusan, svestrani namaz ili umak, pritom bogat hranjivim tvarima. Odličan je izbor za alergičare i osobe koje ne mogu probaviti gluten i laktozu jer humus ne sadrži nijedno niti drugo", kaže za portal Prevention.com nutricionistkinja Pam Fullenweider te dodaje kako je ovo jelo dobar izvor proteina za vegane i vegetarijance.
Slanutak je glavni sastojak humusa, a riječ je o namirnici iz porodice mahunarki, koja obiluje proteinima i vlaknima te je odličan izvor magnezija, željeza i vitamina B.
Tahini je drugi ključni sastojak humusa. To je pasta od sezama, također bogata proteinima i vlaknima, a osim njih sadrži zdrave nezasićene masne kiseline i minerale. Sljedeći sastojak humusa - maslinovo ulje (kao i tahini) bogato je antioksidansima koji smanjuju upale u organizmu i bore se protiv štetnog djelovanja slobodnih radikala. Češnjak ne moramo posebno isticati kao ni limun. I jedan i drugi su jaki saveznici imunitetu. "Bez sumnje možemo reći da je humus jelo koje ima dobitnu kombinaciju - izuzetno je zdravo, ukusno i hranjivo", zaključuje Fullenwieder.
Je li svaki humus jednako dobar?
Kupovni humus može biti jednako hranjiv kao i onaj koji ćeš pripremiti sama, no bitno je pažljivo čitati deklaracije jer na tržištu ima svega. "Kupuj humus sa što manje sastojaka. Izaberi onaj na čijoj deklaraciji razumiješ sve što piše, odnosno prepoznaješ sve sastojke", otkriva nutricionistkinja Jerlyn Jones za spomenuti portal.
Fullenwieder savjetuje izbjegavati kupnju humusa u kojem ima konzervansa poput sodium benzoata te izabirati samo onaj u kojem se nalaze maslinovo i ulje repice. Ostala ulja u humusu bi trebalo izbjegavati. Također, u širokom luku zaobiđi humuse u kojima se nalaze zaslađivači i puno soli.
Recept za domaći humus
Ipak, najbolje bi bilo da sama napraviš humus. Vrlo je jednostavno jelo za pripremu, a na ovaj način moći ćeš kontrolirati sastojke i znat ćeš što jedeš te ga pripremiti točno po svom ukusu. Voliš li ljuto, dodaj humusu kajensku papriku ili čili. Također, domaći humus možeš obogatiti sušenim rajčicama, gljivama ili avokadom. U nastavku ti donosimo temeljni recept za humus.
Sastojci
- 2 šalice kuhanog slanutka
- tahini pasta
- sok polovice limuna
- maslinovo ulje
- 2 češnja češnjaka
- sol i papar po želji
Priprema
Skuhaj slanutak, vodu u kojem se kuhao nemoj baciti. Sezamove sjemenke tostiraj kratko na tavi, samo da puste miris. Pusti ih da se ohlade i samelji, dodavajući maslinovo ulje (oko jedan decilitar).
Izmiksaj slanutak, dodaj mu sezamovu pastu, češnjak, sok od limuna, žlicu maslinovog ulja, sol i papar. Miksaj dok ne dobijaš glatku teksturu. Kad ga staviš u zdjelicu, prelij ga s malo maslinovog ulja da ne oksidira. Ovako pripremljen humus može stajati dva - tri dana u hladnjaku. Dobar tek!