
Je li humus zaista toliko zdrav? Evo što kažu stručnjaci

Bilo da trebaš ukusni međuobrok, umak za grickalice ili laganu večeru, humus će ispuniti sve zadaće. Namaz s Bliskog Istoka od slanutka i sezamovih sjemenki, s dodatkom maslinovog ulja, češnjaka i limunovog soka popularan je zbog jednostavnosti pripreme, odličnog okusa i nutritivnih svojstava.
Slanutak je glavni sastojak humusa, a riječ je o namirnici iz porodice mahunarki, koja obiluje proteinima i vlaknima te je odličan izvor magnezija, željeza i vitamina B.
Tahini je drugi ključni sastojak humusa. To je pasta od sezama, također bogata proteinima i vlaknima, a osim njih sadrži zdrave nezasićene masne kiseline i minerale. Sljedeći sastojak humusa - maslinovo ulje (kao i tahini) bogato je antioksidansima koji smanjuju upale u organizmu i bore se protiv štetnog djelovanja slobodnih radikala. Češnjak ne moramo posebno isticati kao ni limun. I jedan i drugi su jaki saveznici imunitetu.
Je li svaki humus jednako dobar?
Kupovni humus može biti jednako hranjiv kao i onaj koji ćeš pripremiti sama, no bitno je pažljivo čitati deklaracije jer na tržištu ima svega.
Fullenwieder savjetuje izbjegavati kupnju humusa u kojem ima konzervansa poput sodium benzoata te izabirati samo onaj u kojem se nalaze maslinovo i ulje repice. Ostala ulja u humusu bi trebalo izbjegavati. Također, u širokom luku zaobiđi humuse u kojima se nalaze zaslađivači i puno soli.
Recept za domaći humus
Ipak, najbolje bi bilo da sama napraviš humus. Vrlo je jednostavno jelo za pripremu, a na ovaj način moći ćeš kontrolirati sastojke i znat ćeš što jedeš te ga pripremiti točno po svom ukusu. Voliš li ljuto, dodaj humusu kajensku papriku ili čili. Također, domaći humus možeš obogatiti sušenim rajčicama, gljivama ili avokadom. U nastavku ti donosimo temeljni recept za humus.
2 šalice kuhanog slanutka
tahini pasta
sok polovice limuna
maslinovo ulje
2 češnja češnjaka
sol i papar po želji
Skuhaj slanutak, vodu u kojem se kuhao nemoj baciti. Sezamove sjemenke tostiraj kratko na tavi, samo da puste miris. Pusti ih da se ohlade i samelji, dodavajući maslinovo ulje (oko jedan decilitar).
Izmiksaj slanutak, dodaj mu sezamovu pastu, češnjak, sok od limuna, žlicu maslinovog ulja, sol i papar. Miksaj dok ne dobijaš glatku teksturu. Kad ga staviš u zdjelicu, prelij ga s malo maslinovog ulja da ne oksidira. Ovako pripremljen humus može stajati dva - tri dana u hladnjaku. Dobar tek!

Najpoznatije slip haljine svih vremena – od 90-ih do danas

Mentalni trening: Kako križaljke i igre za mozak čuvaju kognitivno zdravlje

Brzi i ukusni recepti za tjesteninu s umakom od rajčice
