OMILJENI SNACK

Hrskavi popečci od batata: Dva ukusna i zdrava recepta za lagani obrok

Popečke od batata možete poslužiti kao lagani ručak uz zelenu salatu, kao predjelo na druženjima ili kao dodatak uz omiljene umake

shutterstock_1106021792.jpg
Foto: Shutterstock

Batat, slatki krumpir koji posljednjih godina osvaja kuhinje diljem svijeta, pravi je saveznik u zdravoj prehrani. Bogat vitaminima, mineralima i vlaknima, batat je odlična alternativa klasičnom krumpiru, a njegovi popečci postaju sve popularniji kao ukusna i hranjiva opcija za obrok ili predjelo.

Zašto volimo popečke od batata?

Njihova slatkasta aroma i kremasta tekstura u kombinaciji s hrskavom koricom čine ih savršenim za sve prilike – od brzog međuobroka do elegantnog dodatka na tanjuru za goste. Uz to, priprema je jednostavna i brza, a sastojci su lako dostupni.

Klasični popečci od batata s lukom i češnjakom

Sastojci:

  • 2 srednja batata
  • 1 jaje
  • 2 žlice brašna (glatko ili integralno)
  • 1 manji luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1 žličica mljevene paprike
  • Sol i papar po ukusu
  • Maslinovo ulje za prženje
  • Svježi peršin za posipanje

Priprema:

  • Ogulite batat i naribajte na krupne ploške. Ostavite da otpusti višak vode i zatim ocijedite.
  • Pomiješajte batat s jajetom, brašnom, lukom, češnjakom i začinima.
  • Oblikujte male popečke i pržite na ugrijanom maslinovom ulju 3-4 minute sa svake strane dok ne dobiju zlatnu i hrskavu koricu.
  • Poslužite tople, posute svježim peršinom.

Popečci od batata s feta sirom i začinskim biljem

Sastojci:

  • 2 srednja batata
  • 100 g feta sira, izmrvljenog
  • 1 jaje
  • 3 žlice brašna
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina i vlasca
  • Sol i papar po ukusu
  • Maslinovo ulje za prženje

Priprema:

  • Naribajte batat i dobro ga ocijedite.
  • U zdjeli pomiješajte batat, feta sir, jaje, brašno i začinsko bilje. Začinite solju i paprom.
  • Oblikujte popečke i pecite ih na srednje jakoj vatri u maslinovom ulju dok ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi, oko 3-5 minuta sa svake strane.
  • Poslužite tople uz jogurt ili umak po želji.

Image
UKUSNO I SOČNO

Recepti za sočne popečke od tune koje ćeš obožavati