
Hrskavi popečci od batata: Dva ukusna i zdrava recepta za lagani obrok

Batat, slatki krumpir koji posljednjih godina osvaja kuhinje diljem svijeta, pravi je saveznik u zdravoj prehrani. Bogat vitaminima, mineralima i vlaknima, batat je odlična alternativa klasičnom krumpiru, a njegovi popečci postaju sve popularniji kao ukusna i hranjiva opcija za obrok ili predjelo.
Zašto volimo popečke od batata?
Njihova slatkasta aroma i kremasta tekstura u kombinaciji s hrskavom koricom čine ih savršenim za sve prilike – od brzog međuobroka do elegantnog dodatka na tanjuru za goste. Uz to, priprema je jednostavna i brza, a sastojci su lako dostupni.
Klasični popečci od batata s lukom i češnjakom
Sastojci:
2 srednja batata
1 jaje
2 žlice brašna (glatko ili integralno)
1 manji luk, sitno nasjeckan
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 žličica mljevene paprike
Sol i papar po ukusu
Maslinovo ulje za prženje
Svježi peršin za posipanje
Priprema:
Ogulite batat i naribajte na krupne ploške. Ostavite da otpusti višak vode i zatim ocijedite.
Pomiješajte batat s jajetom, brašnom, lukom, češnjakom i začinima.
Oblikujte male popečke i pržite na ugrijanom maslinovom ulju 3-4 minute sa svake strane dok ne dobiju zlatnu i hrskavu koricu.
Poslužite tople, posute svježim peršinom.
Popečci od batata s feta sirom i začinskim biljem
Sastojci:
2 srednja batata
100 g feta sira, izmrvljenog
1 jaje
3 žlice brašna
2 žlice nasjeckanog svježeg peršina i vlasca
Sol i papar po ukusu
Maslinovo ulje za prženje
Priprema:
Naribajte batat i dobro ga ocijedite.
U zdjeli pomiješajte batat, feta sir, jaje, brašno i začinsko bilje. Začinite solju i paprom.
Oblikujte popečke i pecite ih na srednje jakoj vatri u maslinovom ulju dok ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi, oko 3-5 minuta sa svake strane.
Poslužite tople uz jogurt ili umak po želji.

Zagrebačka špica: Zagrepčanke u najboljim izdanjima na vrućem gradskom asfaltu

Stefany Žužić u odvažnom outfitu: 'Šljokice su opis mene, nosim ih kad god sam u prilici'

Venecija: Vodič za putovanje koje će se zauvijek pamtiti
