Gastro
Gastro

Recepti s mladim kukuruzom

Recepti s mladim kukuruzom
Vrijeme je mladog kukuruza!

U kolovozu u našim vrtovima i voćnjacima možemo pronaći razne ukusne plodove, a jedan od njih je  i kukuruz. Namirnica koju obožavaju mnogi može se pripremiti na bezbroj načina, a sastavni je dio raznih salata, variva i umaka. Osim što ima vrlo ugodan okus, kukuruz je i nutritivno bogata namirnica jer sadrži mnoge vitamine i minerale  te vrlo malo kalorija. Za vas smo odabrali nekoliko odličnih recepata s mladim kukuruzom koje možete isprobati već danas!

Foto: Unsplash

Succotash (mladi kukuruz i grah)

Sastojci 115 g graha1 nasjeckan maleni luk1 malena zelena paprika, očišćena od sjemenki i narezana15 g maslaca115 g zamrznutih zrna slatkog kukuruza30 ml (2jušne žlice) običnog jogurta Priprema 1. Grah stavite u posudu za mikrovalnu pećnicu, prelijte ga kipućom vodom i pustite da se namače barem 2 sata.2. Ocijedite i prelijte svježom vodom. Kuhajte 10 minuta u mikrovalnoj pećnici na visokoj temperaturi, a zatim 1 sat na srednjoj temperaturi, ili dok ne omekša.3. U posudi za mikrovalnu pećnicu pomiješajte luk, papriku i maslac, te kuhajte 2 minute u mikrovalnoj pećnici na visokoj temperaturi.4. Dodajte kuhani grah i slatki kukuruz, te kuhajte još 4 minute na visokoj temperaturi.5. Umiješajte jogurt. Umiješajte u grah i kukuruz prije posluživanja. Odmah poslužite. Prijedlog za serviranjePoslužite uz miješanu salatu od rajčica i paprika sa svježim pecivom. NapomenaUpotrijebite zamrznuti grašak umjesto slatkog kukuruza. Upotrijebite 115 g narezanih gljiva umjesto zelene paprike. SavjetIako kuhanje suhih mahunjača u mikrovalnoj pećnici traje gotovo jednako dugo kao i obično kuhanje, imat će mnogo bolju teksturu i manje je vjerojatno da će se drobiti.  

Izvor: Kuhanje za jednu osobu Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb http://www.veble.hr/

Krem juha od slatkog kukuruza

Ovu raskošnu juhu poslužite sa svježim hrskavim francuskim ili talijanskim kruhom. Vrijeme pripremanja: 10 minuta • Vrijeme kuhanja: 25 - 30 minuta • Za 4 - 6 osoba Sastojci

30 ml (2 jušne žlice) maslinovog ulja 6 komada luka, narezanih na ploške 6 kukuruza u klipu 1 l juhe od povrća

90 ml (6 jušnih žlica) vrhnja Svježe mljeveni crni papar, prema ukusu Svježe mljeveni muškatov orah, prema ukusu Nasjeckani svježi peršin, za ukrašavanje

Način rada 1. Ulje zagrijte u velikoj posudi, dodajte luk i lagano pirjajte 10-15 minuta, dok ne omekša, povremeno miješajući. 2. U međuvremenu, oštrim nožem skinite zrna s klipova, počinjući odozgo. Zrna slatkog kukuruza stavite u posudu zajedno s juhom, te promiješajte. Pustite da provri, a zatim smanjite vatru. 10 minuta kuhajte pokriveno na laganoj vatri, dok kukuruz ne omekša i skuha se, povremeno miješajući. 3. Ohlađeno miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Vratite juhu u ispranu posudu, dodajte vrhnje, papar i muškatov orah, te polako zagrijavajte dok ne postane vruća, povremeno miješajući. Stavite u zagrijane zdjelice za juhu, ukrasite peršinom i poslužite.

Izvor: Vegetarijanska kuhinja Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb http://www.veble.hr/

Krumpir salata sa kukuruzom i bosiljkom

Sastojci za 4-6 osoba

3-4 krumpira narezana na manje kockice 1 limenka kukuruza 400 g mini rajčica, raspolovljenih 1 ljubičasti luk, narezan na kolutove 1 stručak svježeg bosiljka maslinovo ulje sok 2 limuna sol i papar Priprema jela

1. Skuhajte krumpir i malo ga ohladite.

2. Stavite krumpir u veću zdjelu za salatu. Krumpiru dodajte kukuruz, rajčice, luk i bosiljak.

3. Dodajte ulje i limunov sok te sve dobro promiješajte.

4. Začinite po želji solju i paprom.

Rižoto sa kukuruzom

Sastojci za 4 osobe

3 šalice povrtnog temeljca 1 šalica riže 3 režnja češnjaka, sitno nasjeckanog 400 g kukuruza 75 g parmezana 50 g mozarelle peršin Priprema jela

1. U posudi zagrijte malo temeljca te na njemu kratko prepržite češnjak.

2. Dodajte rižu i kukuruz te miješajte 1 minutu.

3. Dolijte ostatak temeljca. Pojačajte vatru da temeljac zavrije, a zatim je smanjite na minimum.

4. Držite na vatri još 15-20 minuta sve dok riže bude kuhana.

5. Umiješajte sireve i peršin.

Quiche sa kukuruzom, sirem i rajčicama

Sastojci za 4 osobe   200 ml mlijeka 4 jaja peršin malo chillija u prahu sol papar 200 g kukuruza 250 g mrvljene goude 1 rajčica, sitno narezana

Priprema jela

1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Namastite okruglu vatrostalnu staklenu posudu.

2. Pomiješajte mlijeko, jaja, peršin, chilli, sol i papar. Dodajte kukuruz, goudu i rajčicu te nalijte u vatrostalnu posudu.

3. Pecite 30-35 minuta.

Salata sa tjesteninom, piletinom i kukuruzom

Sastojci za 6 osoba 

250 g orzo tjestenine (tjestenina u obliku riže) 300 g svježeg kravljeg sira 200 ml kiselog vrhnja 50 ml limunovog soka sol papar 200 g kukuruza 1 luk, sitno nasjeckan 300 g kuhane piletine, narezane na manje komadiće 10-15 mini rajčica, narezanih na manje komadiće bosiljak

Priprema jela

1. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Ohladite u hladnoj vodi i ocijedite.

2. U međuvremenu pomiješajte sir, vrhnje, limunov sok, sol i papar.

3. U većoj posudi pomiješajte tjesteninu, kukuruz, luk, piletinu, rajčice i bosiljak. Dodajte sir i promiješajte.

4. Po želji začinite solju i paprom.

Krem juha od slatkog kukuruza s dimljenim lososom

Gusta i ukusna juha, posebno brza i jednostavna jer se kuha u mikrovalnoj pećnici. Vrijeme pripremanja: 10 minuta • Vrijeme kuhanja: oko 10 minuta (mikrovalna na HIGH)  • Za 2 - 4 osobe Sastojci   Način rada 1. U posudi za mikrovalnu pećnicu pomiješajte kukuruzno brašno i juhu. 2. Odvojite žutanjak od bjelanjka, te ga umiješajte u juhu. Bjelanjak odložite. 3. Pokrijte posudu i 7 do 8 minuta kuhajte u mikrovalnoj na HIGH. Jednom promiješajte. 4. U juhu dodajte slatki kukuruz i creme fraiche, te promiješajte, pokrijte i još 3 minute kuhajte na HIGH. 5. Lagano izmiješajte bjelanjak dok se ne stvrdne, te ga umiješajte u juhu. 6. U juhu dodajte kopar, dimljeni losos i papar prema ukusu, te dobro promiješajte. 7. Stavite u zagrijane zdjelice za juhu i odmah poslužite. Prijedlog za serviranje Poslužite uz svježe kruščiće ili uz hrskavi francuski kruh. Napomena Umjesto kopra možete upotrijebiti svježi peršin ili tarkanj. Upotrijebite dimljenu pastrvu umjesto dimljenog lososa. Savjet Da biste napravili vlastiti creme fraiche s okusom začinskog bilja, jednostavno dodajte nasjeckano svježe bilje u creme fraiche. Izaberite omiljenu mješavinu začinskog bilja.  

15 ml (1 jušna žlica) kukuruznog brašna 850 ml kokošje juhe 1 jaje srednje veličine 140 g zrna slatkog kukuruza (može i iz limenke)

75g creme fraiche s okusom začinskog bilja 15 ml (1 jušna žlica) nasjeckanog svježeg kopra 75g sitno nasjeckanog ili narezanog dimljenog lososa Svježe mljeveni crni papar

Izvor: Plodovi mora Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb http://www.veble.hr/