Iako je cijela jesen u znaku bundeve, kraljica ovog godišnjeg doba ima i svoj službeni dan - 26. listopada. A kako i ne bi kad je bogata okusom, zdravstvenim prednostima i svestranom kulinarskom upotrebom. Bundevu je tako lako obožavati!
Vesele boje bundeve (i iznutra i izvana) upućuju na njihovu prirodu bogatu vitaminima. Samo jedna šalica kuhane bundeve sadrži više od dvostruke količine tvojih dnevnih potreba za vitaminom A, plus znatno povećanje kalija i vitamina C. S nešto manje od 50 kalorija po jednoj šalici, bundeva ti daje i nekoliko grama vlakana, što te duže drži sitom.
Osim toga, nije nimalo teško potrošiti cijelu bundevu dok im traje sezona. Njezino 'meso' je savršeno za brojne deserte, juhe, curry umake i variva ili dodavanje u jela iz pećnice. S druge strane, sjemenke, koje se mogu izvaditi, začiniti i tostirati, čine ukusan brzinski zalogaj dok se glavno jelo kuha, a iako se tvrda vanjska kora ne može jesti, lako se može kompostirati kako bi pridonijela tvom jesenskom vrtu.
Bez obira zoveš li je bundevom, bučom ili tikvom, šteta bi bilo da se ova zdrava, ukusna i svestrana jesenska naimrnicu ne nađe na tvom tanjuru, a tražiš li ideju kako je uklopiti u jelovnik - u nastavku provjeri nekoliko super recepata s bundevom u glavnoj ulozi.
Juha od bundeve s hrskavom slaninom
Sastojci:
- par kriški slanine
- oko 2 kg butternut bundeve
- 2 manja luka
- 1 glavica češnjaka
- sol, papar, timijan
- 950 ml povrtnog temeljca
- 120 ml vrhnja za šlag
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva. Nasjeckanu slaninu peci u tavi na srednje jakoj vatri, povremeno okrećući, da komadići ravnomjerno porumene. Kad je pečena i hrskava, hvataljkama prebaci slaninu na tanjur obložen papirnatim ručnikom da se ocijedi. Izlij masnoću od slanine u staklenu teglu i ostavi sa strane za kasnije korištenje u ovom receptu.
- Prepolovi bundevu i izvadi sjemenke. Premažite meso bundeve polovicom masnoće od slanine. Začini sušenim timijanom i stavi bundevu prerezanom stranom prema dolje na lim za pečenje. Dodaj luk nasjeckan ea veće komade i cijelu neoguljenu glavu češnjaka na lim, pokapaj ostatkom masti od slanine i pomiješaj.
- Peci sve zajedno dok bundeva ne omekša kada se probode vilicom, oko 30 minuta. Vilicom oguli koricu bundeve, a zatim prebaci meso bundeve, luk i očišćeni češnjak u veliki lonac.
- U lonac dodaj i povrtni temeljac i vrhnje za šlag te juhu zakuhaj na jakoj vatri. Smanji vatru na srednju i kuhaj još 5 minuta da se okusi sjedine. Makni s vatre i štapnim mikserom ili u blenderu sastojke pretvori u pire, odnosno u gustu juhu. Po želji začini soli i paprom, a na kraju dodaj i pečene komadiće slanine.
Curry od bundeve
Sastojci za pećnicu:
- 1 konzerva slanutka
- 1/2 hokkaido bundeve
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica slatke paprike
- 1 žličica ljute paprike
- sol, papar
Sastojci za curry:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 luk
- 2 režnja češnjaka
- 1 žlica nasjeckanog đumbira
- 2 žlice koncentrata od rajčice
- 1/2 hokkaido bundeve
- 1 konzerva kokosovog mlijeka (400 ml)
- 1 konzerva sjeckanih rajčica (400 ml)
- 1 žlica agavinog ili javorovog sirupa
- sok od pola limuna
- začini po želji: curry, kumin, kurkuma, sol, papar
- svježe začinsko bilje po želji: peršin, korijander
- riža (količina ovisno o broju osoba)
Priprema:
- Za dodatke iz pećnice oguli bundevu (jednu polovicu ostavi za kuhanje curryja), očisti od koštica i nareži na kockice. Slanutak ocijedi i zajedno pomiješaj s uljem i začinima. Peci 30-40 minuta na 220 stupnjeva. Negdje na pola vremena, promiejšaj sastojke da ne zagore. Kad su gotovi, ostavi ih da se ohlade sa strane.
- Za curry zagrij ulje u dubljoj tavi. Dodaj nasjeckani luk, češnjak i đumbir i dinstaj par minuta. Dodaj kockice one druge polovice hokkaido bundeve i dinstaj još pet minuta. Dodaj koncentrat od rajčice i začine pa dinstaj još koju minutu uz miješanje.
- Dodaj kokosovo mlijeko, sjeckanu rajčicu, agavin sirup i sok od limuna, a kada zavrije - pusti da krčka na srednje jakoj vatri 20 minuta. Ako pripremaš rižu, za to vrijeme stavi je kuhati u drugom lončiću.
- Nakon 20 minuta, izblendaj curry u glatku smjesu sa štapnim mikserom ili u blenderu, vrati natrag u tavu i začini još po želji. Dodaj nasjeckano začinsko bilje.
- Posluži curry umak s rižom (ili naanom) i na vrh stavi pečene kockice bundeve i slanutak, a po želji i sjemenke bundeve ili još začinskog bilja.
Kruh od bundeve i banane s čokoladom
Sastojci:
- 2 zrele banane
- 85 grama pirea od bundeve (prethodne pečene u pećnici)
- 250 g glatkog brašna
- 5 žlica javorovog ili agavinog sirupa
- 2 jaja
- 60 ml bademovog mlijeka
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 žličica cimeta
- 0.5 žličice đumbira
- 0.5 žličice muškatnog oraščićča
- prstohvat soli
- 80 g čokolade
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva. S vilicom izgnječi zrele banane i umuti ih s jajima. Dodaj pire od bundeve (koju si prethodno ispekla u pećnici s korom na 200 stupnjeva, oko 20 minuta), vaniliju, bademovo mlijeko i javorov sirup.
- U posebnoj posudi pomiješaj suhe sastojke; brašno, sodu bikarbonu, sol, cimet i začine. Pomiješaj suhe sastojke s mokrima i dodaj komadiće nassjeckane čokolade.
- Namasti kalup za kruh ili stavi papir za pečenje i ulij smjesu. Na vrh stavi još malo komadića čokolade i peci 45-55 minuta te ostavi da se ohladi nakon pečenja. Posluži dok je toplo i uživaj!