Najpopularniji simbol jeseni zasigurno su bundeve, a osim što izgledaju vrlo dekorativno, jesi li znala da su one odlične i za tvoje zdravlje?
Naime, u nutritivnom smislu bundeva je izuzetno vrijedna namirnica te je odličan izvor vlakana, kalija, vitamina A, selena te vrijednih antioksidansa. Sadrži i složene ugljikohidrate pa je dobar izbor za osobe koje imaju problema s kožnim bolestima, dijabetesom ili zdravljem očiju. Jača imunitet, a može smanjiti rizik i od nekih vrsta raka.
Iako je tijekom jeseni najpopularnija kao ukras ispred ulaza ili u interijeru, ova namirnica vrlo je ukusna i može se iskoristiti u brojnim jelima. Od bundeve se mogu spremiti ukusne pite i kolači, kao i fine kremaste juhe. Pire od bundeve glavni je sastojak omiljenog jesenskog napitka – pumpkin spice lattea.
Njihova sezona tek počinje pa ih ove jeseni, osim u dekorativne svrhe, svakako iskoristi i u kulinarstvu. U nastavku smo izdvojile neke od najvažnijih razloga zašto bi ih svatko trebao uključiti u svoju prehranu.
Obiluje vitaminom A
Kada govorimo o njezinoj nutritivnoj vrijednosti, bundeva je uistinu impresivna namirnica. Sadrži malo kalorija, a obiluje vitaminima, mineralima i vlaknima. Sadrži jako puno A vitamina koji je važan za vid, a uz to sadrži i C vitamin, kalij, bakar, mangan i željezo. Siromašna je kalorijama i sadrži čak 94 posto vode. Uz to je bogata i beta-karotenom. Osim bundeve, jako su zdrave i njezine sjemenke koje su odličan snack.
Sadrži i vrijedne antioksidanse
Bundeva sadrži vrijedne antioksidanse koji su važni za naš organizam jer neutraliziraju djelovanje slobodnih radikala koji mogu izazvati brojne bolesti poput raka i probleme u radu srca. Antioksidansi poput alfa-karotena i beta-karotena mogu neutralizirati te slobodne radikale te spriječiti da oštećuju stanice. I neke su studije potvrdile da spomenuti antioksidansi štite kožu od raznih oštećenja, smanjuju rizik od raka i raznih očnih bolesti.
Jača imunološki sustav
S obzirom na to da obiluju vitaminima, bundeve su dobre i za jačanje imunološkog sustava. Najvažniji je zasigurno vitamin A, koji štiti imunitet te pomaže našem organizmu da se bori protiv infekcija. Uz to, bundeva sadrži i dobre količine vitamina C i E te željezo i folate, koji su također važni za naš imunološki sustav.
Ima malo kalorija pa je dobra i za mršavljenje
Bundeve su bogate hranjivim tvarima, no imaju jako malo kalorija te sadrže čak 94 posto vode. To ih čini odličnom dijetalnom namirnicom pa ih svakako uključi u svoju prehranu ako se boriš s viškom kilograma. Dobar su izvor vlakana koja mogu smanjiti apetit.
Dobra je za kožu i za vid
Uobičajeno je da naš vid slabi s godinama, no na sreću pravilnom i uravnoteženom prehranom možemo smanjiti rizik od gubitka i slabljenja vida. Upravo je bundeva bogata hranjivim tvarima koje su važne za dobar vid. Osim toga, sadrži i nutrijente koji su važni za lijep izgled kože. Najvažniji je beta-karoten kojeg naše tijelo pretvara u vitamin A. Studije su pokazale da su karotenoidi vrlo važni za kožu jer je štite od oštećenja izazvanih sunčevim zrakama. Bundeve sadrže i lutein, zeaksantin, vitamin E i mnoge druge antioksidanse za koje se pokazalo da štite kožu od sunca.
Može smanjiti rizik od raka
Slobodni radikali uzrok su brojnih bolesti, poput raka, a bundeva je bogata karotenoidima odnosno antioksidansima koji neutraliziraju njihovo djelovanje. Upravo radi toga, konzumacijom namirnica koje sadrže antioksidanse možemo smanjiti rizik od nastanka brojnih vrsta karcinoma, a to su potvrdile i brojne provedene studije.
Svestrana je i svatko je može uključiti u prehranu
Postoji više vrsta bundeva i sve su jednako ukusne, a njihova je prednost u tome što se odlično slažu i sa slatkim i sa slanim jelima. Jako su svestrane te se mogu dodati brojnim jelima, a savršen izbor za jesen su kremaste juhe od bundeva te ukusne jesenske pite. Važno je spomenuti i sjemenke bundeve koje također sadrže brojne nutrijente, jako su hranjive i odlične su za zdravlje.