U sklopu naše serije 'Recepti iz karantene', javile smo se Nastasji Petrić sa šarenog gastro bloga Chiarin tanjurić, koja nam je otkrila kako provodi ovaj period karantene, čemu se najviše veseli s popuštanjem mjera, ali i s nama podijelila recept za orzotto - 'lažni' rižoto koji umjesto riže koristi ječam.
"Moram priznati da me ovaj period poprilično promijenio, bez obzira na to što smo i prije karantene vodili vrlo sličan život, samo puno više na otvorenom. Pod sličan mislim na to da suprug i ja radimo od doma i na to smo navikli, kao i na to da su djeca često s nama. S druge strane, kuhanje nam je toliko dio svakodnevice da nam ni to nije bio tako veliki šok, no moram priznati da me poprilično iznenadilo paljenje perilice suđa i po 3 puta dnevno. Što znači da svakako kuhamo više nego ikad. Ili su djeca netipično često gladna", rekla nam je Nastasja te dodala kako je nedavno na svom Instagramu pokrenula mali cooking show pod nazivom 'Dva tri zaloGaia' u čiju je izradu sadržaja aktivno uključila i svoju djecu.
"Malo je reći kako nas je sve oduševio Gain interes za ovu vrlo zabavnu novu aktivnost kojoj se svi veselimo. Čak se i mlađa kćer voli uključiti. Tako da slobodno mogu reći kako mi je karantena donijela i nešto pozitivno, jer sam stalno u pogonu da osmislim neke nove aktivnosti i za sebe i za djecu. Tu je naravno i posao, pa mi je drago da sam uspjela spojiti korisno i zabavno."
No, bez ikakve dvojbe, neizmjerno se veseli ponovnim odlascima u restorane sa svojim suprugom. "To je nešto u čemu posebno uživam sa svojim mužem, a to vrijeme za nas nam trenutno najviše nedostaje." Do tad, Nastasja nastavlja uživati u svojim jelima, a mi jedva čekamo isprobati njezin divni i okrepljujući orzotto.
Orzotto s porilukom i sušenim rajčicama
Sastojci:
- 1 šalica suhog ječma
- 1 srednji poriluk
- 1/2 šalice sušenih rajčica
- 1 režanj češnjaka
- 1žlica svinjske masti
- 1/3 žličice kajenskog papra
- 1/2 žličice origana
- cca 700ml temeljca
- 1 veća kockica maslaca
Priprema:
1. Dobro operi poriluk, pa odvoji bijeli i zeleni dio. Bijeli nasjeckaj na sitnije komade, a zeleni na krupnije.
2. Na masti poprži bijeli dio oko 5 minuta. Zatim dodaj isprani ječam i protisnuti češnjak, sušene rajčice, kajenski papar i origano, pa prži još par minuta.
3. Zalij sve s ugrijanim temeljcem u nekoliko puta svaki put čekajući da ispari višak tekućine. 5 minuta prije kraja kuhanja ječma dodaj i zeleni dio poriluka, posoli po potrebi, a na samom kraju i kockicu maslaca. Po želji serviraj s parmezanom.