TRADICIJA NA TANJURU

Jede ti se nešto tradicionalno na žlicu? Imamo recept za najbolji fiš paprikaš

Iako se fiš paprikaš može pripremati i kod kuće, mnogi smatraju da je najbolji okus onaj kada se priprema u kotliću na otvorenom, gdje dim i vatra daju dodatnu aromu

fiš paprikaš
Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Fiš paprikaš predstavlja jedno od najprepoznatljivijih jela kontinentalne Hrvatske, posebice Slavonije i Baranje. Ovo bogato i aromatično jelo svoje korijene vuče iz tradicije života uz rijeke Dunav i Dravu, gdje se razvilo kao savršen spoj svježih riječnih riba i lokalnih začina.

Što je fiš paprikaš?

Fiš paprikaš je tradicionalna riblja juha koja se priprema od slatkovodnih riba, prvenstveno šarana, soma i štuke. Posebnost jela leži u kombinaciji kvalitetne mljevene paprike i svježe ribe, što stvara karakterističan okus koji je prepoznatljiv diljem Slavonije.

Popularno zvan fiš spada u kategoriju nutritivno vrijednih jela s umjerenom kalorijskom vrijednošću. Prosječna porcija (ako gledamo zdjelu od 300 ml) sadrži približno 250-300 kalorija, 20-25 g proteina, 15-18 g masti i 10-12 g ugljikohidrata.

Image
ODUŠEVLJAVA SVAKI PUT

Okusi tradicije na tanjuru - složenac od kiselog kupusa, slanine i krumpira

Kako pripremiti savršen fiš paprikaš

Sigurno ćeš naići na mnoge recepte za savršen fiš paprikaš, no savjetujemo ti da probaš ovaj. Fiš ispadne najbolji kad se sprema naveliko, stoga uzmi svoju najveću posudu, odi do lokalne ribarnice po svježu ribu i okušaj se u pripremi fiš paprikaša.

Fiš paprikaš sastojci

  • 2 kg miješane ribe (šaran, som, štuka)
  • 3-4 velike glavice luka
  • 2 žlice slatke crvene paprike
  • 1 žlica ljute paprike
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • Sol po ukusu
  • 3 litre vode
  • 100 ml bijelog vina

Fiš paprikaš priprema

  1. Luk sitno nasjeckati i popržiti na ulju dok ne postane staklast
  2. Dodati slatku i ljutu papriku te brzo promiješati
  3. Zaliti vodom i dodati koncentrat rajčice
  4. Kada tekućina proključa, dodati ribu narezanu na veće komade
  5. Kuhati na srednjoj vatri 45 minuta
  6. Pri kraju kuhanja dodati vino i po potrebi dosoliti
  7. Fiš paprikaš najbolje je servirati vruć, uz široke domaće rezance ili svježi kruh. Tradicionalno se uz njega poslužuje i bijelo vino.

Kako zgusnuti fiš paprikaš?

Postoji nekoliko provjerenih metoda za postizanje idealne gustoće gotovo svakog jela na žlicu. Ako imaš vremena, prirodno zgušnjavanje dužim kuhanjem ti je najbolja opcija bez dodavanja dodatnih sastojaka. No ako ti se žuri (iako s dobrim fišem nikad ne treba žuriti) uvijek možeš dodati neke sastojke kako bi fiš dobio na gustoći. Najjednostavnija opcija je dodavanje malo gustima razmućenog u hladnoj vodi. Alternativno, možeš dodati pire krumpir kao prirodni zgušnjivač koji će tvoj fiš paprikašu dodati i jaču notu krumpira. Možeš početi zgušnjavati fiš i na samom početku kuhanja dodatkom pasiranog luka. Za koju god metodu se odlučiš, pripazi da ti fiš ipak ne postane pregust - i dalje bi trebao biti uglavnom tekući.

Image
Foto: Borna Jakšić/PIXSELL

Uz ovo, trebaš pripaziti na još par stvari kod pripreme fiša. Za početak, dok još skupljaš sastojke, probaj koristiti svježu ribu. Ne samo da će to dati jelu puno bolji okus, nego će i podići kvalitetu samog fiša. Također, bitna je i kvalitetna paprika koja obavezno mora biti domaća, a nju ćeš pronaći na tržnicama. Na posljetku, nemoj previše miješati tijekom kuhanja kako se riba ne bi raspala. Povremeno nježno promiješaj za ravnomjerno kuhanje i očuvanje karakteristične konzistencije fiš paprikaša.

POGLEDAJ VIDEO: Priprema božićne večere