Razlika između džema i marmelade

Nije malo onih koji se vole zasladiti njima, ali ne znaju u čemu je razlika između marmelade i džema.

Razlika između džema i marmelade

Sve su to poslastice, prave se od voća i šećera i mogu se mazati na kruh ili palačinke, ili dodaju tortama i kolačima - ali mnogi ne znaju kakva je razlika između džema i marmelade. 

Oni koji tegle slatkih proizvoda kupuju u supermarketima, najčešće se ne bave ovim razlikama, jer im sve piše na ambalaži. Ipak, oni koji više vole domaće proizvode znaju da se prave na različite načine i ne izgledaju isto.

DŽEM
Džem se pravi od svježeg voća očišćenog od koštica, najčešće se nasjecka i slično se pravi kao kompot, ali s upola manje šećera. Mnoge domaćice dok prave džem paze da voće ostane u komadićima i kad se završi kuhanje. Džem se kuha kraće od pekmeza i marmelade i po strukturi je rjeđi od njih.

MARMELADA
Marmelada je najgušća, jer se voće najprije samelje ili pasira, a potom kuha sa šećerom. Po pravilu, u marmeladu se stavlja manje šećera nego u pekmez, a zato se duže kuha, sve dok se voće ne želira i stvori gustu, kompaktnu strukturu.

Bilo kako bilo, oni koji se vole zasladiti neće mnogo razmišljati kad im se tegla nađe na stolu, bez obzira da li je riječ o marmeladi ili džemu.