Quiche - sla(s)na francuska pita

Isprobajte neke od ukusnih recepata

Quiche - sla(s)na francuska pita

Quiche je slana francuska pita od prhkog tijesta i bogatog nadjeva od mlijeka, jaja, te drugih sastojaka. Poznata je kao francuski specijalitet koji se radi u kombinaciji s tipičnom talijanskim namirnicama. Bilo koja vrsta ove pite može odlično poslužiti kao toplo predjelo jer se brzo i jednostavno priprema, pogotovo s kupljenim lisnatim tijestom ili gotovim tijestom za pizzu. Vrlo je ukusna, a može se jesti topla i hladna. Francuski quiche možete napraviti gotovo od bilo čega što trenutačno imate u hladnjaku, od povrća ili sira, ali i ribljih proizvoda,   primjerice, od šparoga, blitve, kozica, lososa, špinata, cherry rajčica, gljiva, poriluka, zapečenog luka. Osnova za punjenje svih slanih francuskih pita su jaja, vrhnje ili mlijeko, te sitno ribani sir parmezan. Nadjev može biti raznolik, sezonsko povrće, sir ili neki mesni proizvod.

Foto: © Brent Hofacker - fotolia

Quiche Lorraine

Najpopularnija je pita quiche od jaja i pancete koja je dobila ime po regiji Lorraine odakle dolazi.

Sastojci:
1 prhko tijesto
200 g pancete
3 jaja
2 dcl tekuće vrhnje za kuhanje
2 dcl mlijeka 2,8 %
sol
papar
muškatni oraščić

Priprema:
Staviti tijesto u kalup te ostaviti pola sata u hladnjaku. Rezati pancetu u malim komadima. Staviti pancetu u tavu na laganu vatru samo da pusti masnoću. Miješati jaja sa vrhnjem i mlijekom, dodati soli (ne previše zbog pancete koja je dosta slana), papar i muškatni oraščić. Izvaditi tjesto iz hladnjaka, staviti pancetu na tijesto, te dodati smjesu od jaja,mlijeka,vrhnja. Peći 45-50 minuta na 180 C. Provjeriti nakon pola sata, ako vidite da je pita već dobila lijepu boju stavite aluminjsku folju na vrh da ne bi izgorjela i vratite u pećnicu. Možete juservirati kao predjelo ili kao glavno jelo sa salatom.

Quiche sa šampinjonima

Sastojci:
250 g brašna
125 g hladnog maslaca
1 jaje
1 žlica kiselog vrhnja
2 prstohvata soli

Za nadjev:
200 g šampinjona
6 jaja
2 dl mlijeka
100 g hamburgera (pancete)
sol
papar
muškatni oraščić

Priprema:
Na radnu plohu sipajte brašno pa izrežite hladan maslac. Posolite, dodajte 1 jaje i kiselo vrhnje. Umijestite prhko tijesto. Omotajte ga u foliju i stavite u hladnjak na jedan sat. Razvaljajte ga, namotajte na valjak pa ga preselite u namašten okrugli oblik. Ako je potrebno, višak istrgajte. Istucite jaja, posolite, popaprite, dodajte mljeveni muškatni oraščić. Hamburger izrežite na sitne kockice. Šampinjone izrežite na listiće pa sve zajedno dodajte smjesi s jajima. Tijesto izbockajte vilicom, pa izlijte nadjev.Ugrijte pećnicu na 180 °C, stavite peći quiche na 40 minuta, odnosno dok se površina ne zarumeni.

Quiche sa sušenim rajčicama, bosiljkom i kobasicama

Sastojci:
Za tijesto:
185 g pšeničnog oštrog brašna
90 g maslaca
½ žličice soli
2 žlice kiselog vrhnja

Za nadjev:
160 g kranjskih kobasica
2 žlice maslinovog ulja
60 g sušenih rajčica
100 g ementalera
1 jaje
400 ml slatkog vrhnja
1 žličica sušenog bosiljka
1 žličica Vegete
½ žličice soli
prstohvat crnog mljevenog papra
1 žlica parmezana

Priprema:
U posudi električnom miješalicom dobro promiješajte brašno i hladni maslac narezan na manje komade.Kada se maslac u potpunosti rastopi i brašno postane grudičasto, dodajte sol, kiselo vrhnje i miješajte dok tijesto ne postane glatko. Po potrebi domijesite rukama.Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto u krug promjera oko 30 cm i stavite u posudu za pečenje quichea promjera 26 cm.Kobasice narežite na tanje kolutiće, kratko popecite u tavici na maslinovom ulju i rasporedite po pripremljenom tijestu.Sušene rajčice narežite, a ementaler naribajte i posipajte ih preko kobasica.J aje razmutite i pomiješajte sa slatkim vrhnjem, bosiljkom, Vegetom, soli i paprom, pa prelijte preko pripremljenog nadjeva.Pospite naribanim parmezanom i stavite peći 35 minuta u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva.

Quiche bez tijesta

Sastojci:
8 jaja
600-800 grama povrća po želji
200 ml mlijeka
200 grama topivog sira
1 žlica maslaca
1 crveni luk
sol
papar

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Otopite maslac u tavi i na njemu popržite kockice luka. Maslac i omekšali luk prebacite u okruglu posudu za pečenje pita. U posudu dodajte komadiće svježeg povrća po želji. Tvrđe povrće poput mrkve, cvjetače ili prokulica možete prethodno blanširati u vrućoj vodi. U zasebnoj zdjeli razbijemo jedno po jedno jaje, pa lagano pomiješamo s mlijekom, naribanim sirom, soli i paprom. Najbolje je koristiti topive vrste sireva poput gaude ili cheddara. Prelijte mješavinu jaja, sira i mlijeka preko povrća. Quiche stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 45 minuta do sat vremena. Quiche je gotov kada površina pite počinje dobivati tamniju boju. Pustite da se ohladi 20 minuta prije posluživanja.