Punč & Jägertee – idealni napici za hladne dane

Topli napici daju organizmu potrebnu energiju kako bi se borilo s hladnoćom

Punč & Jägertee – idealni napici za hladne dane

U hladne zimske dane i noći mnogi će posegnuti za šalicom nekog toplog napitka. Čaj, kakao, čokolada, njih ćemo ovaj put izostaviti, jer smo odlučili podsjetiti vas na punč, te još jedan popularan napitak koji se udomaćio na austrijskim skijalištima, poznat je pod nazivom jagertee, a sastojci su mu crni čaj, voćna rakija i rum. Na niskim temperaturama topli napici daju organizmu potrebnu energiju kako bi se borilo s hladnoćom. Potiču cirkulaciju, sprječavaju dehidraciju, pospješuju probavu, utječu na krvni tlak, te olakšavaju iskašljavanje.

Punč

Uz kuhano vino punč je najpopularnije alkoholno zimsko piće. Porijeklom je iz Indije, naziv mu potječe od pet sastojaka koji ga sačinjavaju. To su arrak (alkoholno piće od palminog šećera i riže), šećer, limun, čaj ili začini i voda. S vremenom su arak zamijenili rum i konjak. Smatra se da punč izvorno potječe s Jamajke i mješavina je kiselog (sok od limete), slatkog (grenadina), jakog (rum) i slabog (sok od naranče). Danas je punč piće koje se može pripremiti toplo ili hladno. Hladni punč sadrži voćni ukras, led i poslužuje se sa slamkom i žličicom. Najpopularniji je punč s rumom. Priprema se tako da vatrostalnu čašu ili šalicu napunimo kipućim svježim čajem do 2/3. Pomoću barske žlice, koju držimo uz unutrašnju stijenku čaše ili šalice nadolijemo rum do vrha. Kako alkohol ima manju specifičnu težinu od čaja, odnosno vode, plivat će na površini. Od alkoholnih pića za punč se najčešće upotrebljava rum, a od voća limeta. Može se također dodati sok od limuna ili naranče. Kao i kuhano vino punč kod pripreme ne smije početi vreti  kako se ne bi izgubili aroma i alkohol. Služi se u posebnim, metalnim ili vatrostalnim zdjelama, a pije se iz širokih čaša za punč. Okrijepit će vas i zagrijati bolje nego bilo koji kaveni ili čokoladni napitak.

Topli punč

Sastojci
 2 naranče
2 žlice smeđeg šećera
1 vanilin šećer
1 štapić cimeta
2 klinčića
250 ml crnog vina
20 ml ruma

Priprema
Naranče iscijedite, dodajte šećer, vanilin šećer, cimet i klinčiće. Kratko prokuhajte, procijedite, dolijte vino i ponovno dobro zagrijte. Rasporedite u zagrijane čaše za punč. Poslužite tako da u svaku čašu dodate žlicu ruma.


Rum punč

Sastojci
1,5 l ruskog čaja
0,5 l ruma
sok jednog limuna
sok od 3-4 naranče
500 g šećera

Priprema
U lonac stavite šećer, sok od naranči i limuna i rum. Ostavite da malo odstoji na toplom mjestu. Skuhajte ruski čaj, pa ga vrućeg procijedite i dodajte u lonac. Poslužite odmah, u čašama za punč. Posebno servirajte rum koji će svatko sam, prema ukusu, dodavati u punč. Ovaj punč se može služiti i hladan i topao.

Punč od jaja

Sastojci
400 ml vinjaka
400 ml mlijeka
200 ml slatkog vrhnja za kuhanje
 ½ vrećice vanilin šećera
125 g šećera
3 žumanjka

Priprema
U posudu stavite žumanjke, vanilin šećer i šećer, dodajte malo mlake vode i miješajte dok ne dobijete jednoličnu gustu masu. Postepeno, uz miješanje, dodajte slatko vrhnje i na kraju vruće mlijeko. Sipajte vinjak. Promiješajte, pa gotov punč prespite u čaše. Ukrasite s malo naribanog muškatnog oraščića.

Jagertee

Tradicionalni austrijski vrući napitak od crnog čaja, ruma i voćne rakije odličan je za grijanje u hladnim mjesecima. Popularan i neizostavan na skijalištima.

Sastojci
500 ml crnog čaja
125 g šećera
korica cimeta
3 klinčića
500 ml crnog vina
60 ml ruma
60 ml voćne rakije  

Priprema
U lonac stavimo šećer, ulijemo 100 ml vode i na srednje jakoj vatri zakuhamo šećerni sirup te ostavimo da se karamelizira. Kada dobijemo željenu boju karamela, dodamo vrući crni čaj, koricu cimeta, klinčiće i pričekamo da se karamel rastopi. Zatim ulijemo crno vino i prije nego što zavrije, maknemo s vatre, umiješamo rum i voćnu rakiju, prelijemo u prikladne šalice i poslužimo.

Foto: © Hetizia - fotolia