Guacamole je uvijek odličan izbor za društvo, bilo da se radi o proslavi, društvenim igrama ili filmskoj večeri. Iako se obično koristi kao umak za tortiilje, guacamole može biti i dodatak drugim jelima ili glavni dio sendviča.
Je li guacamole zdrav?
Ukratko - da, ali kao i kod svakog jela, važno je imati na umu veličinu porcije.
Iako je avokado bogat nezasićenim masnoćama za zdravlje srca, također je pun kalorija: pola srednjega avokada ima 160 kalorija, 15 grama masti, 2 grama zasićenih masti i 12 grama nezasićenih masti.
Također, avokado je odličan izvor vlakana (7 grama na pola avokada) i kalija.Većina sastojaka koje ćeš dodati u avokado - luk, rajčice, korijander, paprike i sok od limete - neće dodati mnogo kalorija, ali naravno da treba pripaziti na količinu.
Kako spriječiti avokado od tamnjenja?
Iako je smeđi avokado potpuno siguran za jesti, nije baš ugodan za oči. Pomoću ovih trikova, avokado će ti ostat lijepe zelene boje:
Pokrij s vodom: Ako ti ova metoda zvuči čudno, poslušaj nas: Zagladi guacamole žlicom i ulij žlicu ili dvije vode kako bi pokrila cijelu površinu. Zatim pokrij zdjelu plastičnom folijom i pohrani u hladnjak. Sloj vode iznad guacamole umaka sprječava ulazak zraka u avokado, što zaustavlja bilo kakvu promjenu boje. Izlij vodu iz zdjele, promiješajte guacamole i posluži. Nitko nikada neće znati tvoju malu tajnu.
Ako već neko vrijeme tražiš recept za savreni guacamole, na pravom si mjestu. Za početak, najvažnije se držati sljedećih savjeta:
- Koristi zreli avokado
- Budi hrabra s češnjakom i lukom
- Koristi svježi korijander i limetu
Savršeni guacamole
Sastojci:
- 2 zrela avokada
- 1/2 žličice soli
- 1 žlice soka od limete (u nedostatku može poslužiti i limunov sok)
- 2 žlice nasjeckanog ljubičastog luka (ili mladog luka)
- 2 žlice nasjeckanog korijandera
- prstohvat papra
- 1/2 nasjeckane rajčice
- 1-2 kajenske, jalapeno ili čili papričice
Priprema:
1. Prepolovi avokado, izvadi meso i s vilicom ili žlicom napravi pire. (Nemoj pretjerati, za guacamole je bolje da bude malo krupnijih komadića)
2. Dodaj sol, sok od limete i ostatak: nasjeckani luk, korijander, papar i papričice. Prilagodi svom ukusu.
3. Pokrij folijom i pohrani u hladnjak do serviranja.