S toplijim danima jede nam se laganija hrana, tijelo traži detoks i vitamine, a pružit ćeš mu i jedno i drugo kvalitetnom, sezonskom prehranom koja je bogata svježim povrćem i zdravim masnoćama poput maslinovog ulja.
U ovo doba godine rastu divlje šparoge, matovilac, rikola, mladi luk, zelena salata, rotkvice, mladi špinat, sve što ti je potrebno za ukusne salate koje mogu biti samostalni obrok, a ne dodatak glavnom jelu.
Uvedi ih u svoju prehranu, za ručak ili večeru i jamčimo ti da ćeš skinuti višak kilograma, ali i poboljšati zdravlje te uštedjeti vrijeme jer ne moraš kuhati. Umjesto za štednjakom, provedi ga vani. Prava bi šteta bila propustiti proljetno sunce i ove prekrasne dane, nakon što si čitavu zimu provela u kući. U nastavku ti donosimo recepte za tri nutritivno bogate salate koje mogu zamijeniti glavno jelo. Dobar tek!
Salata s divljim šparogama
Sastojci:
- rikola
- mladi špinat
- matovilac
- blanišrane divlje šparoge
- buratta sir
- poširano jaje
- maslinovo ulje
- sok polovice limuna
- grubo mljeveni tostirani badem
- sol i papar
Postupak:
Operi zeleno lisnato povrće, a šparoge kratko blanširaj. Povrće začini maslinovim uljem, sokom od limuna, soli i paprom, stavi u široki duboki tanjur, na njega poredaj šparoge te na njih sir i poširano jaje. Pospi tostiranim bademom, polij s malo maslinovog ulja te još malo posoli i popapri i uživaj u obroku. Uz ovu salatu jedi kruh sa sjemenkama.
Keto salata s kozicama
Sastojci:
- 100 grama kozica
- cherry rajčice
- polovica avokada
- pinjoli
- mladi grašak
- peršin list
- maslinovo ulje
- balzamični ocat
Postupak:
Kozice termički obradi na tavi da dobiju tanku koricu od prženja, mladi grašak skuhaj, a pinjole tostiraj. Avokado nareži na kockic, rajčicu na polovice i peršin ugrubo nasjeckaj. Sve sastojke pomiješaj i začini maslinovim ulje, limunovim sokom, soli i paprom te balzamičnim octom.
Salata s piletinom i pečenim povrćem
Sastojci:
- batat
- bučino ili maslinovo ulje
- suncokretovo ulje
- jabučni ocat
- 100 grama pilećih prsa
- nekoliko cvjetova brokule
- manji ljubičasti luka
- dva češnja češnjaka
- timijan, kadulja, ružmarin i peršin
- nekoliko oraha
- žlica sušenih brusnica
- sol i papar
- žličica senf
Postupak:
U pećnici na 200 Celzijevih stupnjeva ispeci batat dok pripremaš sve drugo za salatu. Trebat će ti za to 15-ak minuta. Pileća prsa izreži na kockice, začini sa soli, paprom, uljem i malo senfa, luk nareži na veće komade. U pleh stavi brokulu, polij je uljem kako se ne bi osušila u pećnici, začini začinskim biljem kao i luk i pileća prsa. Peci na 180 Celzijevih stupnjeva 20-ak minuta. Kada su svi sastojci pečeni, stavi ih u zdjelu ili veći tanjur, dodaj im brusnice, sitno narezani češnjak i orahe te začini bučinim ili maslinovim uljem i jabučnim octom.