Ideje za toplije dane

Tri recepta za salate koje bez problema mogu zamijeniti glavno jelo

Brze su za pripremu, nutritivno bogate i vrlo ukusne - sve što jedan kvalitetan obrok treba biti. Umjesto da sate provodiš u kuhanju, provedi ih vani na svježem zraku, zdravo sita

profimedia-0516390959.jpg
Foto: Profimedia.hr

S toplijim danima jede nam se laganija hrana, tijelo traži detoks i vitamine, a pružit ćeš mu i jedno i drugo kvalitetnom, sezonskom prehranom koja je bogata svježim povrćem i zdravim masnoćama poput maslinovog ulja.

Image
Ručak 'za ponijeti'

5 ideja za ručak koji možeš pripremiti kod kuće i ponijeti na posao

U ovo doba godine rastu divlje šparoge, matovilac, rikola, mladi luk, zelena salata, rotkvice, mladi špinat, sve što ti je potrebno za ukusne salate koje mogu biti samostalni obrok, a ne dodatak glavnom jelu.

Uvedi ih u svoju prehranu, za ručak ili večeru i jamčimo ti da ćeš skinuti višak kilograma, ali i poboljšati zdravlje te uštedjeti vrijeme jer ne moraš kuhati. Umjesto za štednjakom, provedi ga vani. Prava bi šteta bila propustiti proljetno sunce i ove prekrasne dane, nakon što si čitavu zimu provela u kući. U nastavku ti donosimo recepte za tri nutritivno bogate salate koje mogu zamijeniti glavno jelo. Dobar tek!

Salata s divljim šparogama

Sastojci:

  • rikola
  • mladi špinat
  • matovilac
  • blanišrane divlje šparoge
  • buratta sir
  • poširano jaje
  • maslinovo ulje
  • sok polovice limuna
  • grubo mljeveni tostirani badem
  • sol i papar

Postupak:

Operi zeleno lisnato povrće, a šparoge kratko blanširaj. Povrće začini maslinovim uljem, sokom od limuna, soli i paprom, stavi u široki duboki tanjur, na njega poredaj šparoge te na njih sir i poširano jaje. Pospi tostiranim bademom, polij s malo maslinovog ulja te još malo posoli i popapri i uživaj u obroku. Uz ovu salatu jedi kruh sa sjemenkama.

Keto salata s kozicama

Sastojci:

  • 100 grama kozica
  • cherry rajčice
  • polovica avokada
  • pinjoli
  • mladi grašak
  • peršin list
  • maslinovo ulje
  • balzamični ocat

Postupak:
Kozice termički obradi na tavi da dobiju tanku koricu od prženja, mladi grašak skuhaj, a pinjole tostiraj. Avokado nareži na kockic, rajčicu na polovice i peršin ugrubo nasjeckaj. Sve sastojke pomiješaj i začini maslinovim ulje, limunovim sokom, soli i paprom te balzamičnim octom.

Salata s piletinom i pečenim povrćem

Sastojci:

  • batat
  • bučino ili maslinovo ulje
  • suncokretovo ulje
  • jabučni ocat
  • 100 grama pilećih prsa
  • nekoliko cvjetova brokule
  • manji ljubičasti luka
  • dva češnja češnjaka
  • timijan, kadulja, ružmarin i peršin
  • nekoliko oraha
  • žlica sušenih brusnica
  • sol i papar
  • žličica senf

Postupak:

U pećnici na 200 Celzijevih stupnjeva ispeci batat dok pripremaš sve drugo za salatu. Trebat će ti za to 15-ak minuta. Pileća prsa izreži na kockice, začini sa soli, paprom, uljem i malo senfa, luk nareži na veće komade. U pleh stavi brokulu, polij je uljem kako se ne bi osušila u pećnici, začini začinskim biljem kao i luk i pileća prsa. Peci na 180 Celzijevih stupnjeva 20-ak minuta. Kada su svi sastojci pečeni, stavi ih u zdjelu ili veći tanjur, dodaj im brusnice, sitno narezani češnjak i orahe te začini bučinim ili maslinovim uljem i jabučnim octom.