Gastro
Ideje za toplije dane

Tri recepta za salate koje bez problema mogu zamijeniti glavno jelo

Tri recepta za salate koje bez problema mogu zamijeniti glavno jelo
Brze su za pripremu, nutritivno bogate i vrlo ukusne - sve što jedan kvalitetan obrok treba biti. Umjesto da sate provodiš u kuhanju, provedi ih vani na svježem zraku, zdravo sita

S toplijim danima jede nam se laganija hrana, tijelo traži detoks i vitamine, a pružit ćeš mu i jedno i drugo kvalitetnom, sezonskom prehranom koja je bogata svježim povrćem i zdravim masnoćama poput maslinovog ulja.

U ovo doba godine rastu divlje šparoge, matovilac, rikola, mladi luk, zelena salata, rotkvice, mladi špinat, sve što ti je potrebno za ukusne salate koje mogu biti samostalni obrok, a ne dodatak glavnom jelu.

Uvedi ih u svoju prehranu, za ručak ili večeru i jamčimo ti da ćeš skinuti višak kilograma, ali i poboljšati zdravlje te uštedjeti vrijeme jer ne moraš kuhati. Umjesto za štednjakom, provedi ga vani. Prava bi šteta bila propustiti proljetno sunce i ove prekrasne dane, nakon što si čitavu zimu provela u kući. U nastavku ti donosimo recepte za tri nutritivno bogate salate koje mogu zamijeniti glavno jelo. Dobar tek!

Salata s divljim šparogama

Sastojci:

rikola

mladi špinat

matovilac

blanišrane divlje šparoge

buratta sir

poširano jaje

maslinovo ulje

sok polovice limuna

grubo mljeveni tostirani badem

sol i papar

Postupak:

Operi zeleno lisnato povrće, a šparoge kratko blanširaj. Povrće začini maslinovim uljem, sokom od limuna, soli i paprom, stavi u široki duboki tanjur, na njega poredaj šparoge te na njih sir i poširano jaje. Pospi tostiranim bademom, polij s malo maslinovog ulja te još malo posoli i popapri i uživaj u obroku. Uz ovu salatu jedi kruh sa sjemenkama.

Keto salata s kozicama

Sastojci:

100 grama kozica

cherry rajčice

polovica avokada

pinjoli

mladi grašak

peršin list

maslinovo ulje

balzamični ocat

Postupak:Kozice termički obradi na tavi da dobiju tanku koricu od prženja, mladi grašak skuhaj, a pinjole tostiraj. Avokado nareži na kockic, rajčicu na polovice i peršin ugrubo nasjeckaj. Sve sastojke pomiješaj i začini maslinovim ulje, limunovim sokom, soli i paprom te balzamičnim octom.

Salata s piletinom i pečenim povrćem

Sastojci:

batat

bučino ili maslinovo ulje

suncokretovo ulje

jabučni ocat

100 grama pilećih prsa

nekoliko cvjetova brokule

manji ljubičasti luka

dva češnja češnjaka

timijan, kadulja, ružmarin i peršin

nekoliko oraha

žlica sušenih brusnica

sol i papar

žličica senf

Postupak:

U pećnici na 200 Celzijevih stupnjeva ispeci batat dok pripremaš sve drugo za salatu. Trebat će ti za to 15-ak minuta. Pileća prsa izreži na kockice, začini sa soli, paprom, uljem i malo senfa, luk nareži na veće komade. U pleh stavi brokulu, polij je uljem kako se ne bi osušila u pećnici, začini začinskim biljem kao i luk i pileća prsa. Peci na 180 Celzijevih stupnjeva 20-ak minuta. Kada su svi sastojci pečeni, stavi ih u zdjelu ili veći tanjur, dodaj im brusnice, sitno narezani češnjak i orahe te začini bučinim ili maslinovim uljem i jabučnim octom.