Tražiš li ideje za pripremu ručka koji ćeš napraviti unaprijed kod kuće i ponijeti na posao? To je sjajna ideja jer ćeš na taj način uštedjeti mnogo kalorija, ali i mnogo novaca koje bi potrošila u skupoj kantini na "gablec" i ostati sita do večere. A da ne spominjemo da postoje recepti koji su toliko jednostavni i brzi da ih može pripremiti baš svatko.
Većina nas vrijeme na poslu ne provede razmišljajući o hrani, pa kada dođe vrijeme ručka, odlučimo se za kantinu, pekaru ili brzu hranu. Međutim, priprema obroka kod kuće jednostavan je i zdrav način da uštediš novac, izbjegneš nezdravu i masnu hranu i osjećaš se bolje.
Promijeni svoje navike već danas - u nastavku ti donosimo pet jednostavnih recepata za pet radnih dana.
Piletina na grčki način
- 900 g pilećih prsa
- 60 ml maslinovog ulja
- 3 žlice naribanog češnjaka
- 1 žlica octa
- 100 ml svježeg limunovog soka
- 1 žlica sušenog origana
- 70 g grčkog jogurta
- 2 krastavca, oguljena i narezana
- malo soli i papra
- 600 g kuhane riže
- 600 g cherry rajčice
U velikoj plastičnoj vrećici pomiješaj maslinovo ulje, češnjak, limunov sok, ocat, origano, grčki jogurt te sol i papar. Dodaj piletinu u vrećicu i mariniraj najmanje 20 minuta, do 12 sati. Ocijedi piletinu od marinade, a zatim ju ispeci na laganoj vatri i na maslinovom ulju. Kad se ohladi, nareži na komade veličine zalogaja i posluži s kuhanom rižom, uz salatu od krastavaca i cherry rajčica.
Piletina s limetom
- 900 g pilećih prsa
- 6 žlica maslinovog ulja
- 3 žlice octa
- sok od 2 limete
- 2 žličice chilija u prahu
- 1 žličica crvene paprike
- 1 žličica češnjaka u prahu
- 1 žličica soli
U velikoj vrećici koja se može zatvoriti pomiješaj maslinovo ulje, ocat, sok od limete, chili u prahu, papriku, češnjak u prahu, sol i papar. Piletinu nareži na kockice i dodaj u marinadu te mariniraj 2 sata ili preko noći. Zatim ju ispeci, a kada bude pečena, posluži ju s kuhanom kvinojom, pečenim prokulicama ili drugim zelenim povrćem.
Grčka kus-kus salata
- 200 g kus-kusa
- 1 krastavac
- 1 crvena paprika
- 1 zelena paprika
- 1 žuta paprika
- pola luka
- nekoliko cherry rajčica
- nasjeckani peršin za začiniti
- 400 g slanutka
- feta sir za posipati
- 1 limun
- 60 ml octa
- 100 ml maslinovog ulja
- 1 žlica soka od limuna
- 1 žličica češnjaka u prahu
- 1 žličica origana u prahu
- sok i papar za začiniti
Skuhaj kus-kus i začini ga začinima po želji, a dok se kuha, pripremi povrće - nareži krastavac, papriku, crveni luk i cherry rajčice. Peršin sitno nasjeckaj, kao i luk. Slanutak ocijedi i isperi. Pripremi preljev, i to tako da promiješaš ocat, ulje, sok od limuna, češnjak i origano u prahu te malo soli i papra. Pripremljeni kus-kus dodaj u veliku zdjelu i ostavi da se ohladi. Dodaj sve povrće i slanutak te malo feta sira, svježe iscijeđeni limun, sol i papar po ukusu i preljev.
Curry od slanutka
- 800 g slanutka
- 400 ml kokosovog mlijeka
- 2 žličice garam masale
- 2 žličice kurkume
- pola žličice chilija
- 1 nasjeckani luk
- 2 naribana češnja češnjaka
- 1 žlica maslinovog ulja
- 200 g špinata
Zagrij ulje u velikoj tavi, a kad se zagrije, smanji vatru i dodaj začine. Nakon nekoliko sekundi dodaj nasjeckani luk i nasjeckani češnjak. Nakon što luk i češnjak porumene dodaj slanutak i kokosovo mlijeko. Posoli po ukusu. Kuhaj 5 minuta pa dodaj oprani svježi špinat, dobro promiješaj i poklopi. Pusti da špinat uvene par minuta i posluži s rižom ili drugim prilogom po želji.
Mediteranski ručak
- 350 g kus-kusa
- 1 krastavac
- 2 paprike
- pola luka
- nekoliko cherry rajčica
- malo peršina
- 400 g slanutka
- 70 g maslina
- 2 žlice maslinovog ulja
- sok od jednog limuna
- 1 žlica origana
- 3 žlice octa
- malo soli i papra
- humus po želji
Skuhaj kus-kus, a dok se kuha, nareži krastavac, papriku, crveni luk, a cherry rajčice prereži na pola i peršin sitno nasjeckaj. Pripremi preljev tako da u staklenci pomiješaš maslinovo ulje, sok od jednog limuna, sušeni origano, sol i papar. Ocijedi i isperi slanutak, dodaj ga u zdjelu i pomiješaj s 1 žlicom preljeva. U drugoj zdjeli pomiješaj papriku s nasjeckanim crvenim lukom, 2 žlice preljeva i nasjeckanim peršinom. Podijeli kus-kus na jednake dijelove u posude za pripremu obroka. Zatim dodaj nasjeckano povrće, masline, salatu od slanutka i sve prelij humusom.