Priprema zimnice još traje: ajvar, đuveč i kečap

Iskoristite bogatstvo povrća kako biste imali ukusnu hranu cijelu zimu

Priprema zimnice još traje: ajvar, đuveč i kečap

Vrijeme spremanja zimnica još nije gotovo, a ako do sada niste odlučili hoćete li ju spravljati, krajnje je vrijeme da se odlučite što ćete spremiti ove godine. Ne kaže se bez veze - domaće je domaće. Najfinija je upravo zimnica koju smo sami spremili od domaćeg povrća bez štetnih aditiva i konzervansa.

Kao što i sami već do sada znate, načina spravljanja zimnice ima bezbroj, no kada pogledate malo bolje, sve su to više ili manje varijacije na temu. Odnosno hoćete li dodati nešto više ili manje šećera, octa, vode, te začina...

Što se tiče kiseljenja povrća i spremanja marmelade, te smo teme već obradili. Ovog put donosimo recepte za ajvar, đuveč, kečap i koncentrat rajčicu.

AJVAR

3 kg crvenih paprika
2 patlidžana
6 žlica octa
3 dl ulja
 8 dkg soli

Paprike moraju biti mesnate. I paprike i patlidžani peku se u zagrijanoj pećnici oko 15 minuta. Kada su požutjeli izvade se iz pećnice, stave u posudu i pokriju te tako neko vrijeme pare. Nakon desetak minuta ogule se, očiste od sjemenki i peteljki te samelju u stroju za mljevenje mesa.
Nakon toga mljevena smjesa stavlja se u veću posudu i peče uz dodatak octa, ulja i soli. Gotov ajvar sipa se u čiste vruće staklenke (kako ne bi puknule kada ih punite vrelim ajvarom).

Punite u čiste, sterilizirane, vruće flašice do vrha, sa žlicom ili štapićem dobro popikajte sve u flašici kako se ne bi stvorili džepovi sa zrakom. Zatvorite poklopcem i okrenite naopako. Tako neka stoje oko 5 minuta, preokrenite ih i zamotajte u deku da se postepeno ohlade.

BAKIN AJVAR

3 kg crvenih paprika
0.5 kg patlidžana
0.5 kg tikvice patišonke
0.5 L vode
0.5 L vinskog octa
125 g šećera
125 g soli
2 dl ulja

Paprike se očiste od sjemenki, razrežu na polovice, patlidžan se oguli i razreže na četvrtine. I tikvica se oguli i nareže na deblje šnite.
U mješavinu vinskog octa i vode stave se šećer i sol i zavrije. Paprika, patlidžani i tikvice stavljaju se, dio po dio, u kipući ocat, kuhaju 3 – 4 minute i vade šupljom žlicom. Kad se masa skuha, sve se samelje u stroju za mljevenje mesa dva puta i stavi na vruće ulje gdje se uz stalno miješanje peče oko pola sata.

Punite u čiste, sterilizirane, vruće flašice do vrha, zatvorite poklopcem i okrenite naopako. Tako neka stoje oko 5 minuta, preokrenite ih i zamotajte u deku da se postepeno ohlade.

ĐUVEČ

6 patlidžana
3 tikvice
3 velike glavice luka
3 velike rajčice
2 paprike
sol
papar
2 režnja češnjaka
rukohvat zelenog peršina
2 dl ulja (ako volite, može i maslinovog).

Tikvice narežite na kolutove. Patlidžane također. Narežite luk, rajčice narežite na manje komade, a paprike na rezance. U posudi popržite svo povrće na ulju. Kad se ukuha, posolite, popaprite, dodajte češnjak i nasjeckani zeleni peršin. Poklopite i pirjajte na laganoj vatri još 30 minuta. Ako je previše soka, pojačajte vatru i kuhajte otklopljeno da ispari. Razdijelite u boce i zatvorite ih. Stavite u patent-lonac. Nalijte vode do dvije trećine, ali u loncu mora biti dolje mrežica. Zaklopite i od trenutka kad provri, sterilizirajte 10 minuta. Ostavite da se ohladi u vodi.

SOK ILI KONCENTRAT RAJČICE

Rajčice se operu, odstrani se sve što je zeleno i razreže na dijelove. Dovoljno je da se rajčice srednje veličine razrežu na 4 dijela, zgnječe, malo posole i procijede kroz cjediljku. Ili još jednostavnije je da štapnim mikserom ili multipraktikom propasirate rajčice i onda ih procijedite.

Sok se posoli i pošećeri (na 10 litara soka stavlja se 100 g soli i 100 g šećera) i stavi kuhati. Dovoljno je kuhati 5 minuta, a ako se želi gušći sok onda se kuha dulje.

Ako želite koncentrat onda se sok kuha dok se ne zgusne na gustoću pekmeza.

Vrući sok ili koncentrat lijeva se u čiste, sterilizirane, vruće flašice. Poklopite ih pa stavite na toplo mjesto, pokrijte pokrivačem i ostavite 24 sata.

KEČAP

1 kg rajčica, oguljenih i ugrubo nasjeckanih
1 luk, ugrubo nasjeckan
1 režnja češnjaka, nasjeckana
đumbir veličine pola palca, oguljen i sitno nasjeckan
pola stabljike celera, nasjeckane
1 feferon sitno nasjeckan
70 g smeđeg šećera
1/2 žličice crnog papra
1 žličica soli
2 žlice maslinovog ulja
1/4 šalice jabučnog octa
2 žlice dvostrukog koncentrata od rajčice


Na maslinovom ulju popržite luk dok ne porumeni oko 8 minuta. Dodajte češnjak, đumbir, celer i feferon i pržite još 2 minute. Dodajte i koncentrat rajčice, stalno miješajući još dvije minute. Dodajte rajčice, šećer, ocat, sol i papar. Kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje sve dok se rajčica ne počne zgušnjavati (barem pola sata). Izmiksajte sve štapnim mikserom i po potrebi dodajte još soli, šećera ili papra.

Kečap ulijevajte u čiste, sterilizirane, vruće flašice. Poklopite ih pa stavite na toplo mjesto, pokrijte pokrivačem i ostavite 24 sata.