Praline - savršen desert za kraj godine

Raznovrsne i tako ukusne

Praline - savršen desert za kraj godine

Praline, čokoladna slastica kojoj je teško odoljeti jedna je od onih koja će zasigurno naći mjesto na novogodišnjem stolu. Praline ne zahtijevaju puno vremena za pripremu, a zbog svojih dodataka, obično su to razne kreme, suho voće, marcipan, nougat, mogu se kombinirati u više neodoljivih okusa.  



Praline s bademima

Sastojci:
60 g oguljenih badema
90 g šećera
60 g maslaca
250 g čokolade
125 ml šlaga
1 rum-šećer

Za glazuru:
45 g čokolade za kuhanje
45 g mliječne čokolade

Priprema:
Bademe narežite i stavite ih u lim na papir za pečenje te pecite 10 minuta u pećnici na 180°C (dok ne dobiju zlatnosmeđu boju). Na laganoj vatri zagrijte šećer i 60 ml vode i uz lagano miješanje kuhajte dok ne dobijete zlatnu boju. Umiješajte bademe i kuhajte 2-3 minute. Smjesu izlijte na nauljeni papir za pečenje, lagano je raširite i pustite da se dobro ohladi. U manjoj posudi otopite maslac. Maknite s vatre, dodajte čokoladu, promiješajte da se čokolada otopi i umiješajte šlag. Smjesu ohladite na sobnoj temperaturi i dodajte joj rum-šećer, pa umiješajte smjesu od badema. Od smjese oblikujte 40-ak kuglica. U posudi na pari otopite posebno svaku čokoladu. Polovicu kuglica upotrijebite za jednu, a drugu polovicu kuglica za drugu čokoladu. Svaku kuglicu umočite u čokoladu do polovice i odložite na papir za pečenje.

Čokoladne praline

Sastojci:
1 dl slatkog vrhnja
7,5 dag maslaca
30 dag čokolade u prahu
1 žličica gorkog kakaa
2 žumanjka
4 žlice ruma
čokoladna glazura

Priprema:
Na pari miješajte čokoladu, kakao i vrhnje da se sve poveže, pa umiješajte maslac. Maknite sa štednjaka. Umiješajte žumanjke izmiksane sa šećerom i rumom. Duboki lim obložite iznutra folijom. Ulijte smjesu da bude u sloju debelom 2 cm. Izravnajte površinu i stavite u hladnjak na 24 sata. Sutradan prelijte čokoladnom glazurom i kad se stvrdne, narežite praliné na kockice i ukrasite trešnjama.


Glazura od čokolade

Sastojci:
100 g čokolade
3 žlice vode
3 žlice šećera
80 g maslaca

Priprema:
Vodu, šećer i čokoladu otopite na pari, pa u toplu smjesu dodajte maslac.

Foto: © annamavritta - Fotolia