Praline, čokoladna slastica kojoj je teško odoljeti jedna je od onih koja će zasigurno naći mjesto na novogodišnjem stolu. Praline ne zahtijevaju puno vremena za pripremu, a zbog svojih dodataka, obično su to razne kreme, suho voće, marcipan, nougat, mogu se kombinirati u više neodoljivih okusa.
Praline s bademima
Sastojci:
60 g oguljenih badema
90 g šećera
60 g maslaca
250 g čokolade
125 ml šlaga
1 rum-šećer
Za glazuru:
45 g čokolade za kuhanje
45 g mliječne čokolade
Priprema:
Bademe narežite i stavite ih u lim na papir za pečenje te pecite 10 minuta u pećnici na 180°C (dok ne dobiju zlatnosmeđu boju). Na laganoj vatri zagrijte šećer i 60 ml vode i uz lagano miješanje kuhajte dok ne dobijete zlatnu boju. Umiješajte bademe i kuhajte 2-3 minute. Smjesu izlijte na nauljeni papir za pečenje, lagano je raširite i pustite da se dobro ohladi. U manjoj posudi otopite maslac. Maknite s vatre, dodajte čokoladu, promiješajte da se čokolada otopi i umiješajte šlag. Smjesu ohladite na sobnoj temperaturi i dodajte joj rum-šećer, pa umiješajte smjesu od badema. Od smjese oblikujte 40-ak kuglica. U posudi na pari otopite posebno svaku čokoladu. Polovicu kuglica upotrijebite za jednu, a drugu polovicu kuglica za drugu čokoladu. Svaku kuglicu umočite u čokoladu do polovice i odložite na papir za pečenje.
Čokoladne praline
Sastojci:
1 dl slatkog vrhnja
7,5 dag maslaca
30 dag čokolade u prahu
1 žličica gorkog kakaa
2 žumanjka
4 žlice ruma
čokoladna glazura
Priprema:
Na pari miješajte čokoladu, kakao i vrhnje da se sve poveže, pa umiješajte maslac. Maknite sa štednjaka. Umiješajte žumanjke izmiksane sa šećerom i rumom. Duboki lim obložite iznutra folijom. Ulijte smjesu da bude u sloju debelom 2 cm. Izravnajte površinu i stavite u hladnjak na 24 sata. Sutradan prelijte čokoladnom glazurom i kad se stvrdne, narežite praliné na kockice i ukrasite trešnjama.
Glazura od čokolade
Sastojci:
100 g čokolade
3 žlice vode
3 žlice šećera
80 g maslaca
Priprema:
Vodu, šećer i čokoladu otopite na pari, pa u toplu smjesu dodajte maslac.
Foto: © annamavritta - Fotolia