Bezbroj prednosti

Kora čini čuda za zdravlje: Ovo povrće i voće nikad ne bi trebalo guliti

Zaboravi na gulilicu kada u ruke uzimaš krumpir ili krastavac, a ne guli ni kivi. Njegova gruba i dlakava kora jestiva je i nevjerojatno zdrava

pexels-karolina-grabowska-4397758.jpg
Foto: Pexels

Vjerojatno ne možeš zamisliti da zagrizeš u sočni kivi, a da ga prije nisi ogulila pa ti usta budu puna bockave, grube kore. Ni mi, ali nutricionistkinja i naturopat Katherine Maslen za portal Mindbodygreen kaže da se kivi i još nekoliko vrsta voća i povrća koje ćemo ti navesti u nastavku, upravo s korom treba jesti jer je ona bogata nutrijentima koji blagotvorno djeluju na zdravlje crijeva i prava je šteta baciti je.

Image
Uvrsti ih u svoju prehranu

Važan je za zdravlje: 7 namirnica koje imaju više kalija od banana

Dobro znaš da su vlakna ključna za zdravlje. Složeni ugljikohidrati hrane crijevni mikrobiom, potiču probavu, pomažu u regulaciji šećera u krvi i pomažu u detoksikaciji. Također, hrana koja obiluje vlaknima pomaže ti u mršavljenju.

shimmer fallback


Velike su šanse da se u tvojoj kanti za smeće ili kompostu trenutno nalazi zavidna količina vlakana. Naime, oko 30 do 40 posto vlakana povrća i voća nalazi se u njegovoj kori. Vlakna u kora voća imaju još jednu funkciju osim gore navedenih - pomažu da se voćni šećeri sporije metaboliziraju, sprječavajući skokove šećera u krvi.

Mnoge kore voća i povrća su jestive, no ima i onih koje nisu, no ne znači da moraju direktno u otpad. Kore avokada, manga i dinje, na primjer, nisu jestive, ali od njih možeš napraviti piling za tijelo. U nastavku ti otkrivamo sedam vrsta voća i povrća za koje više ne vrijedi: "Ogulit ću te, pojest ću te!".

Krumpir

Nevjerojatnih 30-40 posto vlakana krumpira nalazi se u kori. Maslen kaže da ostavlja koru krumpira čak i kada radi pire, a vjerojatno su ti poznate ličke police - jelo od krumpira u kojem se krumpir ne guli, štoviše kora mu je najukusnija.

Namoči krumpire u vodi i ukloni prljavštinu četkom za povrće pa ih obriši. Ne trebaš ukloniti baš svaku mrljicu s njih. Ako moraše guliti krumpire, kore sačuvaj, premaži ih uljem i pospi sa soli pa ispeci u pećnici. Dobit ćeš ukusan i zdrav čips bogat vlaknima.

Isto vrijedi i za batat.

Kivi

Evo nas kod bockavog i dlakavog kivija. Nikada ne bismo rekle da mu je kora jestiva, no ova stručnjakinja kaže da već godinama jede kivi s korom.

"Otkad sam saznala da je kvi super korisna namirnica za zdravlje crijeva, počela sam ga jesti kao jabuku". Ako jedeš koru kivija, unijet ćeš u organizam 50 posto više vlakana, nego kad jedeš samo meso kivija.

Ako dosad nisi jela kivi s korom, evo što treba činiti prije, no što zagrizeš u ovog "voćnog dikobraza". Dobro ga operi pod vodom kako bi ublažila krznenu teksturu kore te obvezno ukloni grube krajeve. Tehnički su jestivi, ali ne treba pretjerivati.

Jabuke

Oko 45 posto vlakana jabuke nalazi se u kori, koja također obiluje i pektinom, spojem odličnim za zdravlje crijeva. Od ključne je važnosti jabuke dobro oprati pod vodom i s korom jesti samo one za koje znaš da nisu višestruko tretirane kemikalijama.

Brokula

Brokula nema koru, ali ima stabljiku. Stabljike brokule sadrže više vlakana nego cvijet, no nerijetko završe u kanti za biootpad. Odreži sve smeđe komadiće sa stabljike, nareži je i koristi kao i cvjetove. Možeš ih peći, pržiti i kuhati.

Bundeva

Kore svih vrsta bundeva su jestive, no neke bi mogle biti pretvrde. Najbolji način konzumiranja kore je pečenje ili grilanje. Ako primjerice radiš pitu od bundeve, koru moraš oguliti, no ne bacaj je, već ju ispeci u pećnici na malo maslinovog ulja i morske soli dok ne postane smeđa i hrskave pa ju grickaj uz film.

Mrkva

Trebala bi prestati guliti mrkvu jer kora sadrži obilje vlakana i hranjivih tvari. Mrkvu samo dobro operi pod vodom, ukloni nožićem crne mrlje i nepravilnosti, očetkaj je ili obriši grubom krpom i pojedi.

Krastavci

Ako si ikada cijedila sok od krastavca, znaš da je jedini dio koji ostane, zelena kora. Gotovo cijela unutrašnjost krastavca je voda. Vlakna i korisni spojevi poput klorofila nalaze se u kori krastavca, stoga je nemoj bacati. Isto vrijedi i za sjemenke. Oni su još jedan izvor vlakana.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.