Uvrsti ih u svoju prehranu

Važan je za zdravlje: 7 namirnica koje imaju više kalija od banana

Kalij je izuzetno važan za zdravlje mišića i živaca. Osim banana, postoje i druge namirnice koje obiluju ovim vrijednim mineralom

pexels-viktoria-slowikowska-5677997.jpeg
Foto: Pexels

Kalij je jedan od najvažnijih minerala za naš organizam, a ima ključnu ulogu pri obavljanju mnogih funkcija i procesa u tijelu. Važan je za zdravlje mišića i živaca, pomaže kod održavanja normalnog krvnog tlaka, a može smanjiti i rizik od moždanog udara te spriječiti pojavu bubrežnih kamenaca i osteoporoze.

Image
Hranom do boljeg raspoloženja

7 super namirnica koje popravljaju rasploženje, ali i zdravlje

Kada se spominje kalij, svi prvo pomislimo na banane, no one sadrže samo 9 posto preporučene dnevne količine kalija. Postoje brojne druge, također zdrave namirnice koje obiluju kalijem pa bismo ih trebali uvrstiti u svoju prehranu. Neke od njih donosimo u nastavku.

Avokado

Avokado obiluje vlaknima i zdravim masnoćama, a samo pola avokada sadrži 10 posto dnevne preporučene količine kalija. Osim toga, avokado ima i brojne druge prednosti i odlično se uklapa u mnoga jela i salate. Vrlo je zasitan pa je super izbor za osobe koje se pokušavaju riješiti viška kilograma.

Image
Foto: Unsplash

Batat

Batat odnosno slatki krumpir bogat je vitaminom A koji je važan za zdravlje očiju i kože, a sadrži i puno vlakana. Osim toga, jedan srednje veliki batat zadovoljiti će oko 12 posto dnevnih potreba za kalijem. Uz batat, uvrstiš li u svoj obrok i namirnice koje sadrže nemasne proteine, bit ćeš sita satima.

Image
Foto: Unsplash

Špinat

Ovo zeleno lisnato povrće jako je zdravo, a sadrži malo kalorija te puno vlakana i folnu kiselinu. Uz to, špinat sadrži i lutein te zeaksantin koji su važni za zdravlje očiju. Tri šalice špinata zadovoljit će 12 posto dnevnih potreba za kalijem. S obzirom na to da ima izrazito blag okus, špinat se može kombinirati uz mnoga jela, a možeš ga dodati i u svoj omiljeni smoothie.

Image
Foto: Pexels

Lubenica

Omiljeno ljetno voće obiluje antioksidansima koji smanjuju rizik od raka, a 1/8 lubenice sadrži 14 posto dnevnih potreba za kalijem. Uz to, lubenica je bogata i vitaminima A i C te vlaknima.

Image
Foto: Pexels

Grah

Osim što je odličan izvor biljnih proteina i vlakana, jedna šalica graha zadovoljiti će od 14 do 18 posto dnevnih potreba za kalijem. Grah je zdrav, a može se pripremiti na mnogo načina. Odličan je izbor i za vegane i vegetarijance.

Image
Foto: Unsplash

Marelice

Suhe marelice jako su ukusan snack, a sadrže brojne hranjive tvari među kojima je i kalij. Jedna porcija može zadovoljiti oko 10 posto naših dnevnih potreba za kalijem. Super su ukusne u kombinaciji s orašastim plodovima i odlična su zamjena za nezdrave slatkiše.

Image
Foto: Unsplash

Nar

Nar je još jedna vrlo ukusna poslastica, a može se jesti za međuobrok ili pak ga možeš dodati u voćne salate. Izuzetno je dobar za zdravlje srca jer obiluje vlaknima i antioksidansima. Zadovoljit će 14 posto tvojih dnevnih potreba za kalijem.

Image
Foto: Unsplash