Uz zdjelu zelene salate vege polpeti s tikvicama, sirom i drugim povrćem čine i izvrstan samostalan obrok. Uz to pripremi umak od jogurta s vlascem i lagani, ali zasitni obrok brzo će biti na tvojem stolu.
Sastojci za 4 osobe
Polpeti od tikvica
- 1 veća tikvica
- 2 manja krumpira
- 2 mrkve
- 2 češnja češnjaka
- 4 žlice naribanog parmezana
- 1 jaje
- sol i papar
- krušne mrvice
- ulje za prženje
Umak
- 1 dl jogurta
- 1 dl kiselog vrhnja
- sol i papar (po želji)
- sjeckani vlasac
Postupak korak po korak
- Tikvicu operemo, odstranimo sjemenke i naribamo. Mrkvu i krumpir ogulimo i odvojeno naribamo. Češnjak očistimo i fino naribamo, naribamo i parmezan.
- Naribanu tikvicu, mrkvu i krumpir stavimo u zdjelu, posolimo, promiješamo i ostavimo stajati 20 minuta da povrće pusti vodu.
- Ocijeđeno povrće dobro ocijedimo i prebacimo u veću zdjelu. Dodamo papar, naribani parmezan, jaje i češnjak. Sve sastojke dobro promiješamo da dobijemo jednoličnu smjesu.
- Od pripremljene smjese oblikujemo polpete, koje uvaljamo u krušne mrvice i zlatno smeđe ispržimo u vrućem ulju. Pržene polpete stavimo na kuhinjske papirnate ručnike da se ocijedi višak ulja, piše okusno.je.
- Za umak pomiješamo jogurt i kiselo vrhnje. Po ukusu posolimo i popaprimo. Posipamo sjeckanim vlascem i serviramo sa prženim polpetama.