#podrzidomace: Mario je kao chef radio u hvaljenim restoranima diljem svijeta, a sada je zbog korone na prisilnom odmoru

Srednju kuharsku završio je sasvim slučajno, na Tajlandu je otvorio restoran usred džungle, a u Velikoj Britaniji radio u restoranima s Michelinovim zvjezdicama

#podrzidomace: Mario je kao chef radio u hvaljenim restoranima diljem svijeta, a sada je zbog korone na prisilnom odmoru

Pandemija koronavirusa iznenada je šokirala svijet, a sada su njezine posljedice sve više vidljive i u ostalim aspektima našeg života. Svijet kao da je stao, a osim straha od virusa, prisutan je strah od gubitka posla, pa se tako popriličan broj građana već suočio s brojnim promjenama, ali i posljedicama ove pandemije na posao te načine poslovanja. 

Jedan od njih je i Mario Mandarić koji je s nama podijelio svoju priču te kako je ova cijela situacija utjecala na njega.

Marioje relativno mlada nada u gastronomskom svijetu, a ipak, ovaj 28-godišnji chef iz Splita već sada iza sebe ima bogato profesionalno iskustvo.

Stažirao je, a kasnije i radio svugdje po svijetu: od Hrvatske, preko Velike Britanije pa sve do Tajlanda, a sve je počelo sa završenom srednjom kuharskom školom koju je upisao sasvim slučajno

Image


"Često čujem to pitanje jesam li oduvijek želio biti kuhar i odgovor je 'ne'. Nažalost, nema neke klišej priče o baki koja je stalno kuhala, o mirisima koji me vraćaju u djetinjstvo ili nesto slično. Volio sam crtati i želio sam upisati umjetničku školu, međutim - u to vrijeme sam živio s majkom u Omišu, a putovati iz Omiša u Split radi škole mi se tada činilo nemoguće", govori Mario koji je tek poslije shvatio da se kroz kuharstvo zapravo može puno bolje izraziti nego kroz slikarstvo. 

Upravo tada se razvila strast zbog koje je Mario krenuo raditi besplatno po restoranima diljem svijeta samo da bi stekao znanje, a taj put odveo ga je u daleki Tajland koji mu je promijenio život i neočekivano ga lansirao u sam vrh svjetske gastronomije.


Image


Na Tajland je isprva došao turistički, zaljubio se u staru sjeverno tajlandsku kuhinju te potom otvorio svoj restoran usred džungle, na plaži do koje ne postoji cesta, bez struje i vode. "Restoran je radio jednom tjedno kao fine dining i na moje iznenadenje - jako se brzo pročulo za njega. I tako je nešto što je krenulo od ideje kuhanja za prijatelje na plaži, postalo nešto što će me lansirati u sam top svjetske gastronomije."


Nakon Tajlanda je završio u Velikoj Britaniji, gdje je radio za, sada pokojnog, Michela Rouxa, koji je s restoranom Le Gavroche prvi u Velikoj Britaniji dobio tri Michelinove zvjezdice, a njegov restoran The Waterside Inn je trenutno restoran koji najdulje drži tri Michelinove zvjezdice izvan Francuske. Uz uspjeh za uspjehom, uslijedilo je i iskustvo u legendarnom Fat Ducku slavnog chefa Hestona Blumenthala. Naime, Fat Duck već petnaest godina ima tri Michelinove zvjezdice, a 2005. godine bio je proglašen najboljim restoranom na svijetu prema listi 'World's 50 Best Restaurants'.

Naposljetku je na red došao i povratak kući jer vjeuje da je Hrvatska nebrušeni dijamant i dosta se toga kod nas može postići. "Tu sam došao kao chef restorana Noel Buje, istarske inačice slavnog zagrebačkog restorana koji jedini u Zagrebu ima Michelinovu zvjezdicu, i koji je po meni sa chefom Goranom Kočišem bez konkurencije najbolji restoran u Hrvatskoj. Međutim, zbog nekakvih internih neslaganja među vlasnicima hotela, Noel je početkom ove godine otišao iz Buja, ali ja sam jako ponosan što mogu reći da sam bio dio tog nevjerojatnog tima."

Mario je tada izgubio posao, a onda se pojavila i pandemija koronavirusa, zbog koje je još uvijek 'na prisilnom odmoru', ali trudi se izvući ono najbolje iz svega, pa tako govori i kako mu je ova situacija čak i dobro došla da malo uspori i odmori te radi sve ono za što prije nije imao vremena

Image


"Trenutno sam doma u Splitu i dane provodim radeći s ocem oko kuće, i u vrtu. Učim i svirati klavir, jer mi je to oduvijek bila velika želja, a za koju prije nisam imao vremena. Kad je lijep dan, odem se provozati s motorom negdje u prirodu, a trenutno nemam nekakvih velikih planova. Možda kad sve ovo prođe odem opet na Tajland, onako po dalmatinski odmoriti od ovog prisilnog odmora." 

Mario je samo jedan od brojnih kuhara koji je pogođen cijelom situacijom u kojoj smo se našli. Kako bi i mi s portala žena.hr podržali naše poduzetnike, obrtnike, dizajnere...ovih dana objavljujemo priče i intervjue s njima i kako su se snašli.  Stay positive, ostani negativna. #podrzidomace