Stigla nam je jesen i napokon možemo uživati u mandarinama. Sočne i slatko kiselkaste mandarine sa sobom nose bezbroj blagodati za zdravlje, što ih čini idealnim voćem tijekom hladnijih mjeseci.
Mandarine pripadaju skupini citrusa, baš poput naranči i klementina, a vjeruje se da potječu iz Kine. Budući da je vrhunac njihove sezone od jeseni do proljeća, službeno možemo uživati u svim prednostima ove poznate carice jeseni.
(Foto: www.profimedia.hr)
Samo 100 grama mandarina ima 34 kalorija, 30 mg vitamina C (dvostruko više od naranče), bogate su fitonutrijentima i vitaminom A, a sadrže i folnu kiselinu, kalij, željezo, vitamine B1, B2 i B3 te vlakna koja su iznimno važna za uravnoteženu probavu, snižavanje lošeg kolesterola u krvi, ali i sprečavanje osjeta gladi.
Osim što jačaju imunitet, smanjuju apetit i pomažu u očuvanju vida, vjeruje se da mandarine sprječavaju starenje kože, štite od degenerativnih bolesti te pomažu u zacjeljivanju rana i sprječavanju artritisa.
Također, bitno je spomenuti kako su mandarine, baš kao i ostalo citrusno voće, bogate antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Ipak, treba imati na umu kako se većina fitonutrijenata nalazi u, mnogima mrskoj, bijeloj pulpi voća, stoga je važno konzumirati cijelu mandarinu (izuzev kore).
S druge strane, ako si jedna od sretnica koja ima domaću neprskanu mandarinu, oguljenu koricu možeš nasjeckati na komadiće, osušiti i dodavati u čajeve, kolače, kompote, ali i kupke i mirisne DIY vrećice za ormar. Osim toga, hladnim prešanjem sirove kore ovog voća možeš dobiti i eterično ulje mandarine koje je vrlo cijenjeno u aromaterapiji jer potiče opuštanje, smiruje napetost i tjeskobu, pomaže kod nesanice te olakšava simptome reume i artritisa te poboljšava rad jetre.
Iako ih najviše konzumiramo same kao voće, ove godine odlučile smo ih iskoristiti i u neke druge, ukusne, a ipak malo posebnije svrhe, stoga smo pronašle tri fantastična recepta s mandarinama: onaj za toplu i okrepljujuću krem juhu, osvježavajuću salatu i neodoljivi cheesecake.