Plijesan na kruhu

Plijesan se može pojaviti bilo gdje, u aparatu za kavu, u kanti za smeće, na madracu i najčešće na hrani.

Plijesan na kruhu

Svima je poznat taj osjećaj mučnine koji se pojavi kad vidite hranu punu plijesni u frižideru. Ako ste ikada imali tu priliku da slučajno probate plijesan, onda znate da je taj osjećaj oko milijardu puta gori kad vam se nađe u ustima.

Ali što se dogodi ako slučajno pojedete plijesan?
Evo dobrih vijesti: nećete umrijeti niti se ozbiljno razboljeti, pogotovo ako ste inače zdrava, odrasla osoba sa snažnim imunitetom. Ipak, stručnjaci za hranu kažu da je plijesan za ishranu daleko od idealne namirnice. Kao što već vjerojatno znate, uopće ju ne biste trebali jesti, osim u nekoliko izuzetaka. Postoje i neki lijepi razlozi zašto biste trebali ponekad kušati plijesan

Što se događa kada jedete pljesnivi kruh?
Svakako, svi bi radije jeli svježi kruh, ali ako se pojavi plijesan na njemu, nemojte skidati pljesnivi dio i jesti ostatak. Eksperti za sigurnost hrane upozoravaju da trebate izbjegavati pljesnivi kruh, posebno zato što je kruh mekana hrana. Korijen plijesni seže duboko u unutrašnjost kruha pa je često ne vidite, i ako samo očistite površinski sloj plijesni s kruha, postoji mogućnost da možete pojesti njen ostatak koji ne vidite.
Ona može izazvati alergijske reakcije i respiratorne tegobe ako je unesete u organizam. U nekim slučajevima, čak i udisanje plijesni može biti opasno.