Gastro
Gastro

Pjenasti užitak - kreme u čašama

Pjenasti užitak - kreme u čašama
Mmmm... Slatki kremasti užitak za početak tjedna

Ukusne, praktične, osvježavajuće, možete ih prilagođavati godišnjim dobima i pripravljati u najrazličitijim sezonskim varijantama. Kreme u čašama prava su poslastica za bilo koje doba godine u kojima će jednako uživati mladi i stari. Uživajte u kombinacijama sočnog voća, tučenog šlaga, slatkog vrhnja, čokolade.

Limunova krema Sastojci: 2-3 lista bijele želatine bijelo vino 3 jaja 8 dkg šećera 1 žlica ruma tučeno vrhnje Priprema: 2-3 lista bijele želatine močiti 15 minuta u hladnoj vodi, ocijediti i rastopiti s bijelim vrućim vinom. Posebno se napravi snijeg od 2 bjelanjka, dodati 2 dkg šećera i dobro istući. U drugoj se posudi miješaju 2 žumanjka, 1 cijelo jaje, 6 dkg šećera i sok od jednog limuna. Tuči na vatri dok ne zakipi. Odmah se doda rastopljena želatina, 1 žlica ruma i  snijeg, sve tuče na vatri i stavi na hladno. Zatim se krema stavi u čaše te u hladnjak. Ukrasiti po vrhu tučenim vrhnjem i poslužiti s keksima.        Krema od kave s vrhnjem Sastojci: 15 dkg šećera 4 jaja malo vanilije 3 dcl mlijeka 1 dcl crne kave ½ l tučenog slatkog vrhnja 3 dkg želatine Priprema: 15 dkg šećera, malo vanilije, 4 žumanjka i 3 dcl mlijeka tući na pari dok se ne zgusne. Skinuti s vatre i umiješati 1 dcl jake crne procijeđene kave, ½ litre tučenog slatkog vrhnja i 3 dkg rastopljene želatine. Sve dobro izmiješati, izliti u čaše, te staviti na led ili u hladnjak. Krema od snijega Sastojci: 5 jaja 1 žlica rižina brašna 3 žlice vanilin šećera 1/8 l mlijeka 2 lista želatine Priprema: Istući na pari 5 žumanjaka, 1 žlicu rižina brašna, 3 žlice vanilin šećera, i 1/8 l mlijeka dok ne postane gusto. Dignuti s vatre i dalje miješati dok se sasvim ne ohladi i ne očvrsne. Zatim se doda snijeg od 3 bjelanjka, a mogu se dodati i 2 lista želatine, koja prije toga treba oprati, rastopiti u vodi i procijediti. Krema se stavi 2-3 sata na led ili u hladnjak. Čokoladni mousse u čaši Sastojci: 60 g čokolade 3 žlice maslaca 3 jaja 50 g šećera 150 g ohlađenoga tučenog vrhnja pola žličice ekstrakta vanilije Priprema: Zavrijte malo vode u loncu. Na pari otopite čokoladu i maslac. Postupno umiješajte žumanjke. Istucite bjelanjke. Dodajte šećer. Ugrijte vrhnje. Dodajte još malo šećera i vaniliju pa izmiksajte mikserom. Pomiješajte smjesu s bjelanjcima u čokoladnu smjesu. Dodajte i vrhnje. Raspodijelite smjesu u čašice i ohladite. Specijalna krema Sastojci: Za svaku osobu treba: 1 jaje 1 štapić čokolade 1 žlica šećera 2 dkg maslaca tučeno vrhnje malo kandiranog voća ili naribana čokolada Priprema: Šećer i čokolada miješaju se na laganoj vatri dok se ne rastope. Dodaje se maslac (2 dkg po osobi) i odmah digne s vatre. Miješajući dodaju se žumanjci i čvrsti snijeg od bjelanjaka. Sve se zajedno izmiješa i odmah napune čaše. Odozgo se ukrasi tučenim vrhnjem i kandiranim voćem ili čokoladom. Staviti na led ili u hladnjak. Umjesto vrhnja može se koristiti i čvrsti zašećereni snijeg.

(M.G.)

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx