Ukusne, praktične, osvježavajuće, možete ih prilagođavati godišnjim dobima i pripravljati u najrazličitijim sezonskim varijantama. Kreme u čašama prava su poslastica za bilo koje doba godine u kojima će jednako uživati mladi i stari.
Uživajte u kombinacijama sočnog voća, tučenog šlaga, slatkog vrhnja, čokolade.
Limunova krema
Sastojci:
2-3 lista bijele želatine
bijelo vino
3 jaja
8 dkg šećera
1 žlica ruma
tučeno vrhnje
Priprema:
2-3 lista bijele želatine močiti 15 minuta u hladnoj vodi, ocijediti i rastopiti s bijelim vrućim vinom. Posebno se napravi snijeg od 2 bjelanjka, dodati 2 dkg šećera i dobro istući. U drugoj se posudi miješaju 2 žumanjka, 1 cijelo jaje, 6 dkg šećera i sok od jednog limuna. Tuči na vatri dok ne zakipi. Odmah se doda rastopljena želatina, 1 žlica ruma i snijeg, sve tuče na vatri i stavi na hladno. Zatim se krema stavi u čaše te u hladnjak. Ukrasiti po vrhu tučenim vrhnjem i poslužiti s keksima.
Krema od kave s vrhnjem
Sastojci:
15 dkg šećera
4 jaja
malo vanilije
3 dcl mlijeka
1 dcl crne kave
½ l tučenog slatkog vrhnja
3 dkg želatine
Priprema:
15 dkg šećera, malo vanilije, 4 žumanjka i 3 dcl mlijeka tući na pari dok se ne zgusne. Skinuti s vatre i umiješati 1 dcl jake crne procijeđene kave, ½ litre tučenog slatkog vrhnja i 3 dkg rastopljene želatine. Sve dobro izmiješati, izliti u čaše, te staviti na led ili u hladnjak.
Krema od snijega
Sastojci:
5 jaja
1 žlica rižina brašna
3 žlice vanilin šećera
1/8 l mlijeka
2 lista želatine
Priprema:
Istući na pari 5 žumanjaka, 1 žlicu rižina brašna, 3 žlice vanilin šećera, i 1/8 l mlijeka dok ne postane gusto. Dignuti s vatre i dalje miješati dok se sasvim ne ohladi i ne očvrsne. Zatim se doda snijeg od 3 bjelanjka, a mogu se dodati i 2 lista želatine, koja prije toga treba oprati, rastopiti u vodi i procijediti. Krema se stavi 2-3 sata na led ili u hladnjak.
Čokoladni mousse u čaši
Sastojci:
60 g čokolade
3 žlice maslaca
3 jaja
50 g šećera
150 g ohlađenoga tučenog vrhnja
pola žličice ekstrakta vanilije
Priprema:
Zavrijte malo vode u loncu. Na pari otopite čokoladu i maslac. Postupno umiješajte žumanjke. Istucite bjelanjke. Dodajte šećer. Ugrijte vrhnje. Dodajte još malo šećera i vaniliju pa izmiksajte mikserom. Pomiješajte smjesu s bjelanjcima u čokoladnu smjesu. Dodajte i vrhnje. Raspodijelite smjesu u čašice i ohladite.
Specijalna krema
Sastojci:
Za svaku osobu treba:
1 jaje
1 štapić čokolade
1 žlica šećera
2 dkg maslaca
tučeno vrhnje
malo kandiranog voća ili naribana čokolada
Priprema:
Šećer i čokolada miješaju se na laganoj vatri dok se ne rastope. Dodaje se maslac (2 dkg po osobi) i odmah digne s vatre. Miješajući dodaju se žumanjci i čvrsti snijeg od bjelanjaka. Sve se zajedno izmiješa i odmah napune čaše. Odozgo se ukrasi tučenim vrhnjem i kandiranim voćem ili čokoladom. Staviti na led ili u hladnjak. Umjesto vrhnja može se koristiti i čvrsti zašećereni snijeg.
(M.G.)