Priča o palačinkama otprilike je slična kao i priča o jajima. Zli jezici reći će za nekoga tko nije vješt u u kuhinji kako "ne zna ni jaje ispeći".
Palačinke spadaju u jednostavnije slastice pa bi ih svi trebali znati ispeći. No, niti je teza o jajima istinita (umijeće je pravilno ispeći jaje i samo će oni neupućeni govoriti nebuloze navedene u drugoj rečenici) niti je palačinke lako ispeći, a da budu mekane 'kao duša' i ukusne. I najiskusnijima se može zalomiti serija žilavih i suhih, početničkih palačinki pa će za nju okriviti tavu ili brašno.
No, mi imamo najbolji recept za omiljenu slasticu i palačinke će ti s njime uvijek dobro ispadati. Čak i prva koju pojedeš dok pečeš ostale jer je u pravilu izgledom i teksturom malo lošija od onih koje će ju uskoro zamijeniti u tavi.
Sastojci za najbolje palačinke:
- 1 veće jaje sobne temperature
- 300 grama glatkog brašna
- 150 ml mlijeka sobne temperature
- 500 ml mlake vode
- prstohvat soli
- prstohvat šećera
- naribana korica limuna
- naribana korica naranče
- žličica ekstrakta vanilije
- žličica ruma
- ulje (kokosovo će dati posebnu aromu)
Postupak:
U zdjeli razbij jaje i pjenjačom ga izmuti pa dodaj šećer i sol te postepeno dodavaj brašno, vodu i mlijeko. Dobro ih izradi pjenjačom kako ne bi bilo grudica. Dodaj vaniliju, rum i koricu agruma (u količini po želji. Možeš ih i izostavite, ako ne voliš njihov okus).
Dobro zagrij žlicu ulja na tavi. Višak možeš odliti u šalicu ili ostaviti, voliš li masnije palačinke. Zaimačom (kutlačom, šefljom, kaciolom - vidi se da smo narod koji voli dobro jesti kada za isti kuhinjski pribor imamo mnoštvo naziva), ulij smjesu u tavu, razlij je po njezinoj površini, smanji vatru toliko da bude umjerena i peci palačinku dok se ne odvoji od tave. Okreni ju i ispeci s druge strane.
Pečene palačinke stavljaj na plitki tanjur. Ako želiš, možeš ih poklopiti drugim tanjurom. Para od topline će ih dodatno omekšati. Od ove količine smjese dobit ćeš osam do deset palačinki. Dobar tek!