Ukusni domaći sok

Recept za domaći sok od bazge koji će te vratiti u dane djetinjstva

Pronašle smo jednostavan recept za najukusniji sok od bazge

sokodbazge.jpg
Foto: Unsplash

Svi se mi sjećamo djetinjstva i ljetnih dana kada bismo se igrali u prirodi, a zatim, onako umorni i iscrpljeni, stigli kući, gdje nas je dočekao svježi sok od bazge, napravljen po receptu naših baka. Sok od bazge savršen je ljetni napitak, jedinstvene je arome i okusa, a najbolji je ako koristiš svježe ubrane cvjetove. I iako možda zvuči komplicirano, sok od bazge i nije toliko kompliciran za napraviti.

Kako bi napravila ovaj sok, bit će ti potrebna dva dana - ali ne brini, većinu vremena sirup će jednostavno morati stajati u hladnjaku kako bi okus bio što bolji. Na kraju ćeš dobiti 800 ml sirupa od kojih ćeš moći napraviti sok ili ga koristiti kao preljev za deserte. Pronašle smo recept uz koji i ti možeš napraviti domaći sok od bazge, korak po korak.

Sastojci:

  • 650 g granuliranog šećera
  • 430 ml vode
  • 23 g granulirane limunske kiseline
  • 15 velikih cvjetova bazge
  • 1 manji limun

Postupak:

  1. Ukloni insekte i ostatke s cvjetova bazge, no nemoj ih prati, jer će izgubiti okus.
  2. Šećer, vodu i limunsku kiselinu kuhaj u loncu na srednje jakoj vatri, miješajući dok se šećer ne otopi. Makni s vatre i pusti da se sirup ohladi na sobnoj temperaturi.
  3. Obreži debele stabljike bazge i baci ih. Pokušaj ih ukloniti. Cvjetove bazge i kriške limuna stavi u veliku staklenu posudu.
  4. Hladni sirup ulij u staklenu zdjelu s cvjetovima bazge i provjeri jesu li svi cvjetovi uronjeni u sirup. Zdjelu pokrij poklopcem ili kuhinjskom krpom i pusti da se cvjetovi natapaju sirupom u hladnjaku 48 sati uz miješanje sirupa jednom dnevno.
  5. Nakon dva dana, sirup procijedi kroz sito sa sitnim mrežicama obloženo gazom ili papirnatim ubrusom u čistu staklenku. Staklenku zatvori i sirup možeš čuvati do godinu dana na hladnom mjestu.
  6. Za posluživanje, pomiješaj sirup od bazge s vodom iz slavine ili gaziranom vodom i dodaj nekoliko kockica leda ili kriški limuna. Sirup možeš koristiti i kao preljev, a možeš ga staviti na palačinke, u smoothieje, jogurte ili na sladoled.