Ovo su savršeni recepti za slastice koje će te ugrijati tijekom hladnijih dana

Imaš li i ti najdraži jesenski desert?

Ovo su savršeni recepti za slastice koje će te ugrijati tijekom hladnijih dana

Jesen nam je polako, ali sigurno pokucala na vrata, a iza nje nam se smiješi oštra zima. Službeno je došlo vrijeme kada ti je grijanje i udobnost prioritet. No, dok se griješ sa šalicom omiljenog čaja u rukama, umotana u najmekaniju dekicu, mogla bi i gricnuti nešto slatko, zar ne?

Donosimo ti posebno ukusne i kreativne deserte koji će te uljuljati u pravi jesenski ugođaj i pomoći ti da se dodatno ugriješ. Izdvoji pola sata za  ove kreativne deserte i zasigurno nećeš požaliti

Image

Idealni jesenski deserti


1. Pita od brusnice i kruške



Ova nježna pita, s finim punjenjem i hrskavom korom će postati tvoj novi slatki favorit

Za pripremu ti je potrebno: 5 narezanih kruški 

200 grama brusnica (svježih ili smrznutih)

130 grama brašna

130 grama šećera

1/2 žličice šećera

kora od 1 naranče

20 grama maslaca

1 izmućeno jaje

šećer u prahu za ukrašavanje

smjesa za koru

Priprema: 1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva i razvaljaj smjesu za koru.

2. U maloj posudi izmiješaj brašno, šećer, cimet i koru naranče. U velikoj posudi pomiješaj kruške i brusnice. Zatim sve iz male posude premjesti u veliku i dobro izmiješaj. Dodaj maslac.


3. Razvaljaj drugi dio smjese za koru i postavi ju na smjesu koju si stavila na vrh pite. Rubove zavrni i pritisni vilicom. Koru premaži izmućenim jajetom, pospi šećerom u prahu i nožem napravi male rupice.


4. Peci na 180 stupnjeva oko 15 minuta, a zatim smanji temperaturu na 150 i peci oko 45 minuta, tj. dok pita ne bude zlatne boje.


5. Pusti da se pita potpuno ohladi prije serviranja.

2. Kruh od bundeve s lješnjacima i čokoladom 



Bundeva je kraljica jeseni, a ovaj neobični recept za kruh od bundeve s lješnjacima i čokoladom je savršen za grickanje uz topal čaj ili vruću čokoladu

Za pripremu ti je potrebno: 2 šalice brašna

Po 1 žličica cimeta, praška za pecivo i ekstrakta od vanilije

Po pola žličice soli i usitnjenog đumbira

Pola šalice otopljenog maslaca

Jedna i pol šalica šećera

1 šalica pirea od bundeve

Jedna četvrtina vrhnja za kuhanje

2 velika jaja
200 grama čokolade i lješnjaka

Priprema: 1. Zagrij pećnicu na 180 cezijevih stupnjeva, a kalup za pečenje rolata obloži papirom za pečenje.


2. U velikoj posudi pomiješaj brašno, cimet, prašak za pecivo, đumbir, sol, čokoladu i lješnjak.


3. U drugoj posudi pomiješaj maslac, šećer, pire od bundeve, vrhnje za kuhanje, jaja i ekstrakt od vanilije.


4. Polako miješaj suhe i mokre sastojke, a kada se smjesa izjednači prebaci ju u tepsiju


5. Kruh peci oko 50 minuta do sat vremena, a stanje provjeri čačkalicom. 

3. Pita od jabuka bez tijesta

Ako su ti već dosadili klasični recepti za pite, mi ti donosimo nešto potpuno inovativno, i ono što je najbitnije - nevjerojatno jednostavno!

Za pripremu ti je potrebno: 3 velike oguljene i prepolovljene jabuke

6 žličica otopljenog maslaca

1/4 šalice mljevenog šećera

1 žličica cimeta

Sladoled od vanilije i topla karamela (za serviranje)

Priprema: 1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva, a veliki kalup za pečenje obloži papirom za pečenje. Prepolovljene jabuke postavi u kalup za pečenje, te nožem napravi površinska udubljenja.


2. Jabuke premaži maslacem i pospi šećerom u prahu


3. Jabuke peci oko 25 minuta, odnosno dok ne postanu meke i karamelizirane


4. Izvadi ih iz pećnice. U maloj posudi pomiješaj ostatak maslaca, šećer i cimet. Kada se jabuke ohlade ovu smjesu stavi u udubljenja i preci još 10 minuta.


5. Prije serviranja na vrh stavi kuglu sladoleda i rastopljenu karamelu.