Jesen nam je polako, ali sigurno pokucala na vrata, a iza nje nam se smiješi oštra zima. Službeno je došlo vrijeme kada ti je grijanje i udobnost prioritet. No, dok se griješ sa šalicom omiljenog čaja u rukama, umotana u najmekaniju dekicu, mogla bi i gricnuti nešto slatko, zar ne?
Donosimo ti posebno ukusne i kreativne deserte koji će te uljuljati u pravi jesenski ugođaj i pomoći ti da se dodatno ugriješ. Izdvoji pola sata za ove kreativne deserte i zasigurno nećeš požaliti
1. Pita od brusnice i kruške
Ova nježna pita, s finim punjenjem i hrskavom korom će postati tvoj novi slatki favorit
Za pripremu ti je potrebno: 5 narezanih kruški
200 grama brusnica (svježih ili smrznutih)
130 grama brašna
130 grama šećera
1/2 žličice šećera
kora od 1 naranče
20 grama maslaca
1 izmućeno jaje
šećer u prahu za ukrašavanje
smjesa za koru
Priprema: 1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva i razvaljaj smjesu za koru.
2. U maloj posudi izmiješaj brašno, šećer, cimet i koru naranče. U velikoj posudi pomiješaj kruške i brusnice. Zatim sve iz male posude premjesti u veliku i dobro izmiješaj. Dodaj maslac.
3. Razvaljaj drugi dio smjese za koru i postavi ju na smjesu koju si stavila na vrh pite. Rubove zavrni i pritisni vilicom. Koru premaži izmućenim jajetom, pospi šećerom u prahu i nožem napravi male rupice.
4. Peci na 180 stupnjeva oko 15 minuta, a zatim smanji temperaturu na 150 i peci oko 45 minuta, tj. dok pita ne bude zlatne boje.
5. Pusti da se pita potpuno ohladi prije serviranja.
2. Kruh od bundeve s lješnjacima i čokoladom
Bundeva je kraljica jeseni, a ovaj neobični recept za kruh od bundeve s lješnjacima i čokoladom je savršen za grickanje uz topal čaj ili vruću čokoladu
Za pripremu ti je potrebno: 2 šalice brašna
Po 1 žličica cimeta, praška za pecivo i ekstrakta od vanilije
Po pola žličice soli i usitnjenog đumbira
Pola šalice otopljenog maslaca
Jedna i pol šalica šećera
1 šalica pirea od bundeve
Jedna četvrtina vrhnja za kuhanje
2 velika jaja
200 grama čokolade i lješnjaka
Priprema: 1. Zagrij pećnicu na 180 cezijevih stupnjeva, a kalup za pečenje rolata obloži papirom za pečenje.
2. U velikoj posudi pomiješaj brašno, cimet, prašak za pecivo, đumbir, sol, čokoladu i lješnjak.
3. U drugoj posudi pomiješaj maslac, šećer, pire od bundeve, vrhnje za kuhanje, jaja i ekstrakt od vanilije.
4. Polako miješaj suhe i mokre sastojke, a kada se smjesa izjednači prebaci ju u tepsiju
5. Kruh peci oko 50 minuta do sat vremena, a stanje provjeri čačkalicom.
3. Pita od jabuka bez tijesta
Ako su ti već dosadili klasični recepti za pite, mi ti donosimo nešto potpuno inovativno, i ono što je najbitnije - nevjerojatno jednostavno!
Za pripremu ti je potrebno: 3 velike oguljene i prepolovljene jabuke
6 žličica otopljenog maslaca
1/4 šalice mljevenog šećera
1 žličica cimeta
Sladoled od vanilije i topla karamela (za serviranje)
Priprema: 1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva, a veliki kalup za pečenje obloži papirom za pečenje. Prepolovljene jabuke postavi u kalup za pečenje, te nožem napravi površinska udubljenja.
2. Jabuke premaži maslacem i pospi šećerom u prahu
3. Jabuke peci oko 25 minuta, odnosno dok ne postanu meke i karamelizirane
4. Izvadi ih iz pećnice. U maloj posudi pomiješaj ostatak maslaca, šećer i cimet. Kada se jabuke ohlade ovu smjesu stavi u udubljenja i preci još 10 minuta.
5. Prije serviranja na vrh stavi kuglu sladoleda i rastopljenu karamelu.