Gastro
Gastro

Ovo su savršeni recepti za slastice koje će te ugrijati tijekom hladnijih dana

Ovo su savršeni recepti za slastice koje će te ugrijati tijekom hladnijih dana
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Imaš li i ti najdraži jesenski desert?

Jesen nam je polako, ali sigurno pokucala na vrata, a iza nje nam se smiješi oštra zima. Službeno je došlo vrijeme kada ti je grijanje i udobnost prioritet. No, dok se griješ sa šalicom omiljenog čaja u rukama, umotana u najmekaniju dekicu, mogla bi i gricnuti nešto slatko, zar ne?

Donosimo ti posebno ukusne i kreativne deserte koji će te uljuljati u pravi jesenski ugođaj i pomoći ti da se dodatno ugriješ. Izdvoji pola sata za  ove kreativne deserte i zasigurno nećeš požaliti

1. Pita od brusnice i kruške

 

Ova nježna pita, s finim punjenjem i hrskavom korom će postati tvoj novi slatki favorit

Za pripremu ti je potrebno: 5 narezanih kruški 

200 grama brusnica (svježih ili smrznutih)

130 grama brašna

130 grama šećera

1/2 žličice šećera

kora od 1 naranče

20 grama maslaca

1 izmućeno jaje

šećer u prahu za ukrašavanje

smjesa za koru

Priprema: 1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva i razvaljaj smjesu za koru.

2. U maloj posudi izmiješaj brašno, šećer, cimet i koru naranče. U velikoj posudi pomiješaj kruške i brusnice. Zatim sve iz male posude premjesti u veliku i dobro izmiješaj. Dodaj maslac.

3. Razvaljaj drugi dio smjese za koru i postavi ju na smjesu koju si stavila na vrh pite. Rubove zavrni i pritisni vilicom. Koru premaži izmućenim jajetom, pospi šećerom u prahu i nožem napravi male rupice.

4. Peci na 180 stupnjeva oko 15 minuta, a zatim smanji temperaturu na 150 i peci oko 45 minuta, tj. dok pita ne bude zlatne boje.

5. Pusti da se pita potpuno ohladi prije serviranja.

2. Kruh od bundeve s lješnjacima i čokoladom 

 

Bundeva je kraljica jeseni, a ovaj neobični recept za kruh od bundeve s lješnjacima i čokoladom je savršen za grickanje uz topal čaj ili vruću čokoladu

Za pripremu ti je potrebno: 2 šalice brašna

Po 1 žličica cimeta, praška za pecivo i ekstrakta od vanilije

Po pola žličice soli i usitnjenog đumbira

Pola šalice otopljenog maslaca

Jedna i pol šalica šećera

1 šalica pirea od bundeve

Jedna četvrtina vrhnja za kuhanje

2 velika jaja 200 grama čokolade i lješnjaka

Priprema: 1. Zagrij pećnicu na 180 cezijevih stupnjeva, a kalup za pečenje rolata obloži papirom za pečenje.

2. U velikoj posudi pomiješaj brašno, cimet, prašak za pecivo, đumbir, sol, čokoladu i lješnjak.

3. U drugoj posudi pomiješaj maslac, šećer, pire od bundeve, vrhnje za kuhanje, jaja i ekstrakt od vanilije.

4. Polako miješaj suhe i mokre sastojke, a kada se smjesa izjednači prebaci ju u tepsiju

5. Kruh peci oko 50 minuta do sat vremena, a stanje provjeri čačkalicom. 

3. Pita od jabuka bez tijesta

Ako su ti već dosadili klasični recepti za pite, mi ti donosimo nešto potpuno inovativno, i ono što je najbitnije - nevjerojatno jednostavno!

Za pripremu ti je potrebno: 3 velike oguljene i prepolovljene jabuke

6 žličica otopljenog maslaca

1/4 šalice mljevenog šećera

1 žličica cimeta

Sladoled od vanilije i topla karamela (za serviranje)

Priprema: 1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva, a veliki kalup za pečenje obloži papirom za pečenje. Prepolovljene jabuke postavi u kalup za pečenje, te nožem napravi površinska udubljenja.

2. Jabuke premaži maslacem i pospi šećerom u prahu

3. Jabuke peci oko 25 minuta, odnosno dok ne postanu meke i karamelizirane

4. Izvadi ih iz pećnice. U maloj posudi pomiješaj ostatak maslaca, šećer i cimet. Kada se jabuke ohlade ovu smjesu stavi u udubljenja i preci još 10 minuta.

5. Prije serviranja na vrh stavi kuglu sladoleda i rastopljenu karamelu. 

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx