Gastro
LAGANO, BRZO I UKUSNO

Domaća šalša: Recept za savršeni umak od rajčice koji ide uz sve

Domaća šalša: Recept za savršeni umak od rajčice koji ide uz sve
Donosimo dva vrlo jednostavna recepta za domaću šalšu. Prvi je original šalša kakvu su pripremale naše bake - bez previše začina, s naglaskom na prirodan okus rajčice, maslinovog ulja i češnjaka, a drugi recept vodi te korak po korak kroz pripremu domaće šalše iz pećnice

Kad ljeto dođe kraju, a tržnice su prepune zrelih, mirisnih rajčica, pravi je trenutak za pripremu domaće šalše. Ova mediteranska delicija neizostavan je dio zimskih smočnica, jer nema boljeg osjećaja nego zimi otvoriti staklenku domaće šalše, bogate okusima ljeta. Osim što je savršen temelj za razna jela poput rižota, tjestenine ili pizze, domaća šalša je i sjajan način da iskoristiš sezonske rajčice i uz jednostavnu pasterizaciju osiguraš da ti potraje cijelu zimu.

Domaća šalša: Recept za savršeni umak od rajčice koji ide uz sve

U nastavku donosimo dva vrlo jednostavna recepta za domaću šalšu. Prvi je original šalša kakvu su pripremale naše bake - bez previše začina, a drugi za domaću šalšu iz pećnice. Klasično, jednostavno i ukusno!

Original šalša recept

Ovako pripremljena domaća šalša može trajati mjesecima, a njezin će te miris svaki put vratiti na ljetne dane. Bez puno filozofije, ovo je onaj original recept za šalšu kakvu su radile generacije prije nas.

Sastojci:

  • 5 kg zrelih rajčica (pelati su najbolji)
  • 2 glavice češnjaka
  • Maslinovo ulje (oko 2 dl)
  • Sol (po ukusu)
  • Šećer (po potrebi, ako su rajčice kiselije)
  • Svježi bosiljak (po želji)

Priprema:

  • Rajčice operi, zareži im kožicu na dnu u obliku križa i kratko ih blanširaj u kipućoj vodi (oko 1 minutu), zatim ih prebaci u hladnu vodu i oguli.
  • Oguljene rajčice nareži na veće komade i po želji ih možeš malo zgnječiti rukama ili štapnim mikserom, ali šalša treba imati teksturu, nije to juha.
  • U velikom loncu zagrij maslinovo ulje, dodaj sitno nasjeckan češnjak i samo ga kratko proprži da zamiriše.
  • Dodaj rajčice, posoli po ukusu i kuhaj na laganoj vatri oko 1,5 do 2 sata, uz povremeno miješanje, dok šalša ne ispari višak tekućine i postane gusta.
  • Pred kraj kuhanja, probaj i po potrebi dodaj malo šećera ako su rajčice previše kisele. Po želji dodaj svježe listove bosiljka.
  • Vruću šalšu ulij u sterilizirane staklenke, obavezno ih dobro zatvori i pasteriziraj: složi staklenke u veliki lonac, zalij ih vodom do vrha i kuhaj ih oko 20 minuta od trenutka kada voda zavrije.
  • Ohladi staklenke polako i spremi ih na tamno i hladno mjesto.

Domaća šalša: Recept za savršeni umak od rajčice koji ide uz sve

Domaća šalša iz pećnice

Ono što je sjajno kod šalše iz pećnice je lakoća s kojom se priprema. Nije potrebno stajati iznad štednjaka i satima miješati umak. Ovaj recept je vrlo zahvalan za pripremu, a uz to je i toliko bogat okusima, možda čak i više sljedeći dan nakon što odstoji u hladnjaku. Može se iskombinirati i s kaparima, maslinama i naravno, sirom po izboru, a ono najbolje je što je gotov za svega pola sata!

Sastojci:

  • 1 kg rajčica (malih, velikih ili mix - tvoj izbor)
  • 8 režnja češnjaka
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 2 žličice sušenog origana
  • Sol i papar, po želji
  • Prstohvat čilija, po želji
  • žlica šećera
  • šaka svježeg bosiljka
  • 300 g omiljene tjestenine

Opcionalni dodaci:

  • 2 žlice prženih krušnih mrvica
  • 2 žlice pinjola (ili badema)
  • 2 žlice kapara ili narezanih maslina
  • nekoliko žlica ricotte ili parmezana

Priprema:

  • Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva. Rajčice nareži na polovice ukoliko koristiš cherry rajčice ili na komade ukoliko koristiš veće rajčice i stavi ih na pleh za pečenje s neoguljenim i nožem zgnječenim režnjevima češnjaka.
  • Promiješaj maslinovo ulje, začini s origanom, soli, paprom i čilijem (ako koristiš) i žlicom šećera (posebno ako nemaš domaće sočne i slatke rajčice). Na sve dodaj i šaku natrganog svježeg bosiljka.
  • Peci u pećnici 25-30 minuta, a sve skupa dobro promiješaj na polovici pečenja.
  • Dok je šalša u pećnici, skuhaj tjesteninu. Kad rajčice puste sok i postanu mekane, izvadi pleh iz pećnice.
  • Oguli pečeni češnjak, dodaj ga rajčicama i sve skupa izgnječi gnječilicom za pire krumpir ili običnom kuhačom, a možeš dodati i malo škrobne vode od kuhane tjestenine da se šalša bolje poveže.
  • Posluži šalšu preko tjestenine, po potrebi začini, dodaj naribanog sira ili ricotte i ostale dodatke po želji i to je to - dobar tek!
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx