Iako Britanci slove za naciju koja ne zna mnogo o hrani i čija lokalna gastronomija nije osobito bogata, Velika Britanija se može pohvaliti velikim brojem iznimno utjecajnih i slavnih profesionalnih kuhara koji su proteklih desetljeća proveli pravu revoluciju u načinu na koji jedemo i doživljavamo hranu. Jedan od tih genijalnih kuhara definitivno je i Jamie Oliver, sada 45-godišnji proslavljeni kuhar, vlasnik restorana, poduzetnik i autor mnogih sjajnih kuharica.
Jamie je svoju karijeru počeo graditi već u srednjoj školi, tj. sa 16. godina kada ju je napustio ne bi li se bavio kulinarstvom. Kako je odrastao u obitelji koja je vodila vlastiti pub i restoran, Jamie je od malih nogu bio izložen kulinarstvu. Cijelo svoje djetinjstvo borio se s teškom disleksijom i disgrafijom, pa mu je učenje bilo mučno. Stoga je prekinuo svoje školovanje i odlučio brusiti zanat već u tinejdžerskim godinama. S obzirom na to da je danas mega uspješan rekli bismo da se ta odluka itekako isplatila.
Tako je započelo njegovo kulinarsko putovanje koje ga je isprva odvelo u London, a zatim od njega stvorilo i mladog slastičarskog chefa u kuhinji Antonia Clarluccia, poznatog talijanskog kuhara koji je imao neizmjeran utjecaj na Jamieovo kuhanje i poimanje hrane. Dok je radio kao sous-chef u River Cafeu, njegov je prirodan šarm i veliku strast prema hrani uočila Patricia Llewellyn, producentica BBC-a. Tako je nastao i Jamiev prvi TV show koji ga je proslavio – „Goli kuhar“.
Nakon televizijskog uspjeha, ovaj je poznati kulinarski mag objavio i svoju prvu kuharicu jednostavnih recepata za jela za svaki dan koja se rasprodala u rekordnom roku. Jedan je uspjeh pratio drugi, a Jamie je postao omiljeno lice malih ekrana pa je nizao reality show za reality showom. Okušao se u transformaciji školskih kuhinja diljem Velike Britanije i SAD-a, zagovarao i učio ljude kako jesti zdravo, a jeftino te cijelo to vrijeme radio i na otvaranju vlastitih restorana kojih je u svijetu u jednom trenutku bilo više od 50.
Iako je za vrijeme svoje karijere preživio i nekoliko velikih podbačaja, poput bankrota nekih svojih restorana 2019., Jamie se nije dao smesti već i dalje neprestano oduševljava ljude diljem svijeta svojim receptima, kreativnim gastronomskim rješenjima i televizijskim emisijama koje su godinama među najgledanijima.
Inače, simpatični Jamie 2000. se oženio za manekenku i spisateljicu Juliette Norton s kojom danas ima petero djece. Miran obiteljski život, posvećenost poslu i stalno smišljanje novih recepata glavne su okosnice Jamievog života, a mnogi ga obožavaju baš zato što je vrlo prizemljen, srdačan i topao.
Mi ti donosimo tri njegova jednostavna, ali vrlo ukusna recepta koja možeš lako pripremiti u svojoj kuhinji.
Zdrave ljetne lizalice
Priprema:
Banane, bobičasto voće, pahuljice i sok od jabuke stavi u blender. Blendaj dok smjesa ne postane glatka, isprobaj i po potrebi dodajte med. Premjesti smjesu u 12 kalupića za sladoled i stavi u zamrzivač na najmanje dva sata.
Sastojci:
- 1 velika banana
- 300 g bobičastog voća
- 400 ml soka od jabuke
- 50 g zobenih pahuljica
- Med
- 100 g bijele čokolade
Tart od rajčice, feta sira i inćuna
Priprema:
Za pripremu tijesta pomiješaj brašno, usitnjeni maslac i hladnu vodu pa umijesi kuglu. Omotaj tijesto folijom pa spremi u hladnjak na sat vremena. Kada se tijesto ohladilo, izvadi ga i izvaljaj. Tijestom obloži kalup za pečenje pita i upali pećnicu na 180 stupnjeva. Tijesto prvo ispeci samo 15-minuta. Za to vrijeme pripremi nadjev tako da propirjaš tanko narezan luk na maslinovom luku, zatim mu dodaš češnjak te na kraju pelate i timijan. Kada je tijesto pećeno u njega izlij nadjev od rajčice, a zatim taj nadjev posipaj feta sirom i maslinama te posloži inćune na vrhu. Poprskaj sve s još malo maslinovog ulj ai peci oko pola sata dok se sve lijepo ne karamelizira.
Sastojci:
- 1 glavica crvenog luka
- 2 režnja češnjaka
- 1 konzerva pelata + 1 žlica pirea od rajčice po želji
- 6 grančica timijana ili 1 žličica suhog
- 100 g feta sira
- 75 g maslina
- 12 mariniranih inćuna
- 330 g brašna
- 170 g maslaca
- 100 ml hladne vode
- Prstohvat šećera
Jamieve mekane njoke
Priprema:
Zagrij vodu, dobro je posoli i pričekaj da proključa. Kuhaj mahune četiri minute, sve dok ne omekšaju. Procijedi ih i nareži na komade veličine tri centimetra. U maloj tavici tostiraj bademe sve dok ne poprime lijepu zlatnu boju. Premjesti ih u plastičnu vrećicu i zgnječi, a potom ih pomiješaj sa sitno nasjeckanim češnjakom koji si prethodno posolila. U smjesu badema i češnjaka dodaj sitno nasjeckani bosiljak, dvije žlice maslinovog ulja, posoli, popapri i dobro promiješaj. Na kraju dodaj i 10 g naribanog pecorina. Prepolovi rajčice, zgnječi ih rukama i pomiješaj s pripremljenom smjesom. Skuhaj njoke i sačuvaj šalicu vode od kuhanja. Premjesti ih u tavicu s pripremljenim pestom od badema, češnjaka i bosiljka pa polako dodaj vodu od kuhanja. Dobro promiješaj i pričekaj da se sve skupa zagrije. Žlicu maslinovog ulja pomiješaj s malo limunovog soka, začini pa dodaj rikolu. Dobro promiješaj.
Sastojci:
- 20 g blanširanih badema
- 1 režanj češnjaka
- 30 g svježeg bosiljka
- Maslinovo ulje
- 20 g pecorino sira
- 250 g cherry rajčica
- 50 g mahuna
- 350 g njoka
- 1 limun
- 50 g rukole