Kada sam bila mala nikako nisam voljela kelj, no kako su godine prolazile zbilja mi je prirastao srcu. Greška je bila u njegovoj pripremi jer kelj se može pripremiti na puno više načina od uobičajenog na "čušpajz" kako se u mnogim kućanstvima priprema.
Osim toga, kelj je i veoma zdrav!
Kelj u sebi više željeza nego li junetina i više kalcija nego mlijeko i lakše se apsorbira u organizmu od mliječnih proizvoda. Osim toga snažno djeluje protuupalno i antioksidativno. Kelj ima 45 različitih flavonoida koji mogu spriječiti upale u organizmu, i pomoći kod bolesti kao što su artritis, bolesti srca i neke autoimmune bolesti.
Još neke od zdravstvenih blagodati kelja su:
- jača imunitet
- štiti od raka
- jača kosti
- štiti vid
- proljepšava kožu, kosu i nokte
- smanjuje upale u organizmu
- štiti zdravlje srca i žila
- poboljšava probavu
- smanjuje rizik od dijabetesa
- pomaže kod alergija
- bogat je omega-3 i omega-6 masnim kiselinama
Jedina iznimka kada se ne preporučuje jedenje više kelja (a i to se odnosi na sirov kelj u svakodnevnom unosu, primjerice u zelenom smoothieju) je ako imate problema s usporenim radom štitnjače. U tom slučaju ograničite konzumaciju kelja i obavezno ga skuhajte.
Sada kada znamo kako je itekako korisno jesti kelj isprobajte neke od ovih fantastičnih recepata...
Kremasta juha od kelja i krumpira
Foto: pinchofyum.com
Sastojci:
malo maslinovog ulja
1 veći crveni luk, nasjeckan
3 veća krumpira, oguljena i narezana na kockice
8 šalica pilećeg ili povrtnog temeljca
2-3 šalice nasjeckanog kelja (uklonite deblje stabljike)
2 šalice mlijeka
sol i papar po ukusu
Zagrijte ulje u velikom loncu i na njemu popržite luk. Dodajte krumpir i kelj i još kratko propirjate. Na kraju dodajte temeljac i kuhajte 20-ak minuta. Tada je preostalo samo ispasirati juhu štapnim mikserom i u nju umiješati i mlijeko. Na kraju dodajte soli i papra po želji. Poslužite uz kockice prženog kruha ili krekere.
Ukusni zeleni rižoto
Foto: bonappetit.com
Sastojci:
½ šalice prženih oraha, grubo nasjeckanih, podijeljeni
4 žlice maslinovog ulja, podijeljeno
1 srednje veliki crveni luk, sitno nasjeckan
1 šalica Arborio riže
3 šalice sitno nasjeckanog, obarenog kelja (uklonite deblje stabljike)
sol i svježe mljeveni crni papar
½ šalice suhog bijelog vina
2 šalice pilećeg ili povrtnog temeljca, ili vode
1 mali režanj češnjaka
1 šaka svježeg lišća peršina
2 žlice maslaca
2 žlice Parmezana, naribanog
Zagrijte 2 žlice ulja u većoj posudi, dodajte luk i popržite ga dok ne porumeni. Umiješajte rižu; začinite s malo soli. Pirjajte miješajući dok riža ne postane staklena, oko 5 minuta.
Dodajte vino, i pirjajte dok ono ne ispari, oko 3 minute. Dodajte 2 šalice temeljca. Kada temeljac zavrije dobro promiješajte i ostavite kuhati dok se tekućina ne apsorbira, no riža još nije posve kuhana i još je škrobna u sredini oko 12-ak minuta – prema kraju miješajte kako ne bi zagorjelo.
Dok se riža kuha, u multipraktiku sameljite češnjak, polovicu prženih oraha, peršin, polovicu kelja, preostale 2 žlice ulja, malo soli i papra i ¼ šalice hladne vode - sameljite sve u gusti pesto.
U lonac s rižom dodajte još ¾ čaše jako vruće vode i kuhajte rižu stalno je miješajući dok se ne skuha - ali je još uvijek al dente, a umak kremast – oko 3 minute. Maknite s plamena, i u rižu umiješajte pesto, maslac, tri četvrtine parmezana i preostali kelj. Po potrebi dodajte još malo vode i dodajte soli i papra, ako želite. Poslužite posipano ostatkom oraha i parmezana.
Tjestenina s aromatičnim pestom od kelja
Foto: cookieandkate.com
Sastojci:
2 do 3 režnja češnjaka
3 šalice nasjeckanog i obarenog kelja
¾ šalice pinjola ili prženih oraha ili pekan oraha
2 žlice limunovog soka
¾ čajne žličice morske soli
¼ čajna žličica mljevenog papra
sitno nasjeckana suha ljuta crvena papričica (po želji)
¼ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
? šalice ribanog Parmezana
tjestenina – najbolji su linguini
1 šalica vode od kuhanja tjestenine
Napravite pesto: U multipraktiku sameljite češnjak, kelj, pinjole ili orahe (meni su draži orasi), sok od limuna, sol i papar. Dok pasirate pesto, istovremeno dolijevajte i ulje. Sve sameljite dok ne postane kremasta gusta masa. Na kraju dodajte limun i sol i papar po ukusu. (Možete pesto dodatno razrijediti i dodavanjem više ulja, no mi ćemo kasnije dodati malo vode od kuhanja tjestenine)
Tjesteninu skuhajte al dente u slanoj vodi i odvojite jednu šalicu te vode. Ocijeđenu tjesteninu poslužite pomiješanu s pestom, te po potrebi još dodajte vode od kuhanja kako bi tjestenina s pestom bila sočnija. Poslužite posipano parmezanom i ljutom papričicom.
Omlet s keljom, ricottom i butternut tikvom
Foto: jamieoliver.com
Sastojci:
2 velika jaja
1 šaka sitno nasjeckanog, obarenog kelja (uklonite stabljike)
2 žlice ricotta sira
150 g pečene butternut tikve
maslinovo ulje
naribani Parmezan
sol, papar
Stavite grijati pećnicu na 200 stupnjeva. Umutite jaja, pa dodajte kelj (kelj možete sitno nasjeckati ili u multipraktiku samljeti) i ricottu. Vilicom u zdjelici propasirajte pečenu tikvu, pa i nju dodajte jajima i dobro promiješajte. Na kraju dodajte soli i papra po ukusu.
Zagrijte ulje u maloj tavi (koju možete staviti u pećnicu), pa u nju izlijte jaja. Pecite omlet oko minute ili dvije (dok rubovi ne počnu rumenjeti). Zatim ga posipajte parmezanom i stavite u pećnicu pod gril na nekih 3 minute dok ne dobije zlaćanu boju.
Još recepata s keljem
Još recepata s keljem možete pronaći .