Odličan recept za domaći ajvar

Budite majstori zimnice uz Dr. Oetker super pomagače

Odličan recept za domaći ajvar

Mirisi svježe crvene paprike i patlidžana već se osjećaju u zraku - stiže nam priprema prave domaće zimnice! Prvak zimnice je domaći ajvar koji mnogi majstori kuhinje pripremaju prema posebnim recepturama, a kako bi njihova priprema bila jednostavnija i brža Dr. Oetker predstavlja novi Pikant Fix za ajvar.

Idealna mješavina začina s originalnom recepturom smanjuje vrijeme pripreme zimnice i pojednostavljuje proces dobivanja ajvara. Vaša zimnica zadržat će vrhunski okus zahvaljujući tradicionalnoj recepturi i kvaliteti Dr. Oetkera. Aroma pečene paprike i češnjaka dat će poseban pečat vašem ajvaru. Mješavina začina dostatna je za 2 kg povrća, odnosno otprilike 4 staklenke od 400 ml.

Uz domaći ajvar, većina voli pripremati i ukiseljeno povrće, stoga je Dr. Oetker obogatio liniju Pikant fix proizvoda s novom mješavinom začina Pikant Fix za povrće - blago ljuto. Blago ljuta mješavina začina s aromatičnim začinima i chilli papričicom idealna je za pripremu turšije, paprike i feferona. Uz to nije potrebna dodatna pasterizacija. Jednostavno i brzo - za sve ljubitelje pikantnog i bogatog okusa!

Dr. Oetker, vodeći stručnjak za pripremu zimnice, donosi vam korisne savjete kako pripremiti domaći ajvar i uživati u bogatstvu okusa.



DOMAĆI AJVAR NAMIRNICE:

1,5 kg crvene rog paprike (izvagano nakon čišćenja)
0,5 kg patliđana ‎(izvagano nakon čišćenja)
2 l vode
200 g ‎šećera
250 ml ulja (npr. suncokretovog)
1 Dr. Oetker Pikant Fix za AJVAR
*2 kg povrća i mješavina su dovoljne za 4 staklenke od 400 ml


PRIPREMA:

Rog papriku operite, očistite od sjemenki i nasjeckajte‎ na komadiće. Patlidžane ogulite i nasjeckajte na komadiće.
U međuvremenu zakuhajte u loncu vodu sa šećerom. Prvo stavite nasjeckanu papriku u kipuću vodu i kuhajte dok ne omekša (ovisno o vrsti paprike bit će potrebno 10 - 15 minuta). Zatim dodajte nasjeckani patlidžan i nakon što zavrije kuhajte sve zajedno još 1-2 minute.
Ostavite povrće da se dobro ocijedi tijekom noći. Idući dan usitnite pomoću štapnog miksera ili mašine za mljevenje mesa.
U dublju tavu dodajte usitnjeno povrće i zatim dodajte ulje i sadržaj vrećice Pikant Fixa za Ajvar. Dobro pomiješajte sve zajedno. Nakon što zavrije,  kuhajte 5 minuta uz stalno miješanje.
Zatim napunite u pripremljene staklenke do vrha, zatvorite twist-off poklopcem I okrenite ‎na poklopac nekoliko minuta da izađe zrak.

SAVJET VIŠE: preporučujemo da po‎vrće nakon cijeđenja u potpunosti osušite kuhinjskim ručnikom. Naime, što će manje suvišne vode povrće sadržavati, to će ajvar biti kremastiji, odnosno sadržavati manje vode, a više okusa!