Gastro
Gastro

Od doručka do deserta - zanimljivi recepti sa slanutkom

Od doručka do deserta - zanimljivi recepti sa slanutkom
Mogle bi ga jesti svaki dan...

Okusom i teksturom podsjeća na kesten, a u nutritivno smislu krije pravo bogatstvo proteina i vlakana. Nije ni čudno da je slanutak najkonzumiranija grahorica na svijetu. Mi ga obožavamo na sve načine, bilo slatko ili slano, za doručak, ručak ili večeru, možemo ga jesti bilo kada. Pronašle smo par nesvakidašnjih recepata koji su nam se jako svidjeli.  

Burgeri od batata, kvinoje i slanutka s pečenim paprikama

Sastojci: 1 mali batat, pečen 80 g kvinoje 400 g kuhanog slanutka 2 žlice sjeckanog peršina 1 žličica kajenskog papra 1 žličica kumina ½ žličice soli ½ žličice papra 2 žlice brašna 2 žlice maslinovog ulja 2 crvene paprike 4 hambi peciva Umak po želji Priprema: Batat ispeci u pećnici pa ga izvadi iz kore i zgnječi. Skuhaj kvinoju pa stavi sve sastojke osim ulja paprike i peciva u multipraktik. Miksaj dok se sastojci ne usitne (ali pazi da ih ne usitniš previše, ne smiješ dobiti paštetu). Od smjese oblikuj pljeskavice i ispeci ih na tavi na ulju. Papriku nareži na ploške pa ih također ispeci u tavi. Prereži peciva na pola pa u njih slaži umak, popečak i na kraju pečenu papriku.  

Salata od avokada i slanutka

Sastojci: 1 zreli avokado Sok od ½ limuna 400 g slanutka 2 stabljike celera 1 velika mrkva 2 žlice svježeg kopra 3 žlice suncokretovih sjemenki 8 cherry rajčica ½ šalice jogurta Sol, papar 2 žlice maslinovog ulja Priprema: Avokado, celer i mrkvu nareži na kockice, a cherry rajčice prepolovi. Pomiješaj sve sastojke i posluži hladno.  

''Buddha bowl'' od batata, slanutka i brokule

Sastojci: 1 batat 1 konzerva slanutka 200 g tofua 3 šalice blanširanih stabalca brokule 3 šalice narezanog i blanširanog kelja ½ narezane crvene paprike ¼ šalice kikiriki maslaca Sok od 1 limuna 3 žlica sezamovog ili maslinovog ulja 1 žličica kumina 1 žličica korijandera 1 žličica crvene paprike ½ žličice chillija Priprema: Batat nareži na kockice, prelij s malo maslinovog ulja pa ga ispeci u pećnici. Tofu prži u tavi na malo ulja a pred kraj pečenja mu dodaj slanutak i začine pa još malo prži sve skupa. Pomiješaj limun, ulje i kikiriki maslac tako da dobiješ preljev (po želji mu dodaj malo jogurta). Sve poslaži u zdjelice odvojeno, i prelij s umakom.

Slanutak s cimetom i kakaom

Sastojci: 400 g slanutka 2 žlice ulja 2 žlice kakao praha 3 žlice smeđeg šećera 1 žličica cimeta Prstohvat soli Priprema: U zdjeli pomiješaj sve sastojke pa ih peci u pećnici 15 minuta na 200C.  

Tijesto za kekse od slanutka:

Sastojci: 1 šalica kuhanog slanutka bez kože 1/3 kikiriki maslaca ½ žličice ekstrakta vanilije 2 žlice meda 1/3 šalice čokoladnih kockica Priprema: Slanutak osuši, skini mu kožice i zgnječi ga. Dodaj mu sve ostale sastojke i dobro promiješaj. ''Tijesto'' jedi sirovo, a možeš ga i oblikovati u male keksiće.  

Curry od slanutka i kokosa

Sastojci: ½ luka 1 češanj češnjaka  1 žlica ribanog đumbira 400 g slanutka 200 ml umaka od rajčice 300 g cvjetače 1 batat 2 šake špinata 400 ml kokosovog mlijeka 200 ml vode 1 žlica curry praha 1 žličica soli Priprema: Na ulju pirjaj luk dok ne posmeđi a pred kraj mu dodaj i češnjak, đumbir i curry prah. U lonac ubaci batat narezan na kockice i natrganu cvjetaču. Dodaj vodu, umak od rajčice i kokosovo mlijeko pa kuhaj do dok povrće ne omekša a voda ispari. Pred kraj dodaj slanutak, narezani špinat i sol. Posluži uz rižu.